StoryEditor

World Wide Web oslavuje 25 narodeniny

21.01.2014, 06:00
Pozrite sa, aké boli prvé projekty, ktoré vznikli na internete.

V marci 1989, Sir Tim Bernes-Lee napísal svoj prvý reálny návrh vytvorenia World Wide Web. O 25 rokov neskôr sa Internet stal súčasťou nášho každodenného života ako univerzálny a nevyhnutný nástroj pre obchod a  komunikáciu. Čím všetkým si internet za tie roky prešiel a aké rôznorodé oblasti ovplyvňuje?

Začiatky a vojenské potreby – prvotne bol Internet vynájdený najmä pre potrebnú komunikáciu vojakov a neskôr aj vedcov. Počas studenej vojny bolo veľmi dôležité, aby bolo komunikačné spojenie medzi vojenskými a univerzitnými počítačmi, ktoré nemalo byť narušené bombami alebo špiónmi. Preto boli vynájdené v roku 1968 programi DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) a ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network).

Pomoc a humanitárne účely – vďaka internetu vzniknuté nadácie, projekty, organizácie po celom svete môžu efektívnejšie šíriť svoje posolstvá a neraz doslova zachrániť ľudské životy. Príkladom je známy projekt – Art Of Hope For Children, ktorý sa zaoberá ťažkou témou Human Trafficking, vedie štatistiky, vytvára domovy nádeje pre obete a snaží sa šíriť toto posolstvo po celom svete.

 

Transparentnosť a sociálne siete - prvou z prvých sociálnych sietí bol projekt Classmates.com, ktorý funguje dodnes - vyhľadávací server dávnych spolužiakov zo škôlok, základných škôl či práce. V dnešnej dobe internet ponúka veľký priestor pre verejnosť byť online a neustále aktívnym. Od zábavných projektov ako Couchsurfing, kde si ľudia navzájom pomáhajú s ubytovaním a cestovaním až po seriózny LinkedIn, kde si vďaka profilu užívateľ môže nájsť prácu. Ľudia sú tak závislí od referencií, ktoré sa o nich napíšu a naučili sa budovať svoju online identitu a sociálny status.

Obchod a Biznis– firmy a značky pochopili, že bez kvalitného marketingu a komunikácie na Internete, ich bussines nebude fungovať. Primárne sociálne siete ponúkajú široké množstvo dát, ktoré vie firma zužitkovať vo svoj prospech. Avšak nie všetci to vedia. Sponsored Stories na Facebooku či PPC kampane a rozumné investovanie do nich je stále otázkou. Na Slovensku až 60% IT manažérov nevníma sociálne siete ako relevantný a dôveryhodný zdroj informácií a tiež viac ako polovica neplánuje umiestniť svoje prevádzky do externých cloudov.

Reklama, Média a nové pozície -  Vďaka Internetu sa nielen pohodlne hľadá práca, ale vnikli aj nové pracovné pozície najmä v reklamných agentúrach. Z tých najznámejších sú Online specialist, Content specialist či Social Media Guru.

Aby sme nezabudli, Stratégie prvýkrat vstúpili do online sveta sociálnych sietí v októbri 2011 a tento rok oslavujú 20 výročie.

Zdroj: Martina Bucková

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:07