Reuters
StoryEditor

Zablokovanie Trumpových účtov je ranou pre demokraciu, tvrdí hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia

15.01.2021, 09:55
Autor:
TASRTASR
Podľa hovorkyne sú zákazy týkajúce sa sociálnych sietí ďalším dôvodom, prečo by sa americké úrady "mali starať" o svoju vlastnú krajinu namiesto kritizovania Moskvy.

Zablokovanie účtov dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa na sociálnych sieťach bolo tvrdou ranou pre demokratické hodnoty deklarované Západom. Uvádza sa to vo vyhlásení hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej, ktoré zverejnila vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook.

Rozhodnutie amerických internetových platforiem zablokovať hlavu štátu sa podľa Zacharovovej dá porovnať "s jadrovým výbuchom v kybernetickom prostredí", pričom samotná deštrukcia "nie je taká hrozná ako následky".

Trumpov účet na sociálnych sieťach Facebook a Instagram bol minulý týždeň pozastavený po násilnom vpáde rozvášneného davu jeho priaznivcov do komplexu vládnych budov na Kapitole vo Washingtone, čím prerušili práve prebiehajúcu procedúru potvrdenia víťazstva Trumpovho rivala Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Sociálna sieť Twitter zašla ešte ďalej, keď Trumpov účet vymazala a pripravila ho tak o jeho obľúbený komunikačný nástroj.

​Zacharovová vo svojom vyhlásení poukázala aj na rad politikov zo Západu, ktorí kritizovali rozhodnutia manažmentu sociálnych sietí, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej - tá označila krok Twitteru za "problematický".

Podľa Zacharovovej sú tieto zákazy týkajúce sa sociálnych sietí ďalším dôvodom, prečo by sa americké úrady "mali starať" o svoju vlastnú krajinu namiesto kritizovania Moskvy.

Hovorkyňa rezortu ruskej diplomacie zverejnila toto svoje vyhlásenie po tom, ako Washington vyjadril znepokojenie zo zásahu proti nezávislým médiám v Rusku v podobe noviel zákona o tzv. zahraničných agentoch.

Zacharovová v tejto súvislosti poukázala na to, že kým v Rusku je informačná a komunikačná sféra regulovaná zákonmi, v USA sú to "nikdy sa nekončiace chaotické rozhodnutia, ktoré sú divokou syntézou populizmu, hrozieb, lobizmu, prekrúcania zákonov a verejnej mienky".

01 - Modified: 2023-07-06 13:49:51 - Feat.: - Title: Štart vo veľkom štýle! Za 7 hodín si novú sociálnu sieť Threads aktivovalo 10 miliónov ľudí 02 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 03 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 04 - Modified: 2023-05-11 15:07:44 - Feat.: - Title: Hviezda Fox News dostala padáka, chystá vraj program na Twitteri 05 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:57