StoryEditor

Time Warner by mal budúci rok prevziať CME

11.03.2012, 23:00

Time Warner už v Central European Media Enterprises vlastní 39 percent. Budúci rok bude mať príležitosť kúpiť CME úplne.

Podľa denníka The Wall Street Journal bude mať americká mediálna spoločnosť Time Warner budúci rok ideálnu príležitosť k prevzatiu firmy Central European Media Enterprises. Nahráva tomu jej vysoký dlh.

Time Warner už v Central European Media Enterprises (CME) vlastní 39 percent. Budúci rok bude mať príležitosť kúpiť CME úplne. Niektorí analytici podľa The Wall Street Journal (WSJ) očakávajú, že firma bude postupovať pomaly a vloží do CME o niečo viac peňazí, aby jej pomohla prekonať krízu. Múdrejšie by ale bolo, aby ju Time Warner prevzala úplne, myslí si WSJ.

The Wall Street Journal pripomína, že pôvodná investícia 242 miliónov dolárov za 31 % podiel, neskôr navýšený na začiatku roka 2009 sa americkému mediálnemu konglomerátu zatiaľ kvôli poklesu výdavkov na reklamu v Európe (spôsobenému ekonomickou stagnáciou) nevyplatila. Akcie CME sa teraz obchodujú zhruba za 7,30 dolára, čo je polovica ceny, za ktorú ju v priemere kupovala spoločnosť Time Warner.

Time Warner sa tak podľa WSJ už čoskoro ocitne na rázcestí. CME, ktorej rastú náklady na obsluhu dlhu, bude musieť veriteľom v marci 2013 zaplatiť 130 miliónov dolárov. The Wall Street Journal predpokladá, že firma na to pravdepodobne nebude mať, aj keď spoločnosť už vlani na jeseň uviedla, že by mala mať dostatok peňazí. CME už vykonala výmenu dlhopisov za dlhopisy s neskoršou splatnosťou a zrejme bude musieť vydať nové akcie, aby vylepšila svoju bilanciu.

Ak by Time Warner kúpil CME, takýto krok by výrazne znížil náklady CME na obsluhu dlhu, ktorý dosahuje výšku 1,3 miliardy dolárov. Len vlani spoločnosť zaplatila na úrokoch 161 miliónov dolárov. Súčasné úrokové výnosy naznačujú, že u novej emisie dlhopisov by CME mohla platiť viac ako desaťpercentný úrok. Analytici ale očakávajú, že CME tento rok vytvorí zisk pred započítaním úrokov, daní, odpisov a amortizácie vo výške 184 miliónov dolárov.

Ak by ju úplne prevzala spoločnosť Time Warner, zaplatila by CME na úrokoch vďaka výhodnejším úverovým podmienkam amerického konglomerátu na úrokoch takmer o 100 miliónov dolárov menej, uviedol The Wall Street Journal.

Time Warner by sa tiež ako vlastník CME mohla podľa WSJ pravdepodobne spoľahnúť na stabilný dopyt po svojich programoch. Ak by naopak CME zostala samostatná, mohli by ju ekonomické podmienky donútiť robiť od svojho menšinového akcionára menej relácií. V roku 2011 nakúpila CME od Time Warner relácie za 57 miliónov dolárov. Išlo o 13 percent jej celkových výdavkov na program.

Time Warner by tiež podľa WSJ mala v CME priestor k úsporám. CME by si aj po začlenení do Time Warner musela ponechať lokálne ústredia, niektoré funkcie by ale bolo možné odstrániť alebo previesť na niekoho iného, ​​uviedol The Wall Street Journal.

Záujem Time Warner o zahraničné akvizície je pritom podľa denníka zrejmý. Vlani spoločnosť vydala 1,4 miliardy dolárov za holandskú produkčnú spoločnosť Endemol. Nákup CME by ju pritom nezaťažil. Podľa odhadov by celkové náklady na prevzatie mohli činiť menej ako dve miliardy dolárov. Odhaduje sa pritom, že Time Warner by roku 2013 mal mať k dispozícii 3,7 miliardy dolárov vo voľnej hotovosti.

Firma navyše podľa WSJ musí hľadať príležitosti inde, pretože americký trh je nasýtený a nie je tu už priestor pre tvorbu vyšších ziskov. „Aby uskutočnila svoje televízne sny, možno je čas, aby sa spoločnosť Time Warner vydala na východ,“ uviedol americký denník.

CME prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. V minulom roku medziročne zvýšila tržby o 17,3 percenta na 864,8 milióna dolárov. Firma zároveň vlani prehĺbila čistú stratu z bežnej činnosti medziročne o 53,6 percenta zo 116,9 milióna na 179,6 milióna dolárov.

Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 19:27