StoryEditor

Fico privítal Sorosa na Slovensku. Opäť vytiahol stretnutie Kisku a zaútočil na médiá

22.04.2021, 15:10
Autor:
hrnhrn
Šéf Smeru reagoval slovami, že ide o „vážnu zmenu v kvalite mediálneho priestoru na Slovensku“.

Vydavateľstvo Petit Press dnes oznámilo, že investičná skupina Penta odchádza z vydavateľstva a svoj menšinový 34-percentný podiel predala investorovi Media Development Investment Fund (MDIF) New York. Ďalšími investormi sú manažéri vydavateľstva Alexej Fulmek, Peter Mačinga a bývalý vlastník spoločnosti Azet.sk a spravodajského portálu aktuality.sk Marek Václavík, ktorí kupujú zvyšných 5,5 percenta akcií.

Vstup Sorosa do vydavateľstva

Jedným z podporovateľov fondu MDIF je aj Open Society Foundations Georgea Sorosa. Portál Sme ozrejmil, že MDIF je neziskový investičný fond pre nezávislé médiá aktívny najmä v krajinách, kde môže byť ohrozený prístup k nezávislým médiám. 

Šéf vydavateľstva Alexej Fulmek ocenil, že novým akcionárom bude MDIF. Argumentuje, že hlavným cieľom MDIF bola vždy obrana nezávislosti a slobody nezávislých médií.

Poskytuje podľa neho výhodné pôžičky a kapitálové financovanie médiám, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v udržaní slobody slova vo svojich domovských krajinách. Dodal, že je financovaný skupinou nadácií a investorov, ktoré od vzniku fondu v roku 1996 pomohli slobodným médiám v 44 krajinách. 

Už v 90-tych rokoch pomohol vydavateľstvu Petit Press prekonať náročné obdobie za vlády Vladimíra Mečiara pôžičkou, za ktorú vybudovalo vydavateľstvo svoje prvé tlačiarne.

Podľa Fica je Soros podvodník so špinavými peniazmi

K zmene vlastníctva vo významnom slovenskom mediálnom dome, kde vychádza denník Sme, zvolal dnes tlačovú konferenciu predseda Smeru-SD Robert Fico. Otvoril ju s tým, že ide o „vážnu zmenu v kvalite mediálneho priestoru na Slovensku“ a vyžaduje si reakciu. Okrem denníka Sme sa na nej venoval aj Denníku N a exprezidentovi Andrejovi Kiskovi, kde opäť spomenul jeho stretnutie v New Yorku na 5 Avenue.

Vo svojom prejave označil viackrát Georgea Sorosa za „bez akýchkoľvek pochybností jedného z najväčších podvodníkov na svete“. Šéfa vydavateľstva Petit Pressu Alexeja Fulmeka označil za „sluhu pána Sorosa“ s tým, že „pán Soros nemá čo robiť na Slovensku so svojimi špinavými peniazmi“ a zopakoval tvrdenie, že Soros podporuje likvidáciu demokraticky zvolených politikov, čím narážal na protivládne protesty a zmenu vlády po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

"Mali sme pravdu, že Sorosove špinavé peniaze ovplyvňujú slovenskú politiku a aj médiá," uviedol Fico s tým, že špinavú úlohu podľa jeho slov v tom zohral exprezident Kiska. Vrátil sa aj k jeho stretnutiu s miliardárom Sorosom v New Yorku v roku 2017 a zopakoval svoje dávnejšie podozrenia z nekalých kontaktov.

Podľa Fica sa Soros oficiálne stáva "spolumajiteľom denníka, ktorý o sebe tvrdí, že je najlepší a najkrajší na svete". Upozornil, že najviac financií však dostáva "od organizácií, ktoré sú pod kontrolou tohto podvodníka" Denník N.

01 - Modified: 2023-11-13 13:57:34 - Feat.: - Title: Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie 02 - Modified: 2023-09-12 08:08:17 - Feat.: - Title: Petit Press a Respect APP s novou kampaňou. Komunikujú zlúčenie novín Korzár a SME 03 - Modified: 2023-08-03 07:43:14 - Feat.: - Title: Audio reklama: Vyhralo ticho a Čas na seba 04 - Modified: 2023-06-21 11:59:05 - Feat.: - Title: Vydavateľstvá veria, že podcasty budú významne ziskovým kanálom 05 - Modified: 2023-03-13 09:54:20 - Feat.: - Title: Alexej Fulmek: Neustále upozorňujem na chyby novinárov. Médiá musia byť objektívne a názor si majú vytvárať čitatelia
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 12:24