TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy

28.02.2021, 08:56
Aj o papalášskych výnimkách či výhovorkách, ktoré situáciu ešte zhoršujú.

Od utorka zasadal premiér Igor Matovič spolu s odborníkmi a ani po štyroch dňoch nebolo jasné, na akých ďalších opatreniach sa spoločne dohodli. V sobotu postupne začali spravodajské portály informovať o tom, že redakcie sa dostali k návrhom aktualizácie opatrení, ktoré majú zastaviť nárast hospitalizácií pacientov s Covid-19, spomaliť šírenie nákazy, či zamedziť zavlečeniu nových mutácií na Slovensko. V hre je ďalší prísny lockdown pre Slovensko, ktorý by mal trvať dva-tri týždne. Pre denník Pravda  štátny tajomník jedného z ministerstiev prezradil, že „Infekcia sa šíri v podnikoch, rodinách a tajných žúrkach".

Na príspevky médií reagoval premiér Igor Matovič, ktorý na svojom Facebook profile napísal, že výsledky rokovaní sa budú komunikovať až vtedy, keď  sa s nimi oboznámia všetky koaličné strany. Jednu výnimku ale predsa urobil. Keďže podľa premiéra "niektoré médiá začali posledné dni ľudí doslova strašiť “zaručenými informáciami”, ako vláda ide zavrieť všetky fabriky", je potrebné povedať, že žiadne fabriky sa na Slovensku zatvárať nebudú.
To sme sa dozvedeli za štyri dni rokovania odborníkov zatvorených v bubline.

Otvorme opäť kostoly a stane sa zázrak
Svoju líniu riešenia covidovej situácie na Slovensku predstavil aj minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Ten sa prikláňa k názoru, že Slovensku by pomohlo otvorenie kostolov. Poukazuje na príklad z roku 1710 počas morovej epidémie v Trnave. Tvrdí, že v tom čase mestu nepomáhali mesiace tvrdého lockdownu a obetí pribúdalo. "Zúfalí občania sa rozhodli v spoločnej modlitbe prosiť o pomoc Pannu Máriu. 21. novembra 1710 sa celé mesto zhromaždilo v Dóme sv. Mikuláša pri zázračnom obraze Panny Márie. Potom po modlitbách v procesii obišli námestie a Trojičný stĺp a za hlaholu všetkých zvonov v meste sa vrátili naspäť do Dómu sv. Mikuláša. A stal sa zázrak. Od toho momentu mor skončil. Od toho momentu už v Trnave nikto na mor nezomrel," tvrdí Krajniak.

Krajniak vo svojom návrhu argumentuje tým, že v Domovoch sociálnych služieb zaznamenali jav, ktorý sa podľa neho nedá vysvetliť vedecky ani logicky. "V zariadeniach s covidom, kde sa s klientami chodí modliť duchovný ich denominácie, v prípade katolíkov vysluhuje aj sviatosti Svätého prijímania, spovede, pomazania chorých, z takýchto zariadení nám hlásia lepšie priebehy ochorení klientov, ktorí majú aj duchovnú pomoc," vysvetlil minister práce a sociálnych vecí.

Nový minister zdravotníctva? Zatiaľ sa nekoná
Iné riešenie situácie ponúka líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý situáciu pomenoval jednoznačne. Myslí si, že Marek Krajčí nezvláda riadenie svojho rezortu, a preto by mal podľa Sulíka skončiť. A keďže podľa Igora Matoviča či Mareka Krajčího na to nie je dôvod, minister zdravotníctva vo funkcii zostáva naďalej. Aj keď je smutný z toho, že Sulík to vníma inak.

Papalášske výhovorky a výnimky
Aj napriek tomu, že médiá prinášajú neustále zvyšujúce sa čísla nakazených, hospitalizovaných, zomretých, ale aj zaočkovaných a premiér rokuje o tvrdších opatreniach Slováci si "lockdownujú" po svojom. Verejnoprávna RTVS prináša reportáž o tom, že sa opäť presunuli do Tatier a je tu toľko návštevníkov, že už nie je kde parkovať.

Príznačný príspevok pre túto situáciu priniesol portál Sme. Síce ho píše česká publicistka Petra Procházková a je o tom, ako sa Česi snažia "oblafnúť Covid". Vyberáme pár jej viet, povedzte, čo vám pripomínajú: "A na horách je stále plno a ľudia tajne chodia do tajne pootvorených sáun aj fitnescentier. Potom sa tým chvália známym alebo aj na sociálnych sieťach. Vybabrať s čímkoľvek, čo na nás padlo z vyšších miest, je náš národný šport. Azda to pochádza z čias Rakúsko-Uhorska, keď nám bola vrchnosť cudzia a protivná".

Papaláši a ich výnimky a výhovorky
K tomu, že sme majstrami v nariadení, prispievajú určite aj rôzne výnimky, a čo je aj horšie - výhovorky tých, ktorí by mali ísť vlastne príkladom. Prvýkrát sa Slovensko dozvedelo o epidemiologických výnimkách potom ako podpredseda vlády Štefan Holý, nevedel médiám zdôvodniť, prečo po návrate z Británie nemusí absolvovať žiaden test.

Rovnako legendárna je dnes už výhovorka bývalej tenistky Dominiky Cibulkovej, ktoré médiá prichytili pritom ako sa predbehla pri očkovaní. Cibulková zareagovala, že bola vovedená do omylu a myslela si, že idúc okolo len vypĺňa prázdne miesto v poradovníku. Mimochodom v uplynulý týždeň médiá opäť riešili Dominiku Cibulkovú, ktorá už čerpá vitamín D na Maledivách a svojimi obrázkami dráždi Slovákov, zavretých v lockdowne.

A pamätať si určite budeme aj Borisa Kollára, ktorý potom ako sa ho pýtali, prečo v služobnej limuzíne viezol počas lockdownu svoju známu, vizážistku Miroslavu Fabušovú, odpovedal, že ju zviezol do lekárne. A podobne sme videli ako počas  lockdownu a zákazu návštev v nemocnici, Borisa Kollára navštívili nielen koaliční partneri, ale navštevovali ho aj rôzne dámske návštevy. "Pokiaľ viem, máme zákaz návštev s výnimkou vážnych stavov, keď je na návšteve kňaz alebo blízka rodina za dodržania prísnych
epidemiologických pravidiel," reagoval vtedy na návštevu koaličných lídrov u Kollára hlavný hygienik Ján Mikas.

Podobné výnimky či výhovorky majú politici aj v Česku. Tam sa prednedávnom dostala do médií fotografia futbalového zápasu Slavia - Leicester, kde na strane fanúšikov sedel aj bývalý minister zdravotníctva a Babišov poradca Roman Prymula.
Prymula predtým než odišiel na zápas, hovoril o tvrdom lockdowne a zákaze vychádzania v Česku. Český premiér Andrej Babiš po tomto ukončil s Prymulom spoluprácu. Exministrovi nepomohlo ani ospravedlnenie:
"Áno, bol som na legálnom futbalovom zápase s respirátorom a negatívnym testom."Tento rok som nebol ani na poriadnej dovolenke v zahraničí. Ja asi musím byť len doma." 

Ešte pikatnejšie sa vyhovoril Jan Marounek, riaditeľ odboru ochrany zdravia na českom ministerstve zdravotníctva. Ten sa na futbale objavil preto, lebo tento zápas bol pilotným testom nového spôsobu usporiadavania športových zápasov. Riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák zasa povedal, že návšteva zápasov, je vlastne jeho pracovná návšteva.

Aj z Česka sa chodí do Zanzibaru, Maledivy a podobne. V čase, keď české ministerstvo zdravotníctvo neodporúčalo cestovať do exotiky, odletel krajský námestník Martin Gebauer do Kene. Potreboval jednoducho vypnúť, zareagoval pre český Denník N.

Zlyhali sme všetci?
Vráťme sa ale k príspevku Petry Procházkovej, ktorá tvrdí, že v Česku v riešení covidovej situácie vlastne zlyhali všetci: "Všetci spolu, občania aj ich vodca, úplne zlyhali. Na povrch vyplávali tradičné české vlastnosti a spôsoby existencie, na ktoré sme dokonca pyšní – sme majstri v obchádzaní zákonov, nariadení a inštrukcií."

Možno by to platilo rovnako, ak by sme namiesto "české vlastnosti" napísali "slovenské vlastnosti".

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu 05 - Modified: 2021-02-08 09:17:09 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Šašo, ktorý môže len prekvapiť. Alebo "iná" politika Igora Matoviča
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 09:49