StoryEditor

Rada STV neodvolala Materáka z funkcie riaditeľa televízie

05.06.2002, 00:00

Rada Slovenskej televízie (STV) dnes na mimoriadnom zasadnutí neschválila návrh na odvolanie Milana Materáka z funkcie ústredného riaditeľa STV.

Predseda rady Jaroslav Franek novinárov informoval, že z deviatich členov rady za odvolanie Materáka hlasovali štyria, ďalší štyria sa hlasovania zdržali a jeden bol proti. Návrh v súvislosti so súčasnou situáciou v STV predložil rade jej zástupca Miloš Mistrík.

Hlavnými dôvodmi Mistríkovho návrhu sú narastajúci ekonomický rozvrat v televízii, zhoršenie riadiacej práce, predlžovanie organizačných zmien bez viditeľného časového horizontu a chaotické vzťahy v redakcii spravodajstva, ktoré neumožňujú riešiť problémy objektivity a vyváženosti vo vysielaní. Podľa navrhovateľa vedenie spravodajstva nemá určené zásady hry, to znamená, že pouzatvárané pracovné zmluvy nie sú dobré a chýba aj systém zaraďovania hostí do diskusných relácií. Reagoval tak na nedeľňajšie rozhodnutie redaktorov STV Michala Dytterta a Beáty Oravcovej, ktorí odmietli moderovať reláciu O päť minút 12 za účasti predsedu strany ANO Pavla Ruska. Svojim rozhodnutím vyvolali rozruch na slovenskej mediálnej scéne, pričom v súvislosti s ich odchodom sa čoraz častejšie otvorene hovorí o politickej manipulácii v STV.

Podľa Mistríka nevyváženosť spravodajstva verejnoprávnej televízie potvrdzujú dlhodobé monitoringy z vnútra televízie i z vonkajšieho prostredia. "V redakcii spravodajstva neexistujú štandardné pravidlá, ktoré by eliminovali možnosť podľahnúť politickému tlaku," vyhlásil. Dodal, že spravodajstvo STV je zneužívané v prospech istých strán a v neprospech iných strán, pričom za jeden z podhodnotených subjektov označil Ruskovu ANO.

Jedným z možných riešení krízovej situácie v STV bolo podľa Mistríka odvolanie Materáka. "Teraz si neviem predstaviť, čo ďalej," dodal.

Na druhej strane Franek akékoľvek politické tlaky na vedenie STV a Hlavnú redakciu spravodajstva a publicistiky (HRSP) odmietol. "Bol by som nerád, keby sa situácia v spravodajstve STV akýmkoľvek spôsobom vyhrotila," povedal. Franek svoje tvrdenie obhajoval aj tým, že keď sa členovia rady opýtali jedného z iniciátorov petície za uskutočnenie zmien v STV Daga Daniša, či vie o politických tlakoch v médiu, Daniš ustúpil. Výzvu však doteraz podpísalo viac ako 30 redaktorov.

Franek si zároveň myslí, že v prípade pozvania Ruska do televíznej diskusie nedošlo zo strany zástupcu šéfredaktorky HRSP Igora Zemanoviča k porušeniu novinárskej etiky. Zemanovič obhajoval svoje rozhodnutie tým, že šéf ANO je majiteľom súkromnej televízie a zároveň politikom, v čom podľa neho môže byť konflikt záujmov. Práve táto téma mala v relácii O päť minút 12 dominovať. Po viacnásobnom odmietnutí Ruskovej účasti moderátormi STV vydal Zemanovič príkaz, ktorý predsedovi ANO umožňoval zapojiť sa do relácie. Franek pripustil, že Zemanovič toto rozhodnutie konzultoval aj s Materákom, no podľa neho išlo len o potvrdenie Zemanovičovho rozhodnutia.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:30