StoryEditor

Andrea Cocherová: Za dôležité považujem rozvíjanie dialógu s vysielateľmi

03.05.2021, 09:34
Nová podpredsedníčka RVR hovorí o jej prioritách v Rade.

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) začiatkom decembra minulého roka dostala štyroch nových členov. Medzi nimi aj Andreu Cocherovú, ktorá pôsobí aj v Rade pre reklamu ako viceprezidentka a zároveň je členkou jej Arbitrážnej komisie. Porozprávali sme sa s ňou o tom ako z pohľadu podpredsedníčky RVR vidí jej priority a ciele v najbližšom období.

Od januára pôsobíte v Rade pre vysielanie a retransmisiu, máte za sebou napríklad prvé rozhodovanie o prideľovaní rozhlasových frekvencií. Aké zistenia vás v prvých mesiacoch prekvapili?
Pôsobenie v Rade je pre mňa celkovo zaujímavé. Jedným z mojich pozitívnych zistení, ako som aj predpokladala, je, že Kancelária Rady pre vysielanie a retransmisiu (ďalej len Rada pozn. red.) funguje naozaj veľmi dobre. Verejnosť však podľa mňa málo vie o tom, aké sú kompetencie a zodpovednosti Rady a čo všetko vlastne robí. A zdá sa mi, že je to škoda. Preto si myslím, že jedným z cieľov tejto inštitúcie do budúcnosti by malo určite byť zintenzívnenie externej komunikácie a práca na svojej reputácii. Tú z môjho pohľadu nemá dostatočne silnú, tak ako je potrebné a ako si zaslúži. Jednak  preto, aké má kompetencie, a tiež preto, aby verejnosť vedela, akú rôznu činnosť už teraz vykonáva. Budovanie reputácie ako rešpektovanej inštitúcie by určite malo byť jedným z dôležitých cieľov v budúcnosti.

Na vypočúvanie pred poslancami NR SR ste sa museli pripraviť. S akými očakávaniami ste prichádzali?
Do Rady som nastupovala s tým, že budem naozaj aktívnou členkou. Tak mi to dávalo a dáva zmysel, rozhodne to pre mňa nie je žiadna trafika. Preto sa teším, že za tých pár mesiacov, čo v Rade som, vidím postupné zmeny, ktoré sa dejú v interných aj v externých procesoch. Napríklad sme zjednodušili prístup verejnosti k zasadnutiam Rady. Nepoznala som síce predchádzajúce zloženie a ani detailne aktivity Rady, ale už som v tom procese a viem povedať, kam sa jej činnosť dá posúvať. Členovia Rady by mali byť vo svojich funkciách aktívni, a preto ma teší, že sme zintenzívnili pracovné stretnutia a rozšírili okruh tém, o ktorých diskutujeme. Považujem za veľmi dôležité rozvíjanie dialógu s vysielateľmi, čo z môjho pohľadu stále absentuje – deje sa, ale domnievam sa, že by mal byť aktívnejší. Činnosť Rady by nemala zostať viac-menej iba v rovine dohliadania nad legislatívou, ale malo by prebiehať aj mapovanie potrieb vysielateľov, analýza toho, čo sa deje na mediálnom trhu, čo sa dá urobiť pre to, aby mediálne prostredie bolo silnejšie. Mať dobré podmienky na vývoj a pôsobenie silného mediálneho prostredia a zodpovedné médiá je v čase dezinformácií veľmi dôležité. Samozrejme, že všetko sa musí vždy diať v medziach zákona....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:51