Variety / Louise Penny a Hillary Clinton
StoryEditor

Hillary Clinton napísala s kanadskou autorkou politický triler o vláde USA

24.02.2021, 09:00
Autor:
hrnhrnTASRTASR
Román zobrazuje americkú vládu uprostred série teroristických útokov.

Politický triler zobrazujúci americkú vládu uprostred série teroristických útokov je nová kniha bývalej ministerky zahraničných vecí USA Hillary Clinton, ktorá vyjde v októbri. Oznámili to v utorok vydavateľstvá Simon & Schuster a St. Martin's Press, informovala stanica BBC. 

Hillary Clinton, ktorá bola v roku 2016 vyzývateľkou exprezidenta Donalda Trumpa v súboji o post šéfa Bieleho domu, napísala svoju prvú publikáciu z oblasti fikcie s názvom State of Terror (Stav teroru) spoločne s kanadskou autorkou detektívnych románov Louise Penny. Na pulty kníhkupectiev sa dostane 12. októbra.

Pôjde o "príbeh novej ministerky zahraničných vecí v administratíve jej politického rivala v čase, keď séria teroristických útokov spôsobí chaos globálneho poriadku", uviedli vydavatelia. V príbehu vystupuje neskúsená ministerka zahraničných vecí, zastávajúca post v kabinete svojho politického protivníka. Románová ministerka sa ocitne v situácii, kedy "séria teroristických útokov prevráti celosvetový rád v chaos"

Dráma s detailami

Román skúma svet "vysokej diplomacie a zrady" po štyroch rokoch vedenia, ktoré sa stiahlo zo svetovej scény. Vydavatelia sľubujú "drámu s detailmi, aké môžu poznať len zasvätení". Hillary Clinton bola šéfkou americkej diplomacie v administratíve prezidenta Baracka Obamu v rokoch 2009 - 2013.

Hillary Clinton sa vydala po stopách svojho manžela, bývalého prezidenta Billa Clintona, ktorému v júni vyšiel politický román The President's Daughter (Prezidentova dcéra), napísaný spolu s populárnym autorom trilerov Jamesom Pattersonom. Clinton a Patterson už v roku 2018 napísali knihu The President is Missing (Prezident je nezvestný) o teroristickom kybernetickom útoku na Biely dom. Predali sa z nej viac ako tri milióny výtlačkov a momentálne sa pripravuje jej televízne spracovanie.

Splnený sen političky

Spoluprácu na knihe s úspešnou kanadskou spisovateľkou nazvala Hillary Clinton "snom, ktorý sa stal skutočnosťou". Politička už predtým vyjadrovala k Louise Penny a ďalším autorom detektívnej literatúry obdiv. "Vychutnala som si každú z jej kníh a mám tiež radosť z nášho priateľstva. Teraz dáme svoje skúsenosti dohromady, aby sme mohli objavovať spletitý svet diplomacie, kde nie je všetko také, ako sa spočiatku zdá," uviedla Clinton.

Louise Penny uviedla, že išlo o výnimočnú skúsenosť a možnosť nahliadnuť do prostredia rezortu diplomacie a Bieleho domu: "Než sme začali pracovať, bavili sme sa o jej pôsobení ako ministerky zahraničia. Čo bolo jej najhoršou nočnou morou? Stav teroru je odpoveď."

Hillary Clinton už v minulosti napísala niekoľko kníh, nikdy však žiadnu beletristickú. Napríklad svoju porážku v prezidentských voľbách, keď v roku 2016 kandidovala proti Donaldovi Trumpovi, popísala v diele What Happened (Čo sa stalo).

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 23:06