StoryEditor

Miloslava Zemková je prvým šéfom RTVS

10.02.2011, 23:00

Historicky prvým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa stala Miloslava Zemková. Poslanci Národnej rady SR jej vo včerajšom druhom kole voľby odovzdali 80 hlasov. Zemkovej konkurenta Jaroslava Rezníka podporil jeden poslanec, ostatných 56 hlasovacích lístkov zo 137 poslancov prítomných na voľbe bolo neplatných. Na zvolenie bolo potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Zemková s Rezníkom postúpili do druhého kola hlasovania zo štvrtkovej dopoludňajšej prvej neúspešnej voľby. Z pôvodných 18 kandidátov v nej získali najvyšší počet hlasov. Hlasovania sa vtedy zúčastnilo všetkých 150 členov zákonodarného zboru. Z odovzdaných hlasovacích lístkov bolo platných 83, za Zemkovú hlasovalo 75 poslancov, Rezník získal podporu ôsmich zákonodarcov.

Kandidát na riaditeľa RTVS, generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník gratuluje Miloslave Zemkovej. "Želám novozvolenej pani generálnej riaditeľke RTVS veľa úspechov v náročnej práci, ktorá ju čaká, lebo riadenie médií profesionálne a nadstranícky zároveň je ťažká, ale jediná možná voľba, aby sa stali efektívnymi a dôveryhodnými zároveň," poznamenal Rezník. Dodal, že ďakuje za možnosť zúčastniť sa zápasu o post generálneho riaditeľa RTVS.

Zvolením Miloslavy Zemkovej za generálnu riaditeľku Rozhlasu a televízie Slovenska sa podľa exministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) potvrdilo, že vládna koalícia mala od začiatku na túto funkciu svojho politického kandidáta. "Je to pani Zemková a bude samozrejme vo svojom konaní zaviazaná koaličným poslaneckým hlasom," reagoval na výsledky dnešného druhého kola voľby šéfa RTVS.

Miloslava Zemková povedie verejnoprávnu inštitúciu RTVS, ktorá vznikla 1. januára zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Fúzia sa uskutočnila na základe zákona z dielne ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS), ktorý včera vyhlásil, že zvolením Miloslavy Zemkovej pokračuje reforma slovenských verejnoprávnych médií. „Som rád, že vyhral kandidát, ktorý aj vo svojom projekte uvádza, že projekt postupného spájania Rozhlasu a televízie Slovenska dokáže zabezpečiť úspory v celom systéme. V prípade pani Zemkovej sú v tom nasledovnom období vyčíslené až na úrovni takmer 20 miliónov eur," uviedol Krajcer. Oceňuje tiež okrem jej manažérskych zručností aj schopnosť odolávať politickým tlakom. Generálna riaditeľka RTVS by podľa neho mala venovať čo najväčšiu pozornosť konsolidácii, popri ktorej bude postupne pokračovať fúzia Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.

Zdroj: TASR, 2011

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 19:32