StoryEditor

Medzinárodná talentová šou Virtuózi V4+ hľadá SuperStar v klasickej hudbe. Zapojiť sa môžu aj Slováci

24.05.2021, 10:20
Autor:
redred
Mladé talenty sa môžu do aktuálneho ročníka medzinárodnej súťaže prihlásiť do 15. júna.

Talentová súťaž klasickej hudby Virtuózi V4+ aj tento rok hľadá mladé talenty, ktoré chcú ukázať svoje hudobné znalosti v oblasti vážnej hudby. Od súťažiacich sa vyžaduje, aby boli vynikajúcimi interpretmi klasického nástroja, alebo vynikajúcimi klasickými spevákmi.

Televízna šou sa minulý rok rozšírila pre medzinárodné publikum. Zapojiť sa do nej môžu aj súťažiaci z krajín Vyšehradskej štvorky a Chorvátska. Mladé talenty sa môžu do aktuálneho ročníka súťaže prihlásiť do 15. júna na webe súťaže

Virtuózi v tomto roku odštartovali už svoju siedmu sezónu. Šou vznikla v roku 2014 a na maďarskom televíznom trhu spôsobila revolúciu. Iba za pár týždňov sa stala jednou z najlepšie hodnotených relácií verejnoprávnej televízie, čím predbehla aj komerčné programy súkromných staníc a od minulého roka sa jej vysielanie rozšírilo aj do ďalších krajín V4 (okrem Maďarska aj do Poľska, Česka a Slovenska) a Srbska. V tomto roku sa predstavia aj súťažiaci z Chorvátska.

Formát Virtuózov sa sústreďuje na objavenie mladých hudobných talentov klasickej hudby, a objaveným talentom ponúka také možnosti rozvoja a podpory, ku ktorým by sa inak len máloktorí z nich mohli dostať. Víťaz získa finančnú odmenu 15 000 eur, bude môcť vystúpiť v najslávnejších koncertných sálach sveta a získať štipendium v ​​jednej z najprestížnejších hudobných inštitúcií. 

Reláciu súčasne vysielanú v piatich krajinách sledovalo v minulom roku takmer 7 miliónov televíznych divákov a v čase od ukončenia súťaže si ich pozrelo vyše 66 miliónov online divákov. Slovenským divákom priniesla túto šou RTVS, ktorá ju uviedla na Dvojke. Na obrazovky ju uvedie aj na jeseň tohto roka.

Podmienky súťaže:​

Do súťaže sa môžu prihlásiť všetci talentovaní hráči na hudobné nástroje, ktorí do 31. júla 2021 nedovŕšia vek 19 rokov a nadaní speváci, ktorí do 31. júla 2021 nedovŕšia vek 24 rokov.

Kritériom pre hráčov na hudobných nástrojoch je, aby ovládali hru na niektorom z týchto hudobných nástrojov:
- strunové a klávesové nástroje: klavír, čembalo, harfa, harmonika, gitara;
- sláčikové nástroje: husle, viola, violončelo, kontrabas;
- drevené dychové nástroje: flauta, priečna flauta, klarinet, hoboj, fagot, saxofón;
- plechové dychové nástroje: trúbka, pozauna, tuba, tenorový roh, lesný roh;
- bicie nástroje: xylofón, marimba, cimbál;
- národné hudobné nástroje.

V speváckej kategórii sa hľadajú talenty s výnimočnými klasickými speváckymi znalosťami. Súťažiaci by mali mať školené hlasy typu soprán, alt, mezzosoprán, tenor, barytón alebo bas.

Virtuózi V4+ / Ajna Marosz

​Mladí talentovaní umelci sa môžu prihlásiť na webe súťaže vyplnením údajov a nahratím videí, pričom súčasťou videoprezentácie musí byť maximálne 5 minút dlhá video nahrávka nie staršia ako 6 mesiacov, v ktorej uchádzač prezentuje svoje hudobné znalosti a video v trvaní 1-2 minúty, v ktorom sa uchádzač predstaví, porozpráva o sebe, o svojom vzťahu k hudbe, svojich koníčkoch a veciach, ktoré sú pre neho dôležité.

Nádejní umelci budú môcť svoj talent odprezentovať na televíznych obrazovkách v 5 epizódach už na jeseň tohto roka. Počas 2 kastingových epizód, 2 semifinále a následného finále predstavia svoje výnimočné nadanie televíznym divákom v piatich krajinách.

Počas semifinále a finále bude súťažiacich hodnotiť aj „superporotca“ Maestro Plácido Domingo. Moderátormi semifinále aj finále budú opäť svetová hviezda, televízna legenda Thomas Gottschalk a hviezda poľských televíznych relácií Ida Nowakowska.

Moderátori šou Virtuózi V4+ Ida Nowakowska a Thomas Gottschalk

Porota šou Virtuózi V4+

01 - Modified: 2021-05-24 08:26:59 - Feat.: 0 - Title: RTVS hľadá detské hviezdy do pripravovanej šou 02 - Modified: 2021-04-26 09:24:36 - Feat.: 0 - Title: Nová šou Pečie celé Slovensko pozná svojich moderátorov aj porotu 03 - Modified: 2021-04-04 09:32:17 - Feat.: 0 - Title: Česko Slovensko má talent bude mať novú moderátorku
01 - Modified: 2021-11-16 13:16:32 - Feat.: - Title: Na obrazovkách RTVS štartuje európska Superstar vážnej hudby 02 - Modified: 2020-11-24 19:50:24 - Feat.: - Title: Šou Virtuózi je ako SuperStar v klasickej hudbe. Zo Slovenska do finále postúpili štyria súťažiaci
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:45