TASR/AP
StoryEditor

Rusko dalo Googlu pokutu, podľa nich neodstránil chybné informácie o invázii

21.04.2022, 11:07
Autor:
ČTKČTK
Ruský cenzúrny úrad chce od americkej spoločnosti za "šírenie falzifikátov" na YouTube, o Špeciálnej operácii na Ukrajine, 127 tisíc eur.

Rusko vymeralo americkej internetovej spoločnosti Google pokutu 11 miliónov rubľov (127 tisíc eur). Firma podľa úradov neodstránila zo svojho kanála YouTube chybné informácie o zvláštnej vojenskej operácii, ako Moskva označuje inváziu na Ukrajinu. Rusko podľa agentúry TASS firmu trestá aj za to, že vysielala videá, ktoré vytvorili ukrajinské radikálne pravicové skupiny.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor začiatkom tohto mesiaca uviedol, že podniká kroky na potrestanie Googlu za "šírenie falzifikátov" na kanáli YouTube. Už skôr americkú spoločnosť varoval, že dostane pokutu, ak nariadenie nedodrží.

Google začiatkom marca prestal predávať online reklamu v Rusku. Rozhodnutie sa týka jeho rovnomenného vyhľadávača, platformy YouTube aj externých partnerov, ktorí prostredníctvom Googlu publikujú obsah. Firma tiež prestala vo svojej službe Google News (Správy Google) zobrazovať weby médií financovaných ruským štátom. Platí to okrem iného pre televíziu RT, spravodajský server Sputnik alebo pre tlačovú agentúru TASS. Roskomnadzor potom na konci marca v krajine Google News zablokoval.

Roskomnadzor tiež v marci obvinil Google a YouTube z teroristických aktivít. To podľa agentúry AFP predznamenalo možné zablokovanie ich stránky v Rusku, ako už sa to od ofenzívy na Ukrajine stalo Twitteru, Instagramu a mnohým nezávislým médiám.

Moskva a Google sú v dlhodobom spore. Ruské úrady americkej firme vymeriavali pokuty za obsah považovaný v krajine za nelegálny už predtým, ako ruská armáda 24. februára napadla susednú Ukrajinu s odôvodnením, že ju chce zbaviť nebezpečných nacionalistov.

Ruské úrady výrazne posilnili právny arzenál na kontrolu komunikácie o rusko-ukrajinskom konflikte. Až 15 rokov väzenia hrozí tým, ktorí šíria falošné informácie o ruskej armáde.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 01:13