StoryEditor

Pomoc Ukrajine: Na týchto overených platformách môžete pomôcť

01.03.2022, 13:15
Autor:
redred
Humanitárna pomoc sa v tejto chvíli sústreďuje na zabezpečenie základných potrieb utečencov, ktorí opustili svoje domovy a prichádzajú na Slovensko.

Vojnové násilie na Ukrajine pokračuje. Boje si vyžiadali stovky obetí aj v radoch civilného obyvateľstva. Podľa odhadov je v rámci Ukrajiny na úteku asi už viac ako 7 miliónov ľudí. Takmer 400-tisíc ukrajinských utečencov už prekročilo hranice na Slovensko a do susedných krajín ako je Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Moldavsko. Humanitárna pomoc sa v tejto chvíli sústreďuje na zabezpečenie základných potrieb Ukrajincov a Ukrajiniek, ktorí opustili svoje domovy a prichádzajú na Slovensko. Ide hlavne o ženy a deti, keďže muži po vyhlásení všeobecnej mobilizácie zostávajú bojovať v krajine.

Ak sa chcete zapojiť do pomoci Ukrajine, môžete tak urobiť prostredníctvom týchto overených organizácií. Ich zoznam budeme aktualizovať. 

Kto pomôže Ukrajine

Kto pomôže Ukrajine

Online platforma Kto pomôže Ukrajine zastrešuje rôzne formy pomoci občanom Ukrajiny, ktorí sú nútení opustiť svoj domov kvôli ozbrojenému konfliktu a prichádzajú na Slovensko. Za iniciatívou stoja ľudia, ktorí na začiatku pandémie v roku 2020 spustili pomoc pre lekárov a zdravotnícke zariadenia cez iniciatívu Kto pomôže Slovensku.

Platforma buduje silnú sieť jednotlivcov aj organizácií, pripravených pomôcť občanom Ukrajiny a prepojí ich priamo s potrebami ľudí v núdzi. Iniciatíva už nadviazala spoluprácu s 35 neziskovými organizáciami. 

Každý obyvateľ Slovenska môže ponúknuť pomoc podľa svojich možností, či už je to ubytovanie, doprava alebo iné. Dobrovoľníci môžu ponúknuť pomoc osobne alebo aj na diaľku vo forme psychologickej či pedagogickej podpory či ako dobrovoľníci pri aktivitách s deťmi. 

Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine k 1.marcu už:

  • vyzbierala viac ako 690-tisíc eur,
  • zaznamenala cez 7 200 ponúk pomoci,
  • ubytovala viac ako 260 ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny.

Slovenská katolícka Charita ​

Slovenská katolícka charita

​Zbierku pre Ukrajinu vyhlásila aj Slovenská katolícka charita, ktorá pôsobí na Ukrajine už od vypuknutia konfliktu v 2014, kedy poskytla materiálnu pomoc a rozšírila sem projekt Adopcia na diaľku®. Od roku 2020 pomáha SKCH rodinám, ktoré utiekli z oblasti konfliktu, poukážkami na potraviny, lieky a psychologickou pomocou.

Ľudia môžu pomôcť Ukrajincom a Ukrajinkám zapojením do finančnej zbierky (číslo účtu verejnej zbierky nájdete na stránke Charity), taktiež do potravinovej a materiálnej zbierky, pomôcť môžu aj s ubytovaním alebo dobrovoľníctvom.

Človek v ohrození

Človek v ohrození

​Napadnutie Ukrajiny Ruskou federáciou zdvihlo medzi Slovákmi obrovskú vlnu solidarity. Organizácia Človek v ohrození už počas prvých dní vyzbierala vyše milión eur. Dary budú použité na pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu, ľuďom, ktorí kvôli vojne opúšťajú svoje domovy a na ochranu ohrozených rodín a jednotlivcov. Organizácia zabezpečí bezpečné ubytovanie, pitnú vodu a jedlo, hygienu, psychosociálnu podporu a pokryje ďalšie vzniknuté humanitárne potreby.

Ľudia môžu prispieť priamo na účet verejnej zbierky (číslo účtu je zverejnené na stránke organizácie Človek v ohrození) alebo zaslaním prázdnej SMS na číslo 837. Každou SMS-kou prispejú 5 eur.

Humanitárna organizácia Magna

Magna

​Magna pôsobí na Ukrajine od roku 2019 a v oblasti Luhanska a Donecka poskytuje zdravotnú starostlivosť. Na Ukrajine má Magna pripravené zásoby liekov a je v úzkom kontakte so zdravotníckymi centrami v okolí kontaktnej línie, v nárazníkovom pásme medzi znepriatelenými stranami.

„Z viacerých miest dostávame informácie o tom, že v nemocniciach a zdravotníckych centrách dochádzajú lieky, obväzy ale aj ďalší materiál potrebný najmä pri urgentných zraneniach,“ hovorí medicínsky koordinátor MAGNA na Ukrajine Roman Barylo. Ľudia môžu prispieť finančnou príspevkom vo výške 10 eur, ak pošlú SMS v tvare MAGNA na číslo 836.

Nadácia Markíza

Nadácia Markíza

​Nadácia Markíza v pondelok 28. februára spustila finančnú zbierku Pomôžme spolu Ukrajine, ktorej výťažok poputuje na pomoc predovšetkým ukrajinským deťom a rodinám, ktoré následkom prebiehajúcej ruskej vojenskej ofenzívy v jednej chvíli prišli o všetko a ostali odkázané na cudziu podporu a solidaritu.

„V Nadácii Markíza sa preto pridávame k ostatným neziskovým organizáciám na Slovensku, ktoré zareagovali veľmi rýchlo a vyhlasujeme finančnú zbierku, do ktorej sa každý záujemca môže veľmi jednoducho zapojiť prostredníctvom online darovacieho formulára,“ vysvetlila Marianna Trnavská, predsedníčka Správnej rady Nadácie Markíza.

Do zbierky sú zapojení aj zamestnanci TV Markíza, pričom Nadácia Markíza ju podporila finančným darom vo výške 20-tisíc eur, ktorý bude spolu s celým výťažkom venovaný neziskovej organizácii Človek v ohrození. 

Upozornenie: Pribúdajú falošné zbierky, ktoré zneužívajú konflikt na Ukrajine
Pri poskytovaní finančných darov buďte obozretní. Spoločnosť ESET už zachytila prvé podvodné výzvy k finančným darom pre ľudí zasiahnutých vojenským konfliktom na Ukrajine. Bankové účty, na ktoré majú peniaze smerovať, sa však preukázateľne nedajú spojiť s legitímnym subjektom. Falošné zbierky taktiež uvádzajú veľmi nejasný účel, na ktorý bude pomoc využitá.  
Výzvy sú zatiaľ v anglickom jazyku, no ESET predpokladá, že by sa mohli rýchlo začať šíriť nové verzie určené pre Slovensko či iné krajiny. Spoločnosť preto radí, aby si darcovia v prípade akýchkoľvek pochybností overili výzvu, inštitúciu či uverejnené číslo účtu na oficiálnych stránkach organizácie. 

01 - Modified: 2022-03-10 11:26:14 - Feat.: 0 - Title: Pomoc Ukrajine: Vojnou zasiahnutej Ukrajine pomáhajú aj značky a organizácie 02 - Modified: 2022-03-14 11:50:53 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina: Prehľad o tom, ako na vojnu na Ukrajine reagujú médiá, značky a agentúry
01 - Modified: 2022-05-06 16:04:32 - Feat.: - Title: Mimo Ruska vyšlo prvé tlačené vydanie novín Novaja gazeta 02 - Modified: 2022-04-21 07:48:40 - Feat.: - Title: Rusko „nezakáže zahraničným novinárom vstup, ale sprísňuje vízové pravidlá“ 03 - Modified: 2022-04-14 10:26:46 - Feat.: - Title: Ukrajina štartuje globálnu reklamnú kampaň, ktorá oslavuje odvahu národa 04 - Modified: 2022-04-12 17:38:20 - Feat.: - Title: Ruský súd potrestal redaktorov študentského časopisu. Dvoma rokmi nápravných prác 05 - Modified: 2022-04-11 17:18:37 - Feat.: - Title: Nemecký denník Die Welt najal novinárku Ovsjannikovovú, ktorá v ruskej televízii protestovala proti vojne
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:11