StoryEditor

Experti na start-upy: Týmto projektom veria, že uspejú v roku 2016

11.01.2016, 10:00
Ľudia so skúsenosťami so začínajúcimi projektami hovoria, ktorému projektu oni veria a do ktorého by osobne investovali.

Expertom na start upy, ktorí aktívne pôsobili alebo pôsobia na startupovej scéne, alebo majú vlastné projekty, sme položili dve otázky:

 

1.       Ktorému startupu zo Slovenska a zo zahraničia veríte, že v roku 2016 uspeje a prečo?

2.       Do ktorého startupu by ste vy osobne (nie vaša firma) investovali v roku 2016 a prečo?

 

 

Kenneth Ryan

managing partner

KMPG Slovakia

1.       Osobne verím startupu s názvom Capturing Reality. Ide o firmu, ktorá sa venuje vývoju softvéru na fotogrametriu (konštrukcia plánov na základe meračských snímok). Majú za sebou päť rokov výskumu. Potom je to Datamolino, softvér, ktorý má uľahčiť spracovávanie faktúr stredných a malých podnikateľov. Cieľom je odstrániť ručné prepisovanie faktúr do systémov.

 

 

 

 

Michal Pastier

‎Group Creative Director

ZARAGUZA

 

1.     Kľúčovým slovom pre budúci rok je pre mňa AI – umelá inteligencia. Verím tomu, že sa ďalšie roky vzdialime od grafického rozhrania a pokrok v rozoznávaní hlasu nám umožní komunikovať s počítačom, telefónom, elektronikou všeobecne nielen hlasom, ale najmä skutočným dialógom. Dúfam preto v úspech spoločnosti Viv, ktorej umelú inteligenciu vyvíjajú autori SIRI. Namiesto jedného nástroja plánujú priniesť platformu na konverzačné rozhranie pre ďalších developerov. Za Slovensko je to Marek Rosa a jeho nová spoločnosť GoodIA, do ktorej vložil 10 miliónov dolárov z vlastných zdrojov, ktoré zarobil hrou Space Engineers. V GoodIA experimentuje s umelou mozgovou architektúrou, ktorú by využívali daľší developeri.

2.       Určite je to Infinario. Produkty a marketing nevyhnutne potrebujú dáta a aj keď o nich každý hovorí, reálne s nimi pracuje málokto. Práve preto vzniklo Infinario, ktoré vie objektívne ukázať silné a slabé stránky online produktu alebo online kampane a zvyšovať vybranú aktivitu zákazníkov. Ak spojíte schopnosť nachádzať a implementovať data insighty s emóciami, máte v budúcom roku vyhrané.

 

 

Lukáš Alner

managing partner

Diagnose.me

 

1.       Ja som samozrejme vysoko zaujatý, pretože sám vediem start up – www.Diagnose.me, ktorému veľmi verím. Dôvod je jednoduchý – zdravotníctvo (poskytovanie – prijímanie starostlivosti) je v procese veľkej transformácie, z ktorej sa v krátkej dobe stane revolúcia. Diagnose.me je o krok vpred a už teraz poskytuje možnosť konzultovať so špičkovými odborníkmi, kdekoľvek sa nachádzajú na svete – čo si myslím, že je jedna z vecí, ktoré budú samozrejmé. Ale na Slovensku je niekoľko veľmi sľubných start up-ov, verím a fandím aj napríklad Staffinu – službe, ktorá umožňuje hodnotiť kvalitu služieb (od obsluhy v reštaurácii, banke, ale aj na úradoch či dokonca školách). Zo zahraničných start up-ov by som spomenul zase najmä tie v zdravotníctve – ako napríklad britská BabylonHealth.com ci GrandRoundsHealth.com. Keby som to mal hodnotiť dlhodobo a globálne, tak som veľký fanúšik projektov Elon Muska – ako je Tesla či SpaceX.

2.       Do všetkých vyššie spomenutých by som aj osobne investoval.

 

 

Rasťo Kulich

Country manager Google Slovensko

1.       Zo Slovenska je to AeroMobil - som dlhodobý nadšenec tohto startupu a verím, že tento team zožne ďalšie úspechy v roku 2016. Juraj Vaculík a Stefan Klein dali dohromady skvelý team. Zo zahraničia je to GoodAI - startup vedený šikovným a úspešným Slovákom v Prahe zameraný na všeobecnú umelú inteligenciu. Umelá inteligencia bude do veľkej miery ovplyvňovať našu budúcnosť a nielen v 2016.

2.       Investoval by som do GA Drilling - slovenský startup, ktorý je v pokročilom štádiu vývoja plazmovej technológie na vŕtanie hĺbkových vrtov. Keď to vyjde, prinesie to nesmiernu hodnotu veľkému a bohatému trhu. 

 

 

Zdenko Hoschek

CEO

ZlavaDna.sk

 

1.       Zo Slovenských startupov by som vybral sli.do. Ide síce už o etablovaný sturtup, no rok 2015 bol pre nich úspešný, dosiahli zaujímavé čísla a tak verím, že v roku 2016 budú ich úspechy pokračovať. Majú výborný produkt, stabilný tím, podarilo sa im expandovať do zahraničia a tak bude teraz ich úlohou zväčšovať počet užívateľov. Verím, ale aj našim vlastným projektom, ako je BookioPro.com a Bookio.sk. Sú to startupy, ktoré vyvíja naša skupina a fungujú ako rezervačný systém pre reštaurácie. Predpovedať úspech niektorému z tisíciek zahraničných startupov je takmer nemožné. Určite to ale musia byť sturtupy, ktoré už dnes majú dobre fungujúci a otestovaný produkt, zastabilizovaný tím plný šikovných ľudí a vo svojom vedení skúseného človeka s jasnou víziou. Myslím, že toto sú kľúčové aspekty, ktoré bude úspešný startup roku 2016 jednoznačne potrebovať.

2.       Tu je odpoveď pre mňa jednoduchá. Osobne som minulý rok investoval do startupu eTerapia.sk. Ide o poskytnutie služieb terapeutov prostredníctvom internetu. Z osobnej skúsenosti viem, že sa množstvo ľudí vo svojom osobnom, ale aj pracovnom živote trápi, pretože potláčajú svoje emócie a vlastnú osobnosť. eTerapia.sk prináša možnosť zrealizovať si terapiu online zo súkromia, čo poskytuje viaceré výhody ako anonymita, nemusíte za terapeutom cestovať a môžete si vybrať terapeutov z celého Slovenska, nielen z vášho mesta. Ako som už naznačil, mimo firmy sa venujem osobnostnému rozvoju a práci s emóciami ako terapeut. Ľudia ich podceňujú a nie sú si vedomí toho, ako ovplyvňujú ich súkromný aj pracovný život. Pozrel by som sa teda na projekty, ktoré sa venujú tejto oblasti. Podobne ako eTerapia.sk, by som hľadal možnosti, ako dostať túto tému bližšie k ľuďom a umožniť im napredovať. Konkrétneho kandidáta však nemám, keďže sa momentálne osobne sústreďujem na eTerapia.sk.

 

Stratégie vyberajú

V minulom roku bolo niekoľko start upov, o ktorých sme počuli často. Jedným z nich je i bezpečnostná aplikácia Beesafe, ktorá dokáže vyhodnotiť, či sa užívateľ nenachádza v nebezpečnej situácii. Oceniť by ju mali najmä ženy. Aplikácia je schopná sledovať, aké aktivity robíte a či sa náhodou podozrivo nezmenili. V takom prípade vie kontaktovať blízku osobu či dokonca políciu. O podobnom projekte sme počuli i tento rok v Cannes, konkrétne išlo o aplikáciu BackMeApp. 

A pri bezpečnosti ešte ostaneme, tentokrát, čo sa týka prístupových hesiel. Saferpass je názov systému, vďaka ktorému si údajne nemusíte pamätať žiadne zo svojich hesiel. Prihlasovanie do internet bankingu by malo byť jednoduchšie. Ide o slovensko-americký start up. Funguje na princípe pamätania všetkých hesiel používateľa a ich následného uloženia na cloud server za neustáleho priebehu kryptovania, vďaka čomu sľubuje, že všetky heslá sú v dokonalom bezpečí.

Ak hovoríme o slovenských start upoch, nedá nám nespomenúť i tohtoročného víťaza Start up Awards. Je ním projekt Tootoot, ktorý prihrá kapelám ľudí na koncert. Vďaka nemu dokážete nechať informáciu o tom, akú kapelu by ste radi videli vo svojom meste, ak sa k vám pridajú aj ostatní, systém dokáže kontaktovať manažéra danej kapely a dať mu tak vedieť, že v danom meste je o koncert dostatočný záujem.

 

 

Zo zahraničia vyberáme Dush Buttons od Amazonu. V prípade Amazonu sa príliš nedá hovoriť o start upoch, i keď jeho zakladateľ je start upmi povestný, tento produkt je niečo, na čo mnohí čakali. Ide o tlačidlo, ktoré stačí umiestniť na váš domáci spotrebič ako napríklad práčku a v prípade, že miniete prášok, stačí tlačidlo stlačiť. Nové balenie vám príde až domov. Amazon ponúka 18 podobných tlačidiel a tešia sa na ne najmä domáce paničky. Dostupné už sú, stoja 5 dolárov. V Amazone samozrejme. 

 

Najnovšie sa začína po boome zdravotníckych aplikácií hovoriť o startupoch, ktoré zjednodušujú presun finančných prostriedkov. Túto potrebu priniesla so sebou generácia Y a Z, ktorí vo všeobecnosti nie sú zvyknutí nosiť hotovosť so sebou. Stáva sa preto pre nich veľkou pomocou každá aplikácia, ktorá platenie v malých čiastkach za nich vyrieši. Riešenie prináša aj Pay Pal, ktorý uviedol v roku 2015 Venmo - mobilnú aplikáciu, ktorá umožní posielať si peniaze medzi sebou, respektíve medzi majiteľmi smartphonov. Aplikácia spája majiteľa smartphonu s jeho bankovým účtom a následne i s jeho priateľmi.

 

Zdroj: Erika Brindzová

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:28