Google
StoryEditor

Google dostal v Taliansku pokutu 102 miliónov eur. Kvôli Androidu a Google Play

16.05.2021, 14:25
Autor:
ČTKČTK
Podľa protimonopolného úradu Google zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu.

Americká internetová spoločnosť Google dostala v Taliansku pokutu 102 miliónov eur za zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Protimonopolný úrad oznámil, že Google na to využíva svoj operačný systém Android a online obchod s aplikáciami Google Play.

"Prostredníctvom Androidu a obchodu s aplikáciami Google Play má spoločnosť Google dominantné postavenie na trhu. To jej umožňuje mať pod kontrolou aj vývojárov aplikácií a ich vplyv na koncových zákazníkov," píše v oznámení protimonopolný úrad AGCM. Skoro tri štvrtiny Talianov podľa úradu používajú inteligentné mobilné telefóny práve s operačným systémom Android.

Protimonopolný úrad ako príklad zneužitia dominantného postavenia na trhu uviedol rozhodnutie Googlu neumožniť firme Enel X umiestniť na platformu Android Auto aplikáciu JuicePass, ktorá používateľom umožňuje nájsť na mape dobíjaciu stanicu a prezrieť si k nej aj podrobnosti.

Platforma Android Auto umožňuje používať aplikácie pri riadení vozidla a JuicePass poskytuje služby pre elektromobily. Google podľa protimonopolného úradu nespravodlivo obmedzil využitia aplikácie na úkor svojho produktu Google Maps.

Google v reakcii uviedol, že rozhodnutie protimonopolného úradu rešpektuje, ale nesúhlasí s ním. Hovorca firmy dodal, že Google si najprv preštuduje dokumenty úradu a potom sa rozhodne, aké ďalšie kroky podnikne. Prioritou platformy Android Auto je podľa neho bezpečnosť pri riadení a prísne požiadavky na aplikácie, ktoré je možné na platformu zaradiť. "S platformou Android Auto sú kompatibilné tisíce aplikácií a naším cieľom je postupne umožniť, aby svoje aplikácie sprístupnili aj ďalšie vývojári," cituje hovorcu agentúra Reuters.

Google neumožňuje aplikáciu JuicePass využívať na platforme Android Auto už dva roky. Firme Enel X tak mohol skomplikovať snahu vybudovať si používateľskú základňu, upozorňuje AGCM. "Takýto postup môže ovplyvniť rozvoj e-mobility v tej najdôležitejšie fáze," uviedol protimonopolný úrad. Prípadné negatívne dopady sa podľa neho môžu prejaviť pri ďalšom nástupe elektromobilov. Protimonopolný úrad firmu Google vyzval, aby umožnila aplikáciu JuicePass inštalovať na platformu Android Auto.

Podľa Enelu je rozhodnutie protimonopolného úradu dôležitým faktorom, ktorý v Taliansku umožní ďalší vzostup elektromobility. "Na základe tohto rozhodnutia bude mať aplikácia firmy Enel X, teda JuicePass, rovnaké podmienky ako aplikácie od Googlu , a všeobecne všetci developeri aplikácií pre nabíjanie," uviedol Enel. Spoločnosť Enel X je divíziou talianskej energetickej spoločnosti Enel.

Google čelí problémom vo viacerých európskych krajinách. Európska komisia firmu vyšetruje od roku 2010, kedy začala skúmať, či Google nezneužíva svoje dominantné postavenie v internetovom vyhľadávaní. Neskôr sa pridali obavy aj kvôli Androidu. V roku 2017 dostal Google od komisie pokutu 2,42 miliardy eur, o rok neskôr rekordnú pokutu 4,34 miliardy eur a v roku 2019 pokutu 1,49 miliardy eur.

01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 14:46