StoryEditor

Týždeň v médiách: Ako Pellegrini nakupoval oblek počas lockdownu, o kauze okolo Pumpy, ale aj o tom, že Bebjakovu Správu pochválil americký portál

24.01.2021, 07:52
Aj o tom, ako inauguráciu amerického prezidenta na internete zatienili palčiaky senátora Bernieho Sandersa.

Pravdupovediac už dávno nezískala taký ohlas v médiách relácia RTVS ako komediálny seriál Pumpa. Verejnoprávna televízia tento formát uviedla ešte minulý rok na jeseň, vysiela ju každý týždeň v sobotu večer na Jednotke. Dej sa odohráva na Pumpe, kde traja hlavní protagonisti glosujú dianie za uplynulý týždeň: Miky (Michal Kubovčík) ako predavač, jeho bývalý spolužiak a taxikár Dano (Daniel Heriban) a málovravný štamgast Jari (Tibor Vokoun). Dynamiku každej epizóde prinášajú aj hostia, mnohokrát sú to mediálne známi ľudia, vrátane politikov, ktorí si tu prišli nakúpiť a zároveň sa stanú súčasťou dialógov hlavných hrdinov.

Minulotýždňová Pumpa pobúrila ľudí na sociálnych sieťach, pretože jedným "z nakupujúcich" bola ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Témou rozhovoru bola smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. A to bol moment, ktorý rozvíril hladinu verejnej mienky. Stratégie na margo tejto časti napísali, že tak čerstvá udalosť ako je smrť exprezidenta, ktorá navyše radikálne polarizuje spoločnosť, by sa nemala objaviť v humoristicko-satirickej relácii a už obzvlášť nie v podobe, kedy o nej hovorí ministerka spravodlivosti, ktorá zostavila komisiu na prešetrovanie prípadu exprezidenta policajtov a závery výsledkov komisie nie sú ukončené.

Satira, obzvlášť ak ide o politický humor, bude vždy rozdeľovať ľudí na dve skupiny. RTVS sa divákom ospravedlnila, reláciou sa bude zaoberať aj Rada RTVS. Jej predseda Igor Gallo sa na margo tohto vyjadril: „Som presvedčený, že aj tento žáner by mal mať svoje obsahové hranice. Spracovanie témy, ktorá rozdeľuje spoločnosť a navyše sa týka smrti človeka, si vyžaduje kumšt a cit autorov, čo v tomto prípade absentovalo.“  Gallo zároveň zdôraznil, že podľa neho satira, zvlášť politická, je vítaná vo verejnoprávnom priestore. "Je logické, že vyvoláva polemiku a emócie. Som však presvedčený, že aj tento žáner by mal mať svoje obsahové hranice," dodal predseda Rady RTVS.

Pellegriniho nové šaty
Bývalý premiér a dnes líder strany Hlas Peter Pellegrini bol uplynulý týždeň pristihnutý pritom ako si kupoval oblek, informáciu priniesol denník Nový čas. Denník uverejnil fotografie Petra Pellegriniho v spoločnosti dvoch pánov, ako kráča po jednej z bratislavských ulíc. Následne sa expremiér zdržal asi hodinu v predajni s pánskymi oblekmi. A to v čase, keď sú všetky takéto typy obchodov uzavreté v dôsledku pandemickej situácie. Pellegrini sa snažil obhájiť, ale bola to lacná výhovorka na úrovni Dominiky Cibulkovej. 

Expremiér tvrdil, že bol na pracovnom stretnutí s majiteľom prevádzky. Po prekonaní Covid-19 výrazne schudol a potreboval si kúpiť nové sako. Súčasný premiér Igor Matovič odkázal, že obchod mal byť zatvorený a  Pellegriniho zdôvodnenie označil za "trápne výhovorky". Ešte ďalej išiel Robert Fico (Smer-SD), ktorý to považuje za fiasko a hrubý amaterizmus. "Tento pokus bol veľmi zlý, nepripravený. To sa tak nerobí, do psej matere," reagoval Fico. "Čo dokázal? Je to fiasko na plnej čiare, na čo to bolo dobré?" kritizoval Fico. Niet divu, že Pellegriniho zaplavila na internete vlna posmechu a obvinenia z papalášstva.
Zomri

Kto ukradol pozornosť médií novému americkému prezidentovi?
Uplynulý týždeň sa v USA konala inaugurácia prezidenta Joa Bidena. Pozornosť médií a internetu vyhral niekto iný. A nebola to ani speváčka Lady Gaga, ktorá  zaspievala americkú hymnu, ani Jennifer Lopez, a ani mladá poetka Amnada Gorman. Pozornosť médií a virtuálneho priestoru sa obrátila na senátora Bernieho Sandersa. Ten vzbudil záujem netypickým neformálnym oblečením a obrovskými palčiakmi, ktoré si vybral na túto slávnostnú udalosť. Senátor zababušený v zimnej bunde so štrikovanými palčiakmi si sedel sám pokojne  "obklopený slávnostnou inauguráciou".  Tento obrázok sa zakrátko stal súčasťou virtuálneho meme, ktoré sa dostalo aj na Slovensko. Sanders ako nový člen Priateľov, Sanders na tróne Games of Thrones, vtipkovala o ňom aj Sarah Jessica Parker, ktorá povedala, že s takýmto vzhľadom môže nahradiť chýbajúcu Samanthu alias herečku Kim Cattrallovú v pripravovanej novej sérii seriálu Sex v meste.

Judy Gold americká standup komička napísala, že veselé meme, ktoré sa šíri internetom, je presne to, čo Amerika v tomto čase potrebuje. Ale tento príbeh nie je iba o zábave. Obrázok mal efekt aj na predaj bundy, ktorú mal senátor oblečenú. Burton Snowboards, spoločnosť vo Vermonte, ktorá vyrobila tento kabát, sa pochválila, že jej web bol v posledných dňoch doslova zaplavený návštevníkmi. Deň po inaugurácii bol predaj páperovej bundy Edgecomb viac ako dvojnásobný v porovnaní s predchádzajúcimi 17 dňami a bunda tej istej farby bola dokonca vypredaná. A rovnaký efekt to malo aj na predaj palčiakov. Pani, ktorá vytvorila tieto rukavice, oznámila, že sú už vypredané. Sanders sa dokonca rozhodol, že mikinu s jeho obrázkom z inaugurácie bude predávať za 45 dolárov a výťažok venuje na charitu.

Internet

​Hollywood Reporter chváli slovenský film

Už sme písali o tom, že Slovensko v tomto roku bude na Oscaroch zastupovať film Petra Bebjaka Správa. A v zahraničí, v USA už vychádzajú prvé informácie o novom diele z DNA Production, ktoré sú zároveň dobrou kampaňou pre zahraničné filmy, ktoré bojujú o Oscara. Teda ak sú pozitívne. A v tomto duchu o Správe napísal americký portál Hollywood Reporter. "Nájsť nový prístup k filmovému zobrazeniu holokaustu je určite výzvou", píše portál. "Tento strašný, ale dobre spracovaný film, nám pripomína dôležitosť svedectva o zverstve a nespravodlivosti, teda tému, ktorá si zachováva význam aj v tomto storočí, ktoré je poznačené nárastom autoritárskych režimov na celom svete." ​Petra Bebjaka a  Noela Czuczora, jedného z hlavných predstaviteľov celovečerného filmu, vyspovedal aj portál Deadline.com.

Zomrel slávny moderátor, Larry King bol uznávaný ako nestranný moderátor
Legendárny americký moderátor Larry King zomrel v sobotu v nemocnici Cedars-Sinai v Los Angeles na komplikácie spojené s ochorením COVID-19. Mal 87 rokov. Kingova kariéra v rozhlase a televízii trvala 63 rokov. Uznávaný bol ako nestranný moderátor. V spravodajskej televízii CNN moderoval 25 rokov program Larry King Live. Z relácie odišiel v roku 2010 po odvysielaní viac ako 6 000 epizód. V nasledujúcom roku bol ocenený cenou Emmy za celoživotné dielo. "Bol to velikán, majstrovsky ovládal to ako viesť rozhovor," komentovala jeho smrť britská novinárka Christiane Amanpourová, ktorá má na CNN tiež svoj program. "Všetci chceli byť v šou Larry King Live. Nech odpočíva  pokoji," dodala. Larry King navštívil v roku 2011 na pozvanie TA3 Slovensko. Pripomeňme si ho v rozhovore s Andreou Vadkerti pre TA3, kde sedel na opačnej strane - hosťa.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:09