Václav Mika
StoryEditor

Václav Mika zvolený za nového šéfa RTVS

01.08.2012, 11:11
Pozrite si Mikov životopis a posledný rozhovor, ktorý dal pred zvolením Hospodárskym novinám.

Novým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska sa stal Václav Mika. V tajnej voľbe o tom rozhodli poslanci Národnej rady SR. Za Miku hlasovalo 74 poslancov, za jeho najväčšieho súpera Jaroslava Rezníka iba dvaja. Dokopy hlasovalo 95 poslancov, na zvolenie stačila nadpolovičná väčšina prítomných.

Na post šéfa RTVS kandidovalo jedenásť ľudí. Okrem Miku a Rezníka aj Jozef Zima, Štefan Dlugolinský, Iľja Ruppeldt, Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Margita Repková a Marián Ostatník.

Opozícia navrhovala tajnú voľbu a vyčítala koalícii spolitizovanie celého procesu. "Verím tomu, že raz dospejeme a urobíme veľký rez medzi odbornosťou a politickými nomináciami," povedal Igor Matovič z OĽaNO. Predstavitelia koalície oponovali tým, že za súčasný stav je zodpovedný zákon schválený v minulom volebnom období.

Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič sa hneď v úvode parlamentnej schôdze neúspešne pokúsil o zastavenie rokovania dovtedy, kým Ústavný súd SR rozhodne o podaní exšéfky RTVS Miloslavy Zemkovej k jej odvolaniu. Zemkovú parlament odvolal v júni. Dôvodom bolo presvedčenie vládnych poslancov, že sa dopustila porušenia zákona, keď neinformovala Radu RTVS o zámere zverejniť výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex.

Prečítajte si viac o voľbe nového generálneho riaditeľa RTVS:

 

Životopis: Václav Mika

- narodený 1963, Trenčín
- absolvent Ekonomickej univerzity v Bratislave (Fakulta ekonomiky riadenia výrobných odvetví), držiteľ certifikátu z manažmentu na Open University (1994)
- honorárny konzul Mexika
- bývalý externý poradca ministra kultúry pre informačnú politiku a masmédiá

- v súčasnosti konateľ Milestone group
- od 2006 do 2010 generálny riaditeľ TV Markíza
- od 2000 do 2006 generálny riaditeľ Rádia Expres
- od 2004 do 2011 predseda Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc, neskôr čestný člen rady
- od 1998 do 1999 podpredseda Rady STV
- od 1995 do 1998 konateľ Prvej slovenskej mediálnej agentúry
- od 1986 do 1994 rôzne pozície v STV (riaditeľ kancelárie, zástupca ekonomického riaditeľa, štatutár)

 

Rozhovor, ktorý poskytol nový šéf RTVS pred zvolením Hospodárskym novinám

Vám a Jaroslavovi Rezníkovi dali poslanci pri vypočutí najväčší priestor, cítite sa favoritom voľby?
Dostal som veľa otázok a členovia výboru sa dohodli, že ma nechajú ich zodpovedať. Pán Rezník odpovedal ako posledný, asi preto dostal viacej priestoru.

Rokovali ste s poslancami, prípadne s vládnym Smerom-SD o podpore?
Nie, žiadne rozhovory som neabsolvoval. Ak nerátam, že som sa dnes ráno slušne pozdravil s členmi výboru.

Ako by podľa vás mala fungovať televízia?
Jednotka má byť štandardnou plnoformátovou televíziou a Dvojka priestorom pre náročného diváka.

Čo šport?
Šport kanibalizuje Jednotku aj dvojku, skončil by na Trojke. Rozhlas je príjemnejšie sústo, žiadny problém okrem finančnej situácie, má verného poslucháča.

Veľkú diskusiu vyvolal váš návrh na revíziu zamerania Rádia_FM.
Myslím, že už som to vysvetlil. Budem sa snažiť analyzovať, ako rádio uspokojuje svoju cieľovú skupinu, ale čo sa týka obsahu, nepôjde o žiadne experimenty.

Viete si v prípade zvolenia predstaviť spoluprácu s Jaroslavom Rezníkom?
Nedelím žiadne funkcie, nemám na to mandát.

Neobávate sa politických tlakov?
Každý to musí brať ako vážny fenomén. Pochopiteľne, vždy sa každý bojí.

Je z tohto hľadiska voľba v parlamente dobrou voľbou?
Voľba v parlamente nie je veľmi šťastná, ale na druhej strane, sedel som aj v Rade STV, ktorú tiež volia poslanci.

Váš projekt počíta so zmenami legislatívy, budete sa o ne nepriamo usilovať?
Mám ambíciu riadiť televíziu zvnútra, nie zvonka cez legislatívne zmeny.

 

Chronológia: Voľba generálneho riaditeľa RTVS v roku 2012

26. júna 2012 - Miloslava Zemková skončila vo funkcii generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska. V tajnom hlasovaní o tom rozhodli poslanci Národnej rady SR na návrh parlamentného mediálneho výboru. Za jej odvolanie hlasovalo 82 členov snemovne z 85 prítomných. Proti boli dvaja poslanci, jeden sa zdržal. Opozícia Zemkovú obhajovala. Dôvodom na odvolanie šéfky RTVS bolo, že údajne porušila zákonnú povinnosť písomne informovať Radu RTVS "o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, predmetom ktorého je plnenie presahujúce sumu 100 000 eur". Podľa mediálneho výboru sa previnila tým, že zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková sa preto obrátila na súd. Tvrdila, že informovaním Rady RTVS by zmarila súťaž.

9. júla 2012 - Ústavný súd SR na svojom neverejnom zasadnutí senátu odmietol sťažnosť odvolanej generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska Miloslavy Zemkovej pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí. Zemková namietala porušenie základných práv v súvislosti s jej zosadením z funkcie.

11. júla 2012 - Miloslava Zemková sa znova obrátila na Ústavný súd SR so sťažnosťou. Exšéfka RTVS tak urobila po tom, čo jej prvú sťažnosť senát zamietol pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí.

17. júla 2012 - Prihlášky do voľby na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska doručilo do uzávierky mediálnemu výboru parlamentu jedenásť kandidátov - Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Iľja Ruppeldt, Jozef Zima, Štefan Dlugolinský a Marián Ostatník. Formálne podmienky, aby mohli postúpiť na verejné vypočutie, splnili Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Jozef Zima a Marián Ostatník. Dlugolinský a Ruppeldt boli vyzvaní, aby chýbajúce dokumenty doplnili do termínu vypočutia.

30. júla 2012 - Poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá vypočuli všetkých jedenásť uchádzačov, ktorí sa prihlásili do súťaže o post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska. Ako prvý svoj projekt rozvoja a riadenia verejnoprávneho média predstavil na základe vyžrebovaného poradia Jozef Zima. Na prezentáciu mali uchádzači desať minút. Následne mali poslanci rovnaký čas, aby kandidátovi adresovali dodatočné otázky. Verejné vypočúvanie kandidátov prebiehalo na pôde historickej budovy parlamentu.

Zdroj: Ivan Krasko, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 15:29