StoryEditor

Ako na vývoj vakcíny v rekordnom čase? Svetoví experti zdieľajú svoje skúsenosti v novom dokumente

25.02.2021, 16:10
Autor:
redred
Dokument "Vakcína: Víťaz nad COVIDom" uvedie v sobotu Discovery Channel.

Čo všetko sa musí podchytiť počas rekordne rýchleho vývoja vakcíny, ktorá má ochrániť ľudstvo pred globálnou pandémiou? Aké opatrenia je potrebné prijať, aby bola zaručená jej bezpečnosť? A akým výzvam teraz musia čeliť najväčšie svetové kapacity na poli medicíny?

Nielen na tieto otázky ponúkne odpovede nový dokument Vakcína: Víťaz nad COVIDom (The Vaccine: Conquering COVID), ktorý bude mať premiéru 27. februára o 21:00 hod na Discovery Channel.

"Ľudia si želajú pochopiť, čo sa okolo nich naozaj deje, a na čo sa majú pripraviť. COVID ovplyvňoval ich životy počas celého uplynulého roka, takáto požiadavka je logická," hovorí Nancy Daniels, riaditeľka divízie Discovery & Factual. "Preto im prinášame túto vyčerpávajúcu dokumentárnu sondu, ktorá im priblíži okolnosti toho, ako súčasná kríza vôbec začala, ako sa vyvíja a kam smeruje. Do detailu mapuje novú realitu tisícov mužov a žien, ktorí pracujú v lekárstve, vede a výskume. Títo ľudia nám každým dňom dokazujú, že máme upínať svoje zraky k nádeji na obzore," dodáva.

Televízny špeciál sa odohráva na pozadí kritickej situácie rapídneho nárastu celosvetového počtu úmrtí a pandémie, ktorá našu spoločnosť prekopala vyložene od základov. Zameriava sa pritom na dianie v zákulisí a ponúka exkluzívne rozhovory s prvotriednymi lekármi, ktorí v laboratóriách vymýšľajú čo najefektívnejšie stratégie, ako sa proti zákernému vírusu brániť.

Patrí medzi nich napríklad Anthony Fauci, riaditeľ amerického Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby; Francis Collins, riaditeľka amerických Národných ústavov zdravia; alebo John Mascolo z tej istej inštitúcie. Nevyhnutnými partnermi sú im v tejto snahe popredné farmaceutické spoločnosti, napríklad Johnson & Johnson, Moderna a Pfizer. Aj ich zástupcov autori dokumentu vyspovedali.

Discovery Channel

Dokument mapuje tiež príbehy dobrovoľníkov z prvých fáz testovania doteraz nepreverenej vakcíny. Napríklad Len Haller obyvateľky Seattlu, vôbec prvej Američanky, ktorá dostala vakcínu od Moderny. Divákom poskytne svedectvu z prvej ruky a doplní tak mozaiku výpovedí medicínskych expertov a politických vodcov. Pre mnohých predstaviteľov štátov aj miestnych samospráv môžu byť prínosné poznatky guvernéra štátu Colorado Jareda Polisa ktorý sa podelí o know-how úspešnej stratégie nákupu, distribúcie a alokácie vakcín smerom k obyvateľom, a zároveň upozorní na kritické okamihy, ktorých sa treba vyvarovať .

COVID-19 si už vyžiadal viac než 1,3 milióna obetí po celom svete. Nakazilo sa takmer 53 miliónov ľudí. Je evidentné, že vakcína bude jediným obranným nástrojom proti tomuto komplikovanému a komplexnému vírusu. Zároveň má potenciál stať symbolom nádeje, ku ktorému sa môže celý svet upínať. To však jedine za predpokladu, že výsledkom vedeckého snaženia bude spoľahlivý a účinný produkt.

Dokumentárnu snímko Vakcína: Víťaz nad COVIDem (The Vaccine: Conquering COVID) pre Discovery vyrobila Glass Entertainment Group. Výkonnými producentmi sú Nancy Glass, Eric Neuhaus, Peter Reiss a Jon Hirsch. 

01 - Modified: 2022-03-24 10:06:40 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Muž, ktorý sa postavil Putinovi. Discovery uvedie nový dokument o ukrajinskom prezidentovi 02 - Modified: 2021-09-16 09:38:56 - Feat.: - Title: Discovery Sports podpísala desaťročnú zmluvu na exkluzívne vysielanie Laver Cupu v Európe 03 - Modified: 2021-05-18 12:35:52 - Feat.: - Title: Amazon chce za deväť miliárd dolárov prevziať hollywoodske štúdio MGM 04 - Modified: 2021-01-20 10:13:46 - Feat.: - Title: Eurosport rozširuje cyklistickú ponuku naprieč Európou 05 - Modified: 2020-12-03 18:06:17 - Feat.: - Title: Spoločnosť Discovery spúšťa novú streamovaciu platformu discovery+
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 07:12