Pumpa
StoryEditor

Relácia RTVS Pumpa s Kolíkovou poburuje ľudí. Smrť človeka nemôže byť ústredným motívom satiry

17.01.2021, 19:44
K smrti exprezidenta policajtov sa v najnovšej časti humornej relácie vyjadrovala ministerka spravodlivosti.

Pumpa je relatívne nový projekt, ktorý na obrazovky priniesla verejnoprávna RTVS minulý rok na jeseň. RTVS o relácii píše, že ide o komediálny seriál, ktorý reaguje na aktuálne udalosti uplynulého týždňa. Dej každej epizódy sa viac menej opakuje - Mišo (Michal Kubovčík) pracuje na benzínovej pumpe, kde za ním pravidelne chodí jeho bývalý spolužiak, taxikár Dano (Daniel Heriban) a málovravný štamgast Jari (Tibor Vokoun).

Dynamiku každej epizóde prináša glosovanie tém, ktoré sa udiali v spoločnosti uplynulý týždeň. A aby to "nebola nuda" a vlastne tak ako to na každej pumpe chodí, nakupujú tu ľudia. Pumpu na RTVS navštevujú mediálne známi ľudia. Kým Pumpu navštívi veštkyňa Gina a veští, čo Slovensko čaká v novom roku, či herečka Zuzana Fialová ako Yeti, prípadne komik Fero Joke, prípadne Tomi "Kid" Kovács, je to nevinná sranda. Avšak ak začnú byť hosťami politici, nevinná sranda sa mení automaticky na politickú satiru. Aj to bol dôvod, prečo mnohí nový projekt RTVS hodnotili ako príliš odvážny.

Sarkazmus, uštipačnosť, prípadne posmechy z nedostatkov nemusia každému imponovať, aj preto satirické relácie rozdeľujú spoločnosť. A najnovší diel, ktorý RTVS odvysielala v sobotu, mimoriadne rozprúdil diskusiu ľudí na sociálnych sieťach, pričom z názorov prevládajú skôr tie negatívne. Hosťkou relácie bola totiž ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a jednou z tém smrť expolicajného prezidenta Milana Lučanského.

Mária Kolíková v relácii skonštatovala, že situácia okolo Lučanského je "smutná vec". "Ja o tom už nerada rozprávam, keď nemusím, ale môžem o tom niečo povedať. Prvé zranenie bolo jeho vlastné. Nakoniec to povedal sám, povedal to advokát. A to druhé bolo, bohužiaľ, samovražda, tak to zo všetkého vychádza. Tak máme teraz aj veľkú komisiu, tak to prešetrí a ja si myslím, že zatiaľ zo všetkého vyplýva, že proste, že takáto bola tá udalosť. To sa stalo," vyjadrila sa v relácii.

Ak by sme chceli byť minimálne dôslední, tak v uplynulom týždni, z ktorého vychádzal scénár relácie, sa udialo mnoho iných tém a téma smrti exprezidenta policajtov medzi nimi určite nebola. Tvorcovia relácie siahli v tomto prípade po staršej téme, ktorou dosiahli iba to, že opäť naliali olej do ohňa a rozvírili vášne v spoločnosti.

​Je prekvapivé, že ministerka spravodlivosti vôbec prijala účasť do satirickej relácie, kde bola témou práve smrť exprezidenta policajtov, čo predsa musela vedieť a musela aj poznať dialógy, na ktoré by mala reagovať.
Ešte prekvapivejšie je, že ministerka vyjadruje názory a závery na túto tému v čase, kedy sa celá situácia len vyšetruje. A prinajmenšom veľmi zvláštne je, že sa smrť Lučanského rozoberá v relácii, ktorá má prívlastok, humorná, satirická či komediálna.

A vôbec, nech ste na akejkoľvek strane, téma, ktorá skončila smrťou človeka, by nemala byť vôbec témou satirickej relácie.

V neposlednom rade, ak chceli vyjadriť tvorcovia svoj názor, mali tak urobiť inde, v inej relácii. Pretože takto si vlastne pomýlili žáner svojej relácie - z humorno satirickej na agitačnú.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 12:51