Pavel Novotný
StoryEditor

Pavel Novotný: Novinári stupňujú emócie voči moslimom, dvíha im to čítanosť

26.06.2015, 15:51
"Priznávam celkom jednoznačne: parazitoval som na tom a sám som to podnecoval," tvrdí v rozhovore Pavel Novotný.

Pavel Novotný odchádza z Extra.cz a aj napriek lákavým ponukám zostáva na voľnej nohe. A šírka jeho záberu je veľká - od sledovania káuz cez bulvár až po tvorca konceptov televíznych reality šou. MediaHub.cz s ním urobil rozhovor.

 

Reality show? To je novinka...

Áno... my sme s Láďom Hruškom vymysleli nekorektnú šou. Na jedno miesto zatvoríme štyroch rasistických Čechov a k nim budeme posielať vzdelaného černocha, moslima, Róma... koncept bude samozrejme medzinárodný, takže na Slovensku k tomu pridáme Maďara. Ale vážne... miera xenofóbie je u nás úplne šialená. Som obklopený rasistami. Na druhej strane sám musím priznať, že som ako dlhoročný šéfredaktor v komerčných médiách českú xenofóbiu využíval. Vždy to však má príčinu. Novinári neeskalují negatívne emócie voči moslimom preto, že by tých moslimov nemali radi, ale preto, že im to zdvihne čítanosť. Nie nadarmo som povedal, že pri povodniach Čechov zaujíma iba rabující cigáň a topiaci sa pes.

Nie je to pokrytecké, takto to odsudzovať? Ty sám si pracoval v médiu, ktoré všetky tieto stereotypy využívalo.

Priznávam celkom jednoznačne: parazitoval som na tom a sám som to podnecoval. Ja neznášam rasizmus, ale ako to môžem tvrdiť, keď som cielene písal články, ktoré rasovú nenávisť podnecovali? Masmédiá robia dnes všetko preto, aby mohli oznámiť, že sa jedná o Rómov. Dnes sa už aj identikit do médií sa robí tak, aby bolo jasné, že ide o Róma. Je to neuveriteľne pokrytecké.

 

Čo bude robiť po odchode z Extra.cz? Dá sa ná médiách zbohatnúť? Prečítajte si celý rozhovor s Pavlom Novotným na MediaHub.cz.

 

Zdroj: MediaHub.cz

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 04:00