archív
StoryEditor

Ľuboš Kukliš bol zvolený za predsedu európskych regulátorov

21.05.2021, 16:55
Autor:
redred
Na čelo EPRA – Európskej platformy regulačných orgánov pre rozhlasové a televízne vysielanie bol zvolený 20. mája.

Za predsedu Európskej platformy regulačných orgánov (EPRA) bol vo štvrtok 20. mája 2021 zvolený Ľuboš Kukliš, riaditeľ kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu.

„Nachádzame sa kľúčovom období z pohľadu kreovania nového prístupu k regulácii obsahu v digitálnom prostredí a je veľmi dôležité, aby skúsenosť a pohľad mediálnych regulátorov zaznievali v prebiehajúcich diskusiách čo najvýraznejšie. Mňa veľmi teší, že požívame takúto vysokú dôveru medzi kolegami na medzinárodnej scéne a vybrali si práve nás, aby sme ich v tomto období a v týchto procesoch reprezentovali,“ uviedol Ľuboš Kukliš v reakcii na výsledok voľby nového vedenia EPRA.

Podpredsedníčkami a podpredsedami EPRA sa stali Stephanie Comey (BAI, írsky mediálny regulátor), Maria Donde (OFCOM, regulátor médií vo Veľkej Británii), Peter Matzneller, (DLM, združenie nemeckých regulátorov médií) a Mari Velsand (Medietilsynet, nórsky mediálny regulátor).

EPRA je profesionálnym zoskupením regulačných orgánov pre oblasť rozhlasového a televízneho vysielania, resp. audiovizuálnych mediálnych služieb, ktoré v čase svojho vzniku v roku 1995 deklarovalo svoj cieľ ako hľadanie konsenzu v interpretácii ustanovení smernice Televízia bez hraníc pri implementácii do národných legislatív a vznikla ako iniciatíva národných regulačných orgánov.

Vďaka 25 rokom skúseností a robustnej sieti kontaktov na pracovnej úrovni je EPRA najstaršou a najväčšou sieťou mediálnych regulátorov a je ideálnym prostredím pre výmenu informácií medzi regulátormi v Európe.

Medzi hlavné priority EPRA na rok 2021 patria nenávistný prejav z pohľadu práva a regulácie; spolupráca v oblasti regulácie online platforiem; umelá inteligencia a jej možné dopady na reguláciu v budúcnosti.

Členmi EPRA je 54 regulačných orgánov zo 47 krajín. Stálymi pozorovateľmi platformy sú Európska komisia, Rada Európy, Európske audiovizuálne observatórium a Úrad zástupcu OBSE pre slobodu médií.

Slovenský regulátor (RVR - Rada pre vysielanie a retransmisiu) sa činností EPRA zúčastňuje už od roku 1996 ako jej riadny člen. RVR naďalej zároveň vedie pracovnú skupinu venovanú problematike dezinformácií v rámci Európskej skupiny mediálnych regulátorov ERGA, poradného orgánu Európskej komisie.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:52