StoryEditor

Päť programov, ktoré sa RTVS v roku 2020 vydarili

30.12.2020, 07:00
Autor:
hrnhrn
Pozreli sme sa na tohtoročné programy RTVS. Ktoré novinky boli úspešné a ocenili ich aj diváci?

V roku 2020 poznačila pandémia Covidu-19 aj programové vysielanie televízií. Väčšina jarných noviniek po pár odvysielaných epizódach zmizla z obrazoviek a len niektoré z nich sa vrátili na jeseň. Hoci sa rok ešte neskončil, pozreli sme sa, ktoré programy mali u divákov úspech a ktoré, napriek očakávaniam, divákov nezaujali.

V tejto časti sme sa pozreli na projekty verejnoprávnej televízie. Rekapituláciu tohtoročných projektov televízií Markíza a Joj si môžete pozrieť v týchto článkoch:

TOP PROJEKTY ROKA 2020 V RTVS

1. Hniezdo

RTVS

​Najúspešnejším projektom RTVS bol v tomto roku seriál Hniezdo, ktorým verejnoprávna televízia nadviazala na svoje úspešné seriály Kolonáda a Tajné životy. Premiéru mal na začiatku januára a Jednotka ho vysielala tradične v nedeľné večery.

Dramatický seriál s kriminálnou zápletkou zaujal divákov hneď na začiatku. Už prvá časť pritiahla k obrazovkám 470-tisíc divákov a ďalej len pribúdali. Druhá časť už mala o 23-tisíc divákov viac a od tretej časti ich počet neklesol pod 500-tisícovú hranicu. Posledné tri epizódy si už pozrelo takmer 600-tisíc divákov, ďalšie desiatky tisíc divákov seriál sledovalo na webe v archíve. V širšej cieľovej skupine divákov starších ako 12 rokov dokázalo Hniezdo pritiahnuť k obrazovkám viac divákov ako konkurenčné programy komerčných televízií - SuperStar na Markíze alebo V siedmom nebi v televízii Joj.

2. Pumpa

RTVS

​Komediálny seriál Pumpa mal premiéru na konci septembra. Seriálová novinka prináša v necelej polhodine humorno-satirický pohľad na aktuálne udalosti týždňa. S nadhľadom ich komentujú pumpár Mickey (Michal Kubovčík) a taxikár Dano (Dano Heriban), ktorí si za svedka berú mlčanlivého štamgasta Jariho (Tibor Vokoun). Hosťami sú aj politici alebo známe osobnosti.

Už prvá epizóda mala nadštandardnú sledovanosť, keď si ju pozrelo viac ako 240-tisíc divákov. V nasledujúcej epizóde ich už bolo o 50-tisíc viac a o týždeň neskôr o ďalších takmer 50-tisíc viac. Dve z tohtoročných epizód sa dostali až nad 400-tisícovú hranicu. Pumpa bude súčasťou silvestrovskej zábavy na Jednotke a pokračovať bude aj v novom roku.

3. ​Zem spieva

RTVS / Vychodna Slovak Dancers

Tretia séria Zem spieva odštartovala na Jednotke začiatkom roka. Folklórny projekt postupne predstavil 63 tanečníkov, spevákov aj hudobníkov, ktorých porotcovia vybrali spomedzi viac ako dvesto záujemcov. Na jar, po prvom semifinále, musela RTVS šou kvôli protipandemickým opatreniam z obrazoviek stiahnuť a finálové časti odvysielala až koncom roka.

Finále si pozrelo 279-tisíc divákov, čo bolo najmenej zo všetkých troch sérií. Vyvrcholenie druhej série sledovalo až 433-tisíc divákov, v prvom ročníku mal finálový večer ešte o 150-tisíc divákov viac. Zem spieva však vzbudila veľký záujem verejnosti o folklór a tradície a preto aj tretiu sériu radíme k najúspešnejším projektom RTVS. Hoci sa Zem spieva na Slovensku definitívne uzavrela, záujem o ňu prejavili vo viacerých európskych krajinách.

4. Herec

DNA Production

​V polovici novembra uviedla Jednotka trojdielnu minisériu Herec režiséra Petra Bebjaka a scenáristu Petra Boka, ktorý sa pri písaní inšpiroval skutočnými udalosťami a ľuďmi zo svojho života. Dramatický príbeh mladého talentovaného herca sa odohráva v totalitných 50-tych rokoch 20. storočia. Miniséria vznikla v produkcii spoločnosti DNA, koproducentami boli RTVS a Česká televízia, ktorá ju uviedla na obrazovky ako prvá.

Už prvé recenzie ju opisovali ako „nemilosrdnú jazdu s mrazivým záverom“ a mimoriadne pozitívne reakcie mala aj u divákov. Herec má na konte aj významný medzinárodný úspech. Získal nomináciu na prestížne ocenenie Prix Europa v kategórii „televízna fikcia“, kde súťaží spolu so seriálmi ako Geniálna priateľka z produkcie HBO Europe či Chalifát od Netflixu.

5. Vianočná rozprávka

RTVS

​RTVS aj v tomto roku pokračovala v tradícii a na Štedrý deň priniesla novú rozprávku. Tá tohtoročná O liečivej vode vznikla v koprodukcii TRIGON PRODUCTION, Českej televízie a RTVS v réžii Jána Sebechlebského. Rozprávku odvysielali obe verejnoprávne televízie v hlavných vysielacích časoch. Na Štedrý deň si ju na Jednotke RTVS pozrelo 558-tisíc divákov. O dva dni neskôr, na druhý sviatok vianočný, ju uviedla ČT1, kde ju sledovalo viac ako 2 milióny divákov.

Virtuózi V4+

Virtuózi V4+ / Teo Gertler

​Trochu neprávom zostal mimo záujmu médií či divákov jedinečný formát určený pre talentovaných hudobníkov a spevákov klasickej hudby, ktorý RTVS uviedla na konci novembra. Súťaž Virtuózi V4+ uvádzala na Dvojke, kde priniesla semifinálové kolá a finále. V medzinárodnej konkurencii súťažiacich z krajín Vyšehradskej štvorky a Srbska malo Slovensko štyroch finalistov.

Hoci Virtuózi V4+ v tomto roku odštartovali už svoju šiestu sezónu, pre RTVS boli prvým pokusom takéhoto typu formátu. Aj keď nemali vysokú sledovanosť (konkurovali im finálové kolá Zem spieva na Jednotke), patria určite k zaujímavým programom na obrazovkách verejnoprávnej televízie.

Stálice RTVS

RTVS

​Medzi divácke úspešné programy RTVS patria aj zábavné šou Milujem Slovensko a Záhady tela či hudobno-zábavné talk show Zlaté časy a Neskoro večer. Všetky budú pokračovať aj v novom roku. Naopak, na obrazovky sa budúci rok nevráti cestovateľská šou S úsmevom po Slovensku, ktorá sa svojou druhou sériou ukončila. 

Športovo-zábavné utorky

RTVS

​Jesennou novinkou na obrazovkách Jednotky boli aj dva športovo-zábavné formáty, ktoré obsadili utorkové večery. Prvým je kvíz Tak určite s Marcelom Forgáčom, Jánom Lašákom a Radoslavom Rančíkom, tým druhým talk show hokejistov Borisa Valábika a Mariána Gáboríka s názvom Boris & Brambor. Obidva formáty zatiaľ nemajú vysokú sledovanosť, dosahujú však staničný priemer. Svojich divákov si však ešte budú musieť nájsť.

01 - Modified: 2020-12-29 09:12:44 - Feat.: 0 - Title: Silvester bude pod taktovkou zábavných šou. Televízie pripravili ich špeciálne vydania 02 - Modified: 2020-12-30 16:42:09 - Feat.: 0 - Title: Televízie odštartujú prvé novinky začiatkom januára. Ktoré seriály uvedú ako prvé? 03 - Modified: 2021-01-08 07:43:41 - Feat.: 0 - Title: Čo sme najviac pozerali v televízii? Prinášame prehľad top programov roka 2020 04 - Modified: 2021-01-26 13:16:24 - Feat.: 0 - Title: Novinky roka 2021: Joj uvedie osem nových seriálov, pripravuje drámu z pohotovosti aj kriminálku 05 - Modified: 2021-01-26 13:16:02 - Feat.: 0 - Title: Novinky roka 2021: Markíza stavila na veľké šou a osvedčené seriály. Uvedie aj úplnú novinku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 03:15