pentainvestments
StoryEditor

Príbeh Penty v Petit Presse sa skončil: vydavateľstvo má nového vlastníka. Investičná skupina z vydavateľstva definitívne odchádza

22.04.2021, 11:14
Novým investorom je fond, jedným z jeho podporovateľom je aj nadácia Georgea Sorosa.

Spoločnosť Penta Investments predala svoj 34-percentný podiel v slovenskom vydavateľstve Petit Press fondu Media Development Investment Fund New York. Jedným z podporovateľov tohto fondu je aj Open Society Foundations Georgea Sorosa. Všetkých podporovateľov fondu, ktorý investoval do Petit Pressu, si môžete pozrieť tu.

Ďalších 5,5 percenta akcií od Penty získali manažéri Petit Pressu, konkrétne: Alexej Fulmek, Peter Mačinga a bývalý vlastník spoločnosti Azet.sk a spravodajského portálu aktuality.sk Marek Václavík. Väčšinovým vlastníkom zostáva Prvá Slovenská Investičná Spoločnosť (PSIS), ktorá podporovala Sme od jeho vzniku.

Penta pre ČTK nezverejnila podmienky transakcie. Ako dôvod svojho odchodu uviedla atraktívnu ponuku, ktorá vyriešila odlišný názor na stratégiu rozvoja aj samotné vedenie vydavateľstva. "Naše pôsobenie v Petit Presse pre nás bolo cennou skúsenosťou, hlavne z pohľadu fungovania digitálneho predplatného, ​​ktoré sme začali intenzívne rozvíjať v našom českom vydavateľstve Vltava Labe Media," uviedol partner Penty Marián Slivovič.

Investičná skupina Penta týmto predajom definitívne odchádza z vydavateľstva Petit Press.

Fond Media Development Investment Fund New York už v 90-tych rokoch pomohol vydavateľstvu Petit Press prekonať náročné obdobie za vlády Vladimíra Mečiara pôžičkou, za ktorú vybudovalo vydavateľstvo svoje prvé tlačiarne, uvádza Sme. 

Šéf vydavateľstva Alexej Fulmek považuje aktuálnu zmenu akcionárskej štruktúry za dôležitú správu. „Za 28 rokov sme mali vo vydavateľstve viacero rôznych minoritných akcionárov, po čase sa nám však zakaždým s PSIS podarilo upraviť akcionársku štruktúru a to sme dosiahli aj teraz, po dlhých a náročných rokovaniach s Pentou“, povedal Fulmek a dodal: „Som rád, že naším novým akcionárom sa stáva práve MDIF, pretože ich prácu sledujem už vyše dvadsať rokov. Hlavným cieľom MDIF bola vždy obrana nezávislosti a slobody nezávislých médií,“ zdôraznil Fulmek.

„Investovať do spoločnosti Petit Press je úžasná a vzrušujúca príležitosť. Je vyjadrením našej viery v silu jej novinových značiek a najmä v stabilitu denníka SME“, uviedol  pre Sme Harlan Mandel, generálny riaditeľ spoločnosti MDIF. „Veríme, že pozíciu spoločnosti Petit Press ako lídra v oblasti digitálnych správ na Slovensku je možné ďalej rozvíjať, pretože spoločnosť pokračuje v budovaní svojho podnikania založeného na hodnotách kvalitnej žurnalistiky. Tešíme sa na spoluprácu so všetkými súčasnými akcionármi vrátane väčšinového vlastníka PSIS, ktorý je od počiatku neúnavným podporovateľom redakčnej kvality vydavateľstva Petit Press.“

Po odchode Penty sa vo vydavateľstve zmení dozorná rada. Novými členmi dozornej rady budú Jim Eagan, absolvent Oxfordskej univerzity a bývalý CEO BBC Global News, a dlhoročná COO MDIF Marie Němcová, uvádza Sme.

Príbeh vlastníckej zmeny vydavateľstva Petit Press
​Väčšinovým vlastníkom vydavateľstva Petit Press (Sme) je od jeho založenia v roku 1993 Prvá slovenská Investičná spoločnosť (PSIS). Penta do mediálneho domu vstúpila v roku 2014, keď kúpila prostredníctvom spoločnosti NAMAV, dcérsku spoločnosť agentúry SITA, vo vydavateľstve Petit Press 50 percentný podiel od nemeckého akcionára Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Pričom Prvá slovenská investičná spoločnosť (PSIS) ostala naďalej akcionárom. Šéfredaktorkou Sme sa stala Beata Balogová.

O dva roky neskôr, Petit Press, teda generálny riaditeľ Alexej Fulmek, predal mediálnemu domu News and Media Holding maďarskú divíziu titulov Vasárnap a Új szó. Týmto krokom sa ešte oslabil vplyv Penty v Petit Presse. V súčasnosti predala Penta svoj 34-percentný podiel fondu Media Development Investment Fund New York, čím zavŕšila svoj odchod z vydavateľstva.

Podnikanie Penty v slovenských médiách
Penta vstúpila do slovenských médií pred siedmimi rokmi, kedy získala tradičné vydavateľstvo Spoločnosť 7 plus s vlajkovými loďami týždenníkom Plus 7 dní a bulvárnym denníkom Plus 1 Deň. Zároveň kúpila vydavateľstvo Trend Holding vydávajúce ekonomický týždenník Trend. Obe firmy následne spojila a vytvorila spoločnosť News and Media Holding. Tá je v súčasnosti slovenským hráčom číslo jeden na trhu tlačených a online médií. Okrem News and Media Holding vlastní na Slovensku Penta spolu s Ringierom firmu United Classifieds, ktorá je najväčším subjektom na trhu online inzercie. V Česku Penta vlastní od roku 2015 vydavateľstvo Vltava Labe Media.

Fond Media Development Investment Fund New York vznikol v roku 1996 a je financovaný skupinou nadácií a investorov. Aktuálne disponuje prostriedkami v objeme 240 miliónov dolárov a spravuje mediálne aktíva v hodnote 114 miliónov dolárov. Medzi najväčších podporovateľov fondu patrí Open Society Fundations Georgea Sorosa. Všetkých podporovateľov fondu si môžete pozrieť tu.

01 - Modified: 2021-04-22 14:21:34 - Feat.: 0 - Title: Fico privítal Sorosa na Slovensku. Opäť vytiahol stretnutie Kisku a zaútočil na médiá 02 - Modified: 2017-11-28 13:47:32 - Feat.: 0 - Title: Ako prebehlo odkúpenie Petit Pressu? 03 - Modified: 2019-09-13 11:16:58 - Feat.: 0 - Title: Petit Press sa rozširuje o sieť schránkových novín Pardon 04 - Modified: 2019-12-19 13:31:39 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má zastúpenie v Svetovej asociácii novín. Do dozornej rady bol zvolený Alexej Fulmek 05 - Modified: 2020-04-06 10:14:06 - Feat.: 0 - Title: Šéf Petit Pressu: Potrebujeme, aby sa život vrátil čo najskôr do normálnych koľají. A tiež aby sa čo najviac testovalo
01 - Modified: 2023-10-10 15:04:38 - Feat.: - Title: News and Media Holding kupuje Nový Čas 02 - Modified: 2023-09-12 08:08:17 - Feat.: - Title: Petit Press a Respect APP s novou kampaňou. Komunikujú zlúčenie novín Korzár a SME 03 - Modified: 2023-08-03 07:43:14 - Feat.: - Title: Audio reklama: Vyhralo ticho a Čas na seba 04 - Modified: 2023-06-21 11:59:05 - Feat.: - Title: Vydavateľstvá veria, že podcasty budú významne ziskovým kanálom 05 - Modified: 2023-03-13 09:54:20 - Feat.: - Title: Alexej Fulmek: Neustále upozorňujem na chyby novinárov. Médiá musia byť objektívne a názor si majú vytvárať čitatelia
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. apríl 2024 16:06