RTVS / Moderátorka Silnej zostavy Veronika Cifrová Ostrihoňová
StoryEditor

Veronika Cifrová Ostrihoňová: V Silnej zostave sa nebojím ani vážnych a netradičných tém

19.02.2021, 16:00
Veronika Cifrová Ostrihoňová bude novou moderátorkou ženskej diskusie Silná zostava, ktorá sa po ročnej prestávke vracia na obrazovky RTVS.

Ženská panelová diskusia Silná zostava sa po takmer ročnej prestávke vracia na obrazovky RTVS s viacerými zmenami. Novou moderátorkou bude Veronika Cifrová Ostrihoňová a relácia dostane nové miesto na obrazovke Jednotky, vždy vo štvrtok večer po Zlatých časoch. S Veronikou sme sa rozprávali o tom, aké témy plánuje priniesť na obrazovky, v čom bude relácia iná, ako bola pod taktovkou Oľgy Bakovej a aj o tom, ktoré skúsenosti zo svojej talkshow Sit down s Veronikou chce pretaviť do Silnej zostavy.

Silná zostava sa vracia na obrazovky 4. marca. S akými témami plánujete otvoriť novú sezónu?
S aktuálnymi, pálčivými, ale aj polarizujúcimi témami. Naším cieľom je podnecovať divákov a diváčky, aby si robili názor na danú tému, nemusia s nami súhlasiť, no radi by sme ukázali, že sa dá diskutovať kultivovane a ľudsky, aj keď nemáme rovnaký pohľad. Budeme sa rozprávať o vzdelávaní a prístupe k nemu, o skvalitňovaní nášho zdravotníctva, a polarizácii našej spoločnosti, a posilňovaní dôvery v nej, je toho veľa.

Ktoré hostky plánujete zapojiť do diskusie o týchto témach?
Stálou hostkou bude standup komička Simona Salátová, z čoho mám veľkú radosť. Okrem toho sa tam vždy objaví expertka na danú tému, a dámy, ktoré majú k danej téme blízko, najlepšie, ak vychádzajú z rôznych názorových spektier.

V čom bude Silná zostava pod vašou taktovkou iná ako s Oľgou Bakovou?
V tom, že bude s Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou. Oľga robila skvelú prácu a ja môžem len dúfať, že sa nám na ňu podarí nadviazať. Zo Silnej zostavy by sme chceli mať názorovú diskusiu, ktorá prináša fakty a nové informácie, a zároveň sa nebojí nadhľadu a humoru. Novým prvkom oproti pôvodnej Silnej zostave bude práve prítomnosť stálej hostky, Simony Salátovej, ktorá je úžasná, zaujímavá a hodnotovo uprataná mladá žena, ktorá sa nebojí humoru. To je veľmi cenná kombinácia, a máme šťastie, že sa nám ju podarilo do Silnej zostavy získať.

​​Na aké témy sa plánujete zamerať do budúcnosti?
Chceli by sme sa rozprávať o tom, o čom sa rozpráva Slovensko. Či sú to veci verejné, alebo aj dlhodobejšie fenomény. Chceli by sme dať priestor expertkám, ale aj laičkám. Chceli by sme diskusiu, z ktorej ide ľudskosť, nadhľad a pochopenie a akceptácia opačného názoru.

RTVS / Simona Salátová a Veronika Cifrová Ostrihoňová

Inšpiratívnym ženám sa venujete vo svojej talkshow Sit down s Veronikou. Ktoré skúsenosti chcete pretaviť aj na obrazovky RTVS?
Myslím, že veľkým spoločným menovateľom bude práve fenomén inšpiratívnych žien v kreslách hostiek. Počas troch rokov existencie Sit downu s Veronikou sme pozvali a spoznali nesmierne množstvo takých dám, napokon aj Simona Salátová bola viackrát mojou hostkou. Aj pri zostavovaní panelov Silnej zostavy sme už narazili na dámy, s ktorými som sa v minulosti rozprávala v Sit downe. Chcela by som, aby sa pri nakrúcaní Silnej zostavy podarila docieliť podobne pozitívna energia ako sa to dialo pravidelne pri Sit downoch, aby som dokázala viesť diskusiu pokojne, informovane, a čo najnadľahčenejšie, aj keď pôjde o ťažké témy (ktorým sme sa nevyhýbali ani v Sit downe), a aby ma to bavilo a obohacovalo podobne ako každý jeden diel Sit downu.

V čom sa prípadne bude Silná zostava od vašej talkshow odlišovať?
Už len v nastavení. Silná zostava je diskusia niekoľkých žien, Sit down je môj rozhovor s jednou hostkou v prvej časti, a hosťom v druhej časti. Silná zostava bude už len z logiky tohto nastavenia menej o mne, bude to názorovejšie, občas možno vyhrotenejšie. Svoju úlohu v Silnej zostave vidím ako sprievodkyňu diskusiou, ktorá necháva debate čo najvoľnejší priebeh, a občas posunie kam treba. Samozrejme, tak ako pri Sit downe, aj pri Silnej zostave tomu bude predchádzať dôkladná a rozsiahla príprava. V Sit downe je obsah úplne na mne, pri Silnej zostave máme skvelý režisérsko-dramaturgicko-scenáristický tím, ktorý spolupracuje na scenári.

Plánujete Silnú zostavu komunikovať prostredníctvom sociálnych sietí alebo iných online kanálov?
Ja určite áno, pretože je to skvelá cesta dostať sa k väčšiemu množstvu ľudí.

V čase pandémie sa v minulom roku na sociálnych sieťach, najmä Instagrame, stalo populárnym vysielanie naživo, niekoľko ste „organizovali“ aj vy. Je Vaším zámerom práve toto publikum pritiahnuť k televíznym obrazovkám?
Bolo by úžasné, keby sa to podarilo.

Silná zostava sa vracia na obrazovky RTVS po ročnej pauze. Okrem novej moderátorky a stálej hostky sa presúva z Dvojky na Jednotku, kde dostáva priestor po etablovaných Zlatých časoch. Predpokladám, že tak vzniká väčší tlak na sledovanosť relácie. Aké sú vaše očakávania?
Očakávanie a ciele tvorcov a tvorkýň programu, a teda aj moje sú, aby sme vytvorili kvalitnú názorovú diskusiu, z ktorej ide ľudskosť a nadhľad, ktorá bude hostiť kvalitné a zaujímavé hostky a hostí, ktorí sa spolu neboja nesúhlasiť, no zároveň udržať debatu v rovine rešpektu a tolerancie.

Máte za sebou skúsenosti z komerčnej televízie, z vlastnej talkshow a sociálnych sietí, a viete, čo divákov/diváčky zaujíma, alebo ak ich to nezaujíma, ako im to spraviť zaujímavým. Aká je vaša stratégia?
Nemám jednu, ktorá by sa dala paušalizovať na všetko. Závisí to od výberu témy, od výberu panelistiek, od štruktúry scenára. Z mojej vlastnej skúsenosti sa oplatí nebáť ani vážnych či netradičných tém, ísť cez osobné príbehy, aby sme neostávali len v akademickej rovine, a tu a tam použiť aj humor, pretože s ním sa niektoré pointy do hlavy vrývajú lepšie. Preto som rada, že tam bude stálou hostkou Simona Salátová, ktorá, verím, mnohé z tohto prinesie tiež, a, samozrejme, sa o to s plným nasadením budem snažiť aj ja.

Možno sa nevyhnete okrem porovnávania s Oľgou Bakovou ani porovnávaniu s talkshow Adely Vinczeovej Trochu inak, ktorú tiež vysiela RTVS. V čom bude vaša Silná zostava iná?
Trochu inak s Adelou má úplne iné nastavenie – je to talkshow, zatiaľ, čo Silná zostava je panelovou diskusiou, kde naraz debatuje niekoľko žien. Takže je iná úplne od základu. Čo sa Oľgy týka, môžem len zopakovať ako veľmi si ju profesijne vážim, a verím, že tak, ako sa jej podarilo Silnej zostave vtisnúť svoju kvalitnú pečať, sa to podarí aj mne. Aby v nej bolo cítiť Veroniku, no nebolo to o Veronike, ale o témach, hosťoch a názoroch.

01 - Modified: 2021-02-22 13:02:40 - Feat.: 0 - Title: Slovania majú známy termín štartu. Budú im patriť stredajšie večery 02 - Modified: 2021-02-02 11:47:47 - Feat.: 0 - Title: Z JOJky do Markízy. Lujza Garajová Schrameková bude novou porotkyňou v šou Tvoja tvár 03 - Modified: 2021-01-27 11:45:53 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvo mojej kuchyne sa vracia s novými moderátormi. Kamila Magálová končí po 11 rokoch 04 - Modified: 2021-03-02 10:43:03 - Feat.: 0 - Title: Markíza mení kompletne program. Od marca nasadzuje premiéry seriálov aj Tvoju tvár 05 - Modified: 2021-01-29 07:32:16 - Feat.: 0 - Title: Veronika Cifrová Ostrihoňová je novou moderátorkou Silnej zostavy
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 22:31