StoryEditor

RTVS uvedie dokument V sieti. Film o zneužívaní detí na internete získal v sobotu Českého leva

08.03.2021, 16:10
Autor:
redred
Dokumentárny film V sieti uvedie v televíznej premiére Dvojka v stredu 10. marca.

V sobotu 6. marca vyhlásila Česká filmová a televízna akadémia laureátov výročných cien Český lev. Dokument Barbory Chalupovej a Víta Klusáka V Sieti získal sošku v kategórii Najlepší dokumentárny film a tiež Cenu filmových fanúšikov. Autori v ňom otvárajú tabuizovanú tému zneužívania detí na internete, v televíznej premiére ho uvedie Dvojka RTVS v stredu 10. marca.

Tri herečky, tri izby, desať dní a 2458 sexuálnych predátorov

Dokument sa venuje citlivej téme zneužívania detí na internete. Tri dospelé herečky s detskými črtami dostávajú za úlohu prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach predstierať, že majú dvanásť rokov. Vo verných kópiách detských izieb, postavených vo filmových ateliéroch, četujú a skajpujú s mužmi všetkých vekových kategórií, ktorí ich na internete vyhľadali a oslovili. Veľká väčšina z mužov požaduje sex prostredníctvom videohovoru, okamžite po založení profilov muži reagujú, posielajú fotografie svojich prirodzení, odkazy na porno, alebo sa dievčatá pokúšajú vydierať. Tri predstaviteľky dvanásťročných dievčat oslovilo za desať dní v ateliéri 2458 internetových predátorov.

Dokument sprevádza tri „dvanásťročné dievčatá“ od castingu až po osobné stretnutia s predátormi tvárou v tvár, pod dohľadom ochranky a šiestich skrytých kamier. Taktiky predátorov sa tak obracajú proti svojim strojcom a z lovcov sa stávajú lovení.

Filmtopia / V sieti

​Práve veta jedného z predátorov: „A čo mama, vie o tom?” poukazuje na jeden zo zásadných problémov. Výskumy varujú, že až šesťdesiat percent rodičov netuší, aké weby si ich deti prezerajú a čo na internete robia. Tento nezáujem spôsobuje, že keď sa dieťa stretne s kyberšikanovaním, sextingom alebo je dokonca na internete zneužité, na rodičov sa skôr neobráti. Väčšina z detí sa zverí vrstovníkovi alebo vôbec nikomu.

„Prial by som si, aby dokument V sieti rozpútal celospoločenskú diskusiu, ktorá by vyústila do pozitívnych nápadov, ako deti v online prostredí ochrániť nie iba pred zneužívaním, ale aj pred nimi samými. Nesmie sa totiž zabúdať, že sú to aj deti, ktoré idú často nebezpečným situáciám naproti. A súbežne by som si prial, aby film nepodnecoval pomstychtivé nálady a zákazy. Čo sa často u tém, pri ktorých zarežete do niečoho nekalého, deje. Pri ubližovaní je na mieste aj represia, ale väčšina energie by sa mala napnúť do prevencie,“ hovorí režisér Vít Klusák.

Filmtopia&

​Nakrúcanie prebiehalo v Českej republike pod dohľadom riaditeľky českej Linky dôvery, psychologičky, sexuologičky, advokáta a kriminalistu so špecializáciou na kyberšikanu. Získané dáta filmári odovzdali polícii.

Film vzbudil záujem verejnosti už počas nakrúcania a úspešné bolo aj jeho uvedenie do kín na jar minulého roka. RTVS uvedie dokument V sieti v premiére na televíznych obrazovkách Dvojky v stredu 10. marca o 20:10 hod. Následne o 21:50 hod bude tejto téme venovaná aj diskusia s publicistom a moderátorom Michalom Havranom. Hosťami budú koproducent filmu Peter Kerekeš, psychológ Marek Madro a právnik a expert na rodinné právo Róbert Dobrovodský.

01 - Modified: 2021-03-07 12:38:45 - Feat.: 0 - Title: Český lev: Najlepším filmom je Šarlatán, sošku získala aj miniséria Herec 02 - Modified: 2021-03-08 07:55:59 - Feat.: 0 - Title: Slováci si z Českých levov odniesli štyri sošky. Zabodovali aj v kategórii Najlepší televízny film alebo miniséria 03 - Modified: 2020-07-01 17:30:36 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza špeciálna verzia filmu V sieti. Dokument o zneužívaní detí na internete môžu vidieť deti už od 12 rokov
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 01:12