Ak sa situácia v dohľadnom čase nezlepší, je dosť možné, že do Tokia sa v lete pozrú iba samotní olympionici.TASR
StoryEditor

RTVS bude olympiádu vysielať priamo z dejiska. Do Tokia poslal dve tony techniky

15.07.2021, 14:00
Autor:
redred
Kompletné vysielanie telerozhlas prvýkrát v histórii zabezpečí 60-členným štábom priamo z dejiska.

V piatok 23. júla sa otváracím ceremoniálom začnú letné olympijské hry. RTVS pripravuje pre divákov počas celého trvania olympiády jedinečné televízne vysielanie z Tokia, ktoré bude zabezpečené prvýkrát v histórii priamo z dejiska olympiády. Z pohľadu technického a personálneho zabezpečenia ide o najväčší športový televízny projekt za posledné desaťročia.

RTVS vysiela priamo do dejiska olympiády 60-členný štáb. Váha kompletnej technológie, ktorú už do Tokia poslal, je približne 2 tony. Technický tím bude mať po príchode do Tokia štyri dni na vybalenie, zapojenie, pripojenie a spustenie vysielania. V televíznych priestoroch IBC vzniknú 3 kompletné televízne pracoviská: televízne Olympijské štúdio,  hlavná technická kontrola a centrálny ingest a postprodukčné pracovisko – strižne.

„Technologické riešenie umožňuje lokálne spracovania obrazu a zvuku Olympijského štúdia, medzinárodných športových signálov zo športovísk a unikátnych novinárskych zón pre okamžité spájanie sa so športovcami po ich výkone. RTVS bude mať k dispozícii štúdiové zázemie pre vysielanie v HD rozlíšení. Vzhľadom na pandemickú situáciu sme naprieč Olympijským štúdiom a réžiou implementovali technológiu umožňujúcu vzdialené nadviazanie obrazového a zvukového spojenia s respondentami kdekoľvek na svete,“ približuje riaditeľ sekcie techniky Roman Skřivánek.

Telerozhlas, aj na základe predchádzajúcich pozitívnych skúsenosti s prácou výrobného štábu z Atén 2004, Pekingu 2008 a Londýna 2012, oslovili na spoluprácu aj producenti medzinárodného olympijského signálu z firmy OBS (Olympic broadcasting services). Vyše 20-členný štáb pracovníkov a spolupracovníkov RTVS tak bude produkovať kompletný program streleckých súťaží, ktorý budú odoberať všetci vysielatelia olympijských hier.

Príprava trvala 14 mesiacov

Projekt vysielania LOH v Tokiu vznikol kompletne v rámci interných kapacít RTVS. „Hry 32. olympiády sú ťažiskovým projektom multišportového roka 2021. Objem vysielania, dĺžka, náročnosť a kvantita prípravných prác, vrátane dôkladne plánovanej logistiky z neho robia najambicióznejšiu operáciu v histórii športového vysielania na Slovensku. Technologické riešenie projektu Letných olympijských hier 2020 v Tokiu je unikátne z pohľadu realizácie športových udalostí tohto typu v RTVS za posledných 20 rokov. RTVS jeho prípravou strávila 14 mesiacov. Kompletnú výrobu a vysielanie celej športovej udalosti bude RTVS zastrešovať priamo z Tokia,“ hovorí riaditeľ sekcie športu Matej Hajko.

​​Programová štruktúra olympijských hier

Živé vysielanie na obrazovkách RTVS bude začínať každý deň v skorých ranných hodinách medzi 1.00 a 2:00 hod. Priame prenosy sa budú striedať so vstupmi zo štúdia počas celého dňa až do záveru olympijského programu pred 17.00 hod.

Nasledovať bude približne trojhodinový blok záznamov z olympijských športových disciplín. V hlavnom vysielacom čase sa diváci môžu tešiť na hodinové sumárne štúdio s pohľadom na to najdôležitejšie a najzaujímavejšie dianie z celého dňa, kombinované s pôvodnými reportážami našich štábov priamo z dejiska v Tokiu.

Olympijské hry v Tokiu budú výrazne rezonovať aj vo vysielaní Rádia Slovensko. Každý deň od polnoci bude naživo mapovať dianie priamo z Tokia. Moderované Olympijské štúdio Rádia Slovensko začne vždy o 4.30 hod. Počas dňa bude rádio prinášať aktuálne informácie a Olympijské sumáre z každého dňa zaznejú vždy po 18.25 hod v Športžurnále.

Moderátori a komentátori v Toku

Moderátormi olympijských štúdií budú Marcel Merčiak a Ján Žgravčák, editorom denného sumáru, ako aj časti Gólov bodov sekúnd venovanej olympiáde, bude Matúš Krutý.

Olympijský komentátorský tím tvoria Alfons Juck, Stano Ščepán, Pavol Gašpar, Ľuboš Hlavena, Tomáš Košec, Vladimír Genda, Marek Marušiak, Dominik Kríž a Peter Zagiba. Ten dopĺňa tím redaktorov a reportérov Tomáš Zagiba, Samuel Brečka, Andrej Bartaloš, Tomáš Kotlárik, Barbora Žiačiková, Tomáš Tančibok, Patrik Mitas a Marek Zsolnai.

Matúš Čunderlík, Svetlana Barátová a Adam Bohuš sa budú z Tokia prihovárať rozhlasovým poslucháčom. 

V štúdiových vstupoch su budú moderátori spájať naživo s našimi reprezentantmi, trénermi a inými členmi slovenskej olympijskej výpravy. V štúdiách venovaných tradične úspešným športom, ako napríklad streľba, či kanoistika, sa budú moderátori spájať aj so športovými expertami.

„Snahou RTVS je vo vysielaní zachytiť predovšetkým súťaž každého člena slovenskej olympijskej výpravy a čo najviac finálových disciplín. Najväčší dôraz pritom budeme klásť na tradičné olympijské programové dominanty, ako atletika, či plávanie. Divákom priblížime aj športy, ktorými MOV inovuje olympijský program, ako skateboarding, basketbal 3x3, či športové lezenie,“ upresňuje Matej Hajko.

Prvý slovenský Olympijský festival

Súčasťou olympiády bude tento rok prvýkrát Olympijský festival otvorený počas celého trvania olympijských hier v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne. Pripravuje ho Slovenský športový a olympijský výbor a pre verejnosť bude vstup zadarmo. „Bude koncipovaný bude ako malá olympijská dedina, akási fan zóna, kde bude každý deň atraktívny športový a kultúrny program pre všetky vekové kategórie. Bude tam aj olympijské štúdio, z ktorého budeme naživo vysielať v spolupráci s RTVS a telemostom sa budeme spájať priamo s Tokiom,“ predstavila novinku pre slovenských fanúšikov Kristína Czuczová z SOŠV.

„Festival sa začne otváracím ceremoniálom, presne tak ako na olympijských hrách v Tokiu. Na pódiu sa okrem živého vysielania odohrajú koncerty a prebehne sprievod bývalých športovcov a olympionikov, rôznych našich športových aj nešportových ambasádorov. Na festivale budú prebiehať rôzne diskusie, budeme tam mať edukačnú zónu, exhibičné zápasy, športové turnaje. Plánujeme tam aj vítať našich olympionikov po návrate z Tokia,“ priblížila program festivalu Czuczová.

Program budú dopĺňať aj atraktívne duely v kolektívnych, najmä palubovkových športoch, pre ktoré je olympiáda vrcholným turnajom a dvakrát denne, v 10-minútových moderovaných blokoch, budú moderátorka Oľga Konečná a redaktor Ivan Janko prinášať informácie od SOŠV.

Športoví fanúšikovia nájdu všetky dôležité informácie, vrátane priamych prenosov, aj na webe RTVS. Všetky športové prenosy budú dostupné v najvyššom možnom rozlíšení Full HD.

RTVS

01 - Modified: 2021-08-02 09:23:05 - Feat.: - Title: Letné olympijské hry 2024 v Paríži budú veľkolepé, sľubuje predseda organizačného výboru 02 - Modified: 2021-07-23 15:03:42 - Feat.: - Title: Začali sa olympijské hry v Tokiu. Pozrite si, kedy budú v akcii slovenskí reprezentanti 03 - Modified: 2021-07-23 08:48:03 - Feat.: - Title: Skejtbording je prvýkrát olympijským športom. Facebook a Droga5 zareagovali sériou spotov 04 - Modified: 2021-07-22 15:08:13 - Feat.: - Title: Eurosport spustí počas olympijských hier sedem bonusových kanálov 05 - Modified: 2021-07-20 08:16:34 - Feat.: - Title: Toyota sa na olympiáde sťahuje do ústrania, obáva sa o svoj imidž
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 04:54