ČT
StoryEditor

Dobrá správa pre priaznivcov seriálu Kukačky: príbehy dvoch rodín budú mať pokračovanie

04.04.2021, 13:28
Autor:
iDnesiDnes
O čom bude druhá séria, keď sme sa na konci prvej dozvedeli, kto zamenil deti v pôrodnici?

Trinásťdielny seriál Kukačky uviedla na obrazovky česká televízia ČT 1. Hlavná dejová línia bola citlivým príbehom dvoch zamenených chlapcov v pôrodnici, pričom jeden z nich trpel autizmom.

Základný príbeh postupne rozuzľuje vzťahy oboch rodín a ich blízkych príbuzných, pričom častokrát siaha na dovysvetlenie aj do minulosti. Seriál sledovalo takmer pol milióna divákov, niektoré médiá hovoria, že ide o najlepší počin Českej televízie za posledné obdobie.

Pre správnosť pripomeňme, že seriál Kukačky vznikli externe, pre ČT ju vytvorila spoločnosť Dramedy. S koncom posledného dielu tvorcovia seriálu uviedli, že priaznivcov čaká aj druhá séria. Logicky sa natíska otázka, o čom bude druhá séria, keď sme sa v poslednej časti dozvedeli, kto deti v pôrodnici zamenil.

Producent seriálu Filip Bobiňski pre portál Idnes hovorí o dôvodoch pokračovania: "Áno, na konci prvej série sa dozvieme, ako to bolo so zámenou novorodencov. Ale ľudia sa na Kukačky pozerajú kvôli tomu, čo sa deje medzi postavami seriálu. Akí sú to ľudia, čo reprezentujú. Zachytávame ich charaktery, vzorce správania, životné momenty, hodnoty, nad ktorými stojí za to sa zamyslieť. Zámena detí je zápletka, ktorá hrdinov dostáva do situácií, v ktorých sa môžu prejaviť."

Hlavnou témou seriálu je rodičovstvo, tomu sa budeme venovať ďalej, naznačuje Bobiňski dej druhej série, ktorá sa zameria na medzigeneračné vzťahy.

V popredí teda naďalej zostanú obe ústredné rodiny prvej série, pretože zámena detí sa podľa tvorcov dobre vyriešiť nedá len tým, že sa diváci dozvedia meno toho, kto zamenil novorodencov. A to aj napriek tomu, že sa všetci budú snažiť o ďalšiu plnohodnotnú výchovu zamenených chlapcov. Autori pre Idnes sľubujú, že na obrazovky sa vrátia tiež predstavitelia hlavných rolí s tým, že niektoré postavy spozná divák bližšie. Zatiaľ sa počíta aj s rovnakými detskými hercami, hoci presný termín nakrúcania ešte nie je známy.

Prvá séria Kukačiek zažila ostrý krst covidovým rokom. Podarilo sa ju dotočiť vlani v lete, po nútenej jarnej pauze a potom, čo sa práce na tri týždne zastavili kvôli koronavírusovej nákaze jednej z kľúčových herečiek. "Našťastie to nebolo vážne a nikto ďalší sa nenakazil," spomína Bobiňski, zároveň však priznáva, že pandémia zavinila tiež v Dramedy veľké posuny aj straty.

"Od začiatku krízy sa v štáboch veľa testuje a dodržiavajú sa prísne hygienické pravidlá. Keby sa včas zaviedli rovnako aj v iných odboroch, verím, že by sme epidémiu zvládli oveľa lepšie," tvrdí Bobiňski, ktorý zároveň zasadá v predstavenstve Asociácie producentov v audiovízii.

Spoločnosť Dramedy v prípade seriálu Kukačky prehodila výhybku, doteraz pripravila skôr retroseriály vrátane úspešného Vyprávěj. Išlo len o výnimku?
"Fakt, že sme v posledných rokoch robili dobové alebo historické seriály, vychádzal z toho, že sme ich v danej chvíli považovali za to najlepšie, čo práve môžeme divákom ponúknuť. Ale na témy, ktoré pripravujeme, sa podľa časového určenia nepozeráme. Máme vo vývoji projekty tak súčasné, ako aj dobové. Ak sa nám podarí ich zafinancovať, budeme sa snažiť robiť projekty s vysokou tvorivou ambíciou, ktoré môžu byť zaujímavé aj pre zahraničnú distribúciu," vysvetľuje stratégiu firmy Dramedy Bobiňski.

A zdá sa, že táto stratégia sa Dramedy osvedčuje. Prinajmenšom v očiach publika: ako Kukačky, tak tretia séria Prvej republiky patrí totiž medzi najvyššie hodnotené seriály ČT v kategórii diváckej spokojnosti. Seriál Vyprávěj získala vedľa radu trofejí v ankete TýTý tiež prestížne producentské ocenenie Zlatá nymfa na medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle. Aj keď všetky zásluhy sa potom všeobecne pripisujú Českej televízii, ktorá seriály z nezávislej spoločnosti odvysiela.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:29