Facebook prezidentky Zuzany Čaputovej
StoryEditor

Prezidentka sa zapojí do online diskusie o duševnom zdraví

26.01.2021, 08:40
Autor:
redred
V diskusii so psychológom a youtuberom chce upozorniť na problémy mladých ľudí počas pandémie.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes, v utorok 26. januára, zapojí do online diskusie o duševnom zdraví mladých ľudí počas pandémie. Live stream z diskusie bude možné od 19.00 h. sledovať na sociálnych sieťach prezidentky.

Prezidentka dlhodobo pripomína, že starostlivosť o duševné zdravie je dôležitá téma a nemala by ostávať na okraji záujmu spoločnosti. "Pre mladých ľudí predstavuje koronavírus zdravotne najnižšie riziko, ich psychika však počas pandémie trpí najviac. Výskumy zo Slovenska aj zo zahraničia sú jednoznačné: koronakríza a izolácia až pre príliš veľa mladých ľudí znamená nárast pocitov neistoty, hnevu, úzkosti, depresívnych stavov, sexuálneho násilia v online priestore, domáceho násilia, či myšlienok na samovraždu," uviedla prezidentka na facebooku.

Duševné zdravie mladých počas pandémie je témou, o ktorej bude naživo diskutovať s youtuberom Selassiem a s Marekom Madrom, psychológom a zakladateľom internetovej poradne IPčko, ktoré bude podujatie hostiť. Diskusiu bude moderovať Zuzana Kovačič Hanzelová. 

Hostia budú v diskusii hovoriť o tom, čo konkrétne sa skrýva za číslami zo štatistík, čím mladí ľudia dnes žijú, ako je to s pocitmi samoty, s virtuálnymi kontaktmi a vzťahmi, ktorými sme nútení nahrádzať tie reálne, ako ustáť rôzne psychické problémy a najmä, aká je cesta von a ako sa dá pomôcť. 

Marek Madro, ktorý je zakladateľom internetovej poradne IPčko, zdôrazňuje, že mladí ľudia majú z pohľadu psychológie odlišnú situáciu ako dospelí a epidémia má veľký vplyv na psychiku. "Nemajú dostatok životných skúseností, aby dokázali so všetkými situáciami zápasiť. A keď sa v nich už ocitnú, ich riešenia sa pohybujú na úrovni extrémov," vysvetľuje dôvody a upozorňuje aj na ďalšie negatívne javy, akými sú napríklad sexuálne násilie v online priestore, prípady domáceho násilia, či častejšie myšlienky na samovraždu.

Matej Slažanský, známy ako Selassie, považuje za dôležité, aby sa o týchto témach hovorilo otvorene. "Ja sám často rozprávam na tému duševné zdravie cez svoje sociálne siete, aby sa to dostalo hlavne k mladým ľuďom, ktorí ma sledujú. Preto si veľmi vážim, že aj pani prezidentka sa rozhodla viac priblížiť túto tému mladým."

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 12:59