StoryEditor

Rovnaká značka, iné zloženie. Tak sa líšia Rakúsko a Slovensko (video)

27.08.2015, 10:52
Kým slovenská Coca-Cola je sladená fruktózovo-glukózovým sirupom, tá za západnými hranicami cukrom. Ten je pritom drahší.

Jeden produkt, dve krajiny. Rozdiel je nielen v cene, ale aj v zložení. Kým rakúska pizza Ristorante obsahuje 12 percent salámy, tá, ktorú ponúka Dr. Oetker na Slovensku, o polovicu menej. Dôvod? Vraj v takomto zložení Slovákom chutí a vyhovuje nám aj cenovo. „Pizza predávaná v Rakúsku sa predávala i na slovenskom trhu, ale predajné výsledky boli neuspokojivé,“ vysvetľuje marketingový manažér spoločnosti Zdeněk Kvinta s tým, že ide o rozdielne produkty.

Zďaleka nejde o jediný prípad. HN nakúpilo rovnaké potraviny v Rakúsku i na Slovensku a porovnalo ich zloženie. Kým slovenská Coca-Cola je sladená fruktózovo-glukózovým sirupom, tá za západnými hranicami cukrom. Hríbová polievka je u nás chudobnejšia na hríby a šesť porcií taveného syra má pre slovenských spotrebiteľov nižšiu gramáž.

Výrobcovia pritom argumentujú inými preferenciami zákazníkov, ich neochotou si za produkt priplatiť, odlišnosťami jednotlivých trhov. „Myslím si však, že ide o čistú demagógiu. Zákazníci v strednej a vo východnej Európe nie sú takí nároční ako tí na Západe,“ hovorí analytik agentúry prieskumu trhu Terno Ľubomír Drahovský. Prečítajte si viac o téme a pozrite si porovnanie rakúskych a slovenských produktov na HNonline.sk.

Zdroj: HN

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:28