StoryEditor

Premiéra Správy sa pre pandémiu odkladá. Tvorcovia však zverejnili oficiálny trailer

27.01.2021, 17:00
Autor:
hrnhrn
Film Správa režiséra Petra Bebjaka je slovenským kandidátom na Oscara.

Nebyť súčasnej epidemiologickej situácie, zajtra by sa začal film Správa premietať v kinách. Tvorcovia plánovali snímku režiséra Petra Bebjaka uviesť 28. januára, pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Symbolicky sa preto rozhodli dnes, v deň výročia oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime, predstaviť oficiálny trailer k filmu.

„Pred trištvrte storočím ľudia verili, že hrôzy koncentračných táborov uštedrili ľudstvu tvrdú lekciu a už nikdy sa nezopakujú. Verili, že by to už nik nedopustil. Dnes však vidíme, že sa mýlili. Nenávistnú rétoriku a vyhrážanie sa násilím vidíme všade okolo seba - od politikov, cez mladých ľudí, až po "oddaných" starých rodičov. Veľmi rýchlo sme zabudli, čo spôsobili smrť miliónov ľudí. A zabudli sme, že na mieste týchto obetí sme mohli byť my,“ povedal producent Rasťo Šesták.

Snímka Správa je slovenským kandidátom na Oscara, vyhlásenie nominácií Americkej filmovej akadémie v kategórii najlepší medzinárodný film bude 9. februára. 

Dej filmu rozpráva dobrodružný príbeh úteku mladých židovských väzňov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z prísne stráženého koncentračného tábora Osvienčim a zachytáva skutočné udalosti. Správa o fungovaní továrne na smrť, ktorú dvojica mladíkov detailne vypracovala, sa v júni 1944 dostala aj do rúk Winstona Churchilla a Franklina Delano Roosevelta a po vojne bola využitá v norimberskom procese. Podľa odborníkov išlo o jeden z najvýraznejších zápisov československých občanov do svetovej histórie. 

V hlavných úlohách sa predstavia Noel Czuczor ako Freddy a Peter Ondrejička ako Valér. V úlohe Warrena sa objaví herecká hviezda John Hannah, v ďalších úlohách diváci uvidia aj známych hercov z Poľska, Nemecka a Česka. Pieseň Červené polia, ktorá bude znieť na záver príbehu a film bude sprevádzať počas celej kampane, zložila a naspievala Sima Martausová. Kampaň k filmu doplní aj pieseň, ktorú naspieval raper Strapo.

Príbeh Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu bol pre niektorých hercov omnoho viac osobný. Starý otec Poliaka Kamila Nozynskeho zažil jeho peklo na vlastnej koži. „Byť súčasťou tohto nakrúcania bola pre mňa skutočne silná, ale zároveň aj náročná skúsenosť. Keď som sa ocitol v kulisách medzi barakmi, vo väzenskom oblečení, chcelo sa mi plakať. Nech sa akokoľvek snažíme, nedokážeme si predstaviť, aké hrozné utrpenie bolo ocitnúť sa nacistických táboroch smrti. Nesmieme o tom prestať hovoriť, musíme túto spomienku odovzdávať ďalším generáciám, aby sa na obete tohto zla nikdy nezabudlo,“ hovorí Nozynski.

​A čo by odkázal tým, ktorí napriek tomu ešte aj dnes popierajú, že by sa holokaust kedy udial? „Popieranie holokaustu je zločin. Ako človek, ktorý žije v krajine, ktorá zažila zverstvá nacizmu, si nedokážem predstaviť, ako môže byť niekto vôbec schopný dačo také tvrdiť. Všetci by sme sa počúvať príbehy tých, ktorí toto obdobie videli a zažili. Vždy budem hovoriť, že na tieto hrôzy nesmieme nikdy zabudnúť.“

DNA Production

Premiéra bude najskôr v USA

Film uvidia aj diváci v amerických kinách. Prinesie im ich tam renomovaná spoločnosť Samuel Goldwyn Films. V stredu 27. januára ho bude premietať prostredníctvom medzinárodnej židovskej organizácie pre ľudské práva Stredisko Simona Wiesenthala so sídlom v Los Angeles. Po premietnutí bude nasledovať online debata s režisérom Bebjakom a predstaviteľom hlavnej úlohy Noëlom Czuczorom, moderovaná bude držiteľom Oscara Richardom Trankom.

​Okrem USA sa Správa bude premietať napríklad aj vo Veľkej Británii, Francúzsku alebo Japonsku, v tejto chvíli už v siedmich krajinách. 

Správa s rozpočtom 3,2 milióna eur je najdrahším projektom spoločnosti D.N.A. production. Koproducentami projektu sú Evolution Films (Česká republika) a Ostlicht filmproduktion (Nemecko). Vznik filmu finančne podporili aj RTVS, Česká televízia a Audiovizuálny fond.

Rozhovor s tvorcami filmu - režisérom Petrom Bebjakom a producentom Rasťom Šestákom si môžete prečítať v magazíne Stratégie, ktoré práve prichádzajú do predaja.

01 - Modified: 2020-12-14 08:36:34 - Feat.: 0 - Title: Strapo naspieval pieseň k filmu Správa. Za pár hodín od zverejnenia má už 30-tisíc videní 02 - Modified: 2020-11-11 07:21:59 - Feat.: 0 - Title: Sima Martausová zverejnila videoklip k filmu Správa. Bude sprevádzať celú kampaň k filmu 03 - Modified: 2020-11-18 08:32:47 - Feat.: 0 - Title: Film Správa kandiduje na Oscara 04 - Modified: 2020-10-26 08:57:49 - Feat.: 0 - Title: Slovenský film mieri do kín v USA. Správu režiséra Bebjaka premietnu aj v Británii či Japonsku
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-24 14:21:42 - Feat.: - Title: Jednotka RTVS uvedie v televíznej premiére film Správa
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 04:26