StoryEditor

Lego uvádza svoju prvú figúrku na invalidnom vozíku

29.01.2016, 09:00
Dánska firma tak reagovala na internetovú petíciu. Zmenou prešla aj bábika Barbie, ktorá dostala nové telo s nedokonalosťami.

Dánska firma tak reagovala na internetovú petíciu. Zmenou prešla aj bábika Barbie, ktorá dostala nové telo s nedokonalosťami.

Človiečik na vozíku je obsiahnutý v novej stavebnicovej kolekcii, ktorú dánska firma predstavila na najväčšom hračkárskom veľtrhu sveta v bavorskom Norimbergu. Stavebnica zo série Lego City obsahuje 15 figúrok, z ktorých každá reprezentuje typického obyvateľov mesta. Jeden ide na bicykli, ďalší kosí trávu, iný vezie dieťa v kočíku a jeden panáčik sa usmieva z kolieskového kresla.

Lego zareagovalo na internetovú petíciu s názvom Hračka ako ja, ktorú podpísalo vyše 20 000 ľudí. Petícia od minulého apríla požaduje lepšie zastúpenie 150 miliónov hendikepovaných detí medzi hračkami.

"Žiadame Lego, aby využilo svojho veľkého vplyvu a sprostredkovalo pozitívne posolstvo," povedala britskému denníku The Guardian jedna z iniciátoriek petície Hračka ako ja Rebecca Atkinsonová.

Lego sa pôvodne výzvam bránilo argumentom, že krása stavebnice spočíva v tom, ako si deti samy z jej dielikov vytvárajú vlastné príbehy. Nová sada, ktorá má byť uvedená na trh v lete, znamená obrat v prístupe firmy.

 

Barbie prešla zmenou, je vysoká, nízka i s krivkami


Bábika Barbie dostala nové telo. Americká spoločnosť Mattel dnes predstavila nové varianty najslávnejšej bábiky sveta, ktorá je často kritizovaná kvôli svojim nezmyselným telesným proporciám. Podľa firmy to lepšie odráža premeny vo svete.

Verejnosti bola Barbie prvýkrát predstavená na veľtrhu v New Yorku pred približne 57 rokmi. Jej podoba sa ale časom stala terčom kritiky. Množstvo rodičov tvrdí, že neskutočne prsnatá bábika s osím pásom a veľkými očami vyvoláva u detí nerealistickú predstavu o dokonalom tele, hoci bábika sa oproti svojej pôvodnej podobe počas rokov mierne zmenila.

Ku klasickej Barbie sa teraz pripojili nové varianty bábik s tromi rôznymi tvarmi tiel a siedmimi rôznymi odtieňmi pleti. Na výber sú bábiky s 22 rôznymi farbami očí a 24 typmi účesu.

Nová oblejšia Barbie má väčšie prsia a pozadie, silnejšie stehná a výraznejšie bruško. Časopis Time, ktorý o premene vo výzore barbín informoval ako prvý, ju umiestnil na obálku svojho čísla s titulkom "Môžeme teraz už prestať hovoriť o mojom tele?".

Mattel pracoval na nových typoch tiel posledné dva roky, povedala hovorkyňa najväčšieho svetového výrobcu hračiek Michelle Chidoniová. Firmu trápi klesajúca obľuba týchto bábik, ktorým konkurujú počítačové tablety a interaktívne elektronické hračky. V minulom treťom štvrťroku klesol predaj Barbie o štyri percentá.

Bábiky s novými tvarmi tiel je teraz možné si predobjednať na internete. Do kamenných obchodov v USA by sa mali dostať v priebehu marca. Vo zvyšku sveta by mali byť k dispozícii neskôr.

 

Zdroj: red, ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 09:32