StoryEditor

Google bude v Česku platiť médiám za obsah

20.04.2021, 18:00
Autor:
ČTKČTK
Internetový gigant uzavrel licenčné dohody s piatimi vydavateľskými domami.

Technologická firma Google spustila v Česku program Google News Showcase, v rámci ktorého bude platiť za spravodajský obsah médiám. Uzavrela licenčné dohody s piatimi vydavateľskými domami. Česko je prvou krajinou strednej a východnej Európy, v ktorej spoločnosť tento produkt uvádza na trh.

Licenčný program je výsledkom tlaku EÚ a ďalších krajín na to, aby technologické firmy platili za autorský obsah, ktorý využívajú na svojich platformách.

Showcase sprístupní čitateľom časť platených článkov na weboch spolupracujúcich vydavateľstiev. Oddnes tak budú mať čitatelia v Česku k dispozícii v správach Google a v kanáli Discover články z produkcie vydavateľstiev Echo Media, Economia, Forum 24, Internet Info a N media.  Licenčné podmienky, teda koľko vydavateľom Google za obsah platí, sú tajné.

Redakcie majú plnú kontrolu nad výberom udalostí do panelu výberu správ Google. Môžu ich spracovávať do rôznych spravodajských formátov a ďalej presmerovať čitateľov na plné znenie týchto článkov na vlastných stránkach. To im prináša možnosť ďalej rozširovať svoje publikum a potenciálnych predplatiteľov. Podľa hovorkyne Google ČR Alžbety Houzarovej nabiehajú panely používateľom postupne. Vyššiu šancu na ich zhliadnutie má pridanie licencovaných vydavateľov do sledovaných zdrojov.

V rámci licenčných dohovorov platí Google vydavateľom zároveň za to, aby umožnili cez Showcase svojim používateľom prečítať si bezplatne určitý obmedzený počet článkov, ktoré sú inak dostupné iba predplatiteľom. Čitatelia si tak prečítajú aj články daného titulu, ku ktorým by normálne nemali prístup, a vydavatelia zase získajú možnosť povzbudiť týchto čitateľov, aby sa stali predplatiteľmi.​

Podľa člena prezídia Asociácie komunikačných agentúr Tomáša Jindříška ide o ďalší možný príjem pre české mediálne domy a teda o ďalší príspevok na tvorbu kvalitného obsahu. Dohoda je výsledkom dlhodobých vyjednávaní, ktoré v prípade Českej republiky mali zrejme o niečo jednoduchší priebeh než v ostatných krajinách EÚ alebo napríklad v Austrálii. "Jedným z dôvodov môže byť aj malá veľkosť tuzemského mediálneho trhu. Navyše ľudia v Google ČR boli vždy aktívni. Každopádne je to pozitívny krok, ktorý pripravuje pôdu na vyjednávanie nielen pre ďalšie vydavateľstvá u nás, ale aj v ostatných krajinách EÚ," dodal Jindříšek.

Krok vedúci do tmy

"Je to síce krok správnym smerom, ale krok vedúci do tmy, krok selektívny a vykonaný veľmi netransparentným spôsobom. Nie je preto žiadnym prekvapením, že väčšina profesionálne vytváraného obsahu v službe Google Výberu správ dostupná zatiaľ nebude," podotkol výkonný riaditeľ Únie vydavateľov Václav Mach.

EÚ zmenila pravidlá na ochranu autorských práv predvlani. Tieto zmeny umožňujú vydavateľom správ požadovať kompenzáciu za časti obsahu, ktoré sa objavia na internetových platformách. Podľa výkonného riaditeľa Únie vydavateľov Václava Macha je potrebné rozlišovať medzi licenciou na používanie obsahu v rámci služby Google News Showcase a licenciou na použitie obsahu pre fungovanie algoritmu vyhľadávanie a zobrazovanie výsledkov, požadovanú podľa článku 15 smernice o autorskom práve EÚ.

Česko zatiaľ príslušnú novelu smernice neprijalo. Google predstavil svoj produktový a licenčný program pre správy, podporený nedávnu investíciou do spravodajstva v objeme jednej miliardy USD, koncom minulého roka. Celosvetovo má dnes pre News Showcase uzavreté partnerské zmluvy s viac ako 600 spravodajskými titulmi v zhruba dvanástich krajinách sveta vrátane Nemecka, Veľkej Británie, Austrálie alebo Argentíny.

"Princípy, na ktorých pracuje platforma Google News Showcase, predstavujú pre nás férovú a správnu cestu v oblasti šírenia digitálneho obsahu," uviedla predsedníčka predstavenstva vydavateľstva Zuzana Řezníčková.

01 - Modified: 2021-03-31 13:47:30 - Feat.: 0 - Title: Google uzavrel už vyše 600 licenčných zmlúv s dodávateľmi spravodajstva 02 - Modified: 2021-03-26 07:44:46 - Feat.: 0 - Title: Google podpísal dohody aj s talianskymi vydavateľmi. Bude im platiť za obsah 03 - Modified: 2021-02-23 14:44:20 - Feat.: 0 - Title: Google bude platiť médiám v rámci služby News Showcase, je tam aj Česko 04 - Modified: 2021-02-16 09:04:09 - Feat.: 0 - Title: Google sľúbil francúzskym vydavateľom 76 mil. USD na tri roky 05 - Modified: 2021-02-16 13:19:03 - Feat.: 0 - Title: Austrálska Seven West sa dohodla s Googlom na platbách za správy
01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:17