StoryEditor

Zlaté glóbusy: Najlepším seriálom je Koruna, ocenenie získal aj Dámsky gambit

01.03.2021, 08:20
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Slávnostný virtuálny galavečer odovzdával prvýkrát v histórii z dvoch miest.

Zlaté glóbusy udeľuje Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA) a filmármi bývajú považované za dobrý ukazovateľ šance pre neskoršie vyhlasovanie Oscarov.

Tohtoročné odovzdávanie tradičných prestížnych filmových cien poznamenala pandémia Covidu-19. Komičky Tina Feyová a Amy Poehlerová uvádzali virtuálny galavečer prvýkrát v histórii z dvoch miest. Kým Poehlerová zostala tradične v Hollywoode, Feyová program moderovala zo 4000 kilometrov vzdialeného Rockefellerovho centra v New Yorku. Priamo v Los Angeles ceremóniu sledovali iba zdravotné sestry a ďalší zástupcovia profesií dôležitých pre chod štátu.

Udeľovanie cien sa odohrávalo tiež na pozadí škandálu okolo asociácie, ktorá čelí v posledných dňoch kritike kvôli tomu, že v jej radoch nie je ani jeden člen tmavej pleti.

"Poďme sa pozrieť, koho tí európski čudáci tento rok nominovali," povedala na úvod galavečera Feyová. "Všetci vieme, že je slávnostné odovzdávanie cien hlúpe," pokračovala. "Ale aj v hlúpych veciach je dôležité začleňovať, a Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode nemá žiadnych černošských členov. Je mi jasné, že k členom HFPA sa tá správa možno nedostala (...) to ale musíte zmeniť," dodala. Na škandál potom narážali vo svojich vystúpeniach tiež mnohí ocenení.

Štyri sošky pre Korunu

Slávnostnému vyhláseniu cien dominoval seriál Koruna od streamovacej spoločnosti Netflix, ktorý získal štyri ceny. Okrem sošky za najlepšiu drámu získali cenu za hlavné úlohy Emma Corrinová, ktorá zahrala princeznú Dianu, a Josh O'Connor za stvárnenie princa Charlesa. Gillian Andersonová dostala sošku za rolu Margaret Thatcherovej.

Herečka Gillian Andersonová si prebrala Zlatý glóbus v Prahe. V Českej republike je kvôli nakrúcaniu filmu z druhej svetovej vojny. V snímke White Bird: A Wonder Story predstavuje české prostredie Francúzsko, režíruje ho hollywoodsky režisér Marc Forster, který je podpísaný napríklad pod bondovkou Quantum of Solace. 

Vo formáte miniséria porota označila za najlepší Dámsky gambit aj jeho hlavnú herečku Anyu Taylorovú-Joyovú, ktorá stvárnila šachovú veľmajsterku bojujúcu so závislosťou.

Najlepším komediálnym seriálom sa stal Schitt's Creek, v ktorom účinkovala aj Catherine O'Harová, ktorá si odniesla ocenenie za najlepšiu herečku v televíznej komédii.

Medzi prvými ocenenými bol tiež herec John Boyega za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe v televíznom seriáli Sekerka a Mark Ruffalo za vedľajšiu úlohu v sérii Bludné kruhy.

Najlepším filmom Krajina nomádov

Zlatý glóbus za najlepšiu filmovú drámu vyhrala snímka Krajina nomádov režisérky Chloé Zhaoové, ktorá si odniesla tiež ocenenie za najlepšiu réžiu. Road movie o šesťdesiatničke, ktorá cestuje naprieč Amerikou v bielej dodávke, porazil favorizovanú snímku Mank režiséra Davida Finchera.

V kategórii komédia alebo muzikáli získal ocenenie druhý diel filmu Borat, za rolu v snímke Ma Rainey - matka blues dostal posmrtne cenu za najlepšieho herca Chadwick Boseman, ktorý vlani v 43 rokoch podľahol rakovine.

Najlepším hercom v komediálnom žánri sa stal Sasha Baron Cohen za druhý diel Borata, v rovnakej kategórii potom zvíťazila Rosamund Pikeová za film Ako v bavlnke. Ocenenie za hlavnú úlohu v dráme dostala Andra Dayová za výkon vo filme The United States vs. Billie Holiday.

Glóbus za vedľajšiu úlohu vo filme The Mauritanian dostala Jodie Fosterová. Cenu za celoživotné dielo si odniesla herečka a aktivistka Jane Fondová.

V kategórii najlepší cudzojazyčný film zvíťazila snímka Minari, ktorá rozpráva príbeh kórejskej rodiny, ktorá sa prisťahovala do USA. Sošku za najlepší animovaný film dostalo štúdio Pixar za Soul, film dostal tiež ocenenie za najlepšiu hudbu. Ocenenie za najlepší scenár si odniesol Aaron Sorkin za historický film Chicagský tribunál.

Prehľad držiteľov cien Zlatý glóbus za rok 2020

Film - dráma: Krajina nomádov (réžia Chloé Zhaoová)

Filmový herec - dráma: Chadwick Boseman - Ma Rainey - matka blues

Filmová herečka - dráma: Andra Dayová - The United States vs. Billie Holiday (Spojené štáty vs. Billie Holidayová)

Film - komédia alebo muzikál: Borat Subsequent Moviefilm (Borat 2; réžia Jason Woliner)

Filmový herec - komédia alebo muzikál: Sacha Baron Cohen - Borat Subsequent Moviefilm (Borat 2)

Filmová herečka - komédia alebo muzikál: Rosamund Pikeová - Ako v bavlnke

Animovaný film: Duša (réžia Pete Docter)

Neanglicky hovorený film: Minari - USA; réžia Lee Isaac Chung

Filmová réžia: Chloé Zhaová - Krajina nomádov

Filmový scenár: Aaron Sorkin - Chicagský tribunál

Filmový herec vo vedľajšej úlohe: Daniel Kaluuya - Judas and the Black Messiah (Judáš a čierny mesiáš)

Filmová herečka vo vedľajšej úlohe: Jodie Fosterová - The Mauritanian (Mauritánec)

01 - Modified: 2021-02-10 09:50:26 - Feat.: 0 - Title: Český film Šarlatán má šancu na Oscara, Správa sa do užšieho výberu nedostala 02 - Modified: 2021-01-28 07:37:12 - Feat.: 0 - Title: Filmový festival v Cannes mení termín. Pre pandémiu sa presúva z mája na júl
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 13:31