StoryEditor

Zoznam konšpiračných webov má dohru. Takto ho vybrané weby kritizujú

19.04.2016, 15:48
Útočia najmä na denník SME. Tvrdia, že ide o konkurenčný boj a pripravujú žalobu.

Včera oficiálne vyšiel von zoznam webov, ktoré boli odborníkmi označené za konšpiračné. Na čiernu listinu sa dostalo 38 webov, medzi nimi sú napríklad hlavnespravy.sk alebo casopis-sifra.cz. 

Odborníci, ktorí rozhodujú o tom, ktorý web bude na zoznam zaradený, sú zložení z osobností z politológie, médií a spoločenského diania na Slovensku. Hlavným cieľom je odradiť inzerentov, aby na týchto weboch inzerovali a tak podporovali ich existenciu. 

Zoznam však vzbudil verejnú vlnu kritiky. Vybrané weby sa na svojich portáloch k zoznamu vyjadrili. Napríklad casopis-sifra.cz píše o tom, ako sú jednotliví členovia poroty (ktorá rozhoduje o tom, kto bude na zozname figurovať) prepojení. Konkrétne upozorňuje na to, že väčšina z nich je spojená s denníkom SME. "Tím tvoria najatí figuranti, ktorí dostali zadanie vytvoriť zoznam médií, ktoré majú iný názor než denník SME, a teda nemajú právo na inzerciu a najlepšie ani na vlastnú existenciu," píše v jednej časti článku šéfredaktor casopis-sifra.cz Milan Vidlák.

 

Pre Stratégie Milan Vidlák uviedol: "Zoznam je relevantný, ale iba z pohľadu SME. Inak nie. Na zozname sú totiž weby, ktoré nejakým spôsobom denníku SME konkurujú a môžu ľuďom predkladať i iný pohľad na veci, než aký predkladá denník SME a spol. Z pohľadu čitateľov či firiem, pre ktoré je zoznam primárne určený a ktoré má presvedčiť o tom, že sú stránky, kde svoje produkty inzerovať majú (napríklad v denníku SME) a stránky, na ktorých propagovať svoj tovar namajú, je zoznam úplne nerelevantný." 

Na otázku, či zoznam môže inzerentov ovplyniť, odpovedal, že pravdepodobne môže a dodáva: "Mohli by sa napríklad obávať nejakej negatívnej reakcie. Keby sa v tom SME nevŕtal, bolo by kažému jedno, kde kto inzeruje. Cieľom tejto akcie rozhodne nie je verejné blaho, ale iba útok na alternatívne médiá, ktoré číta stále viac ľudí - a to firmy typu Petitpress znervózňuje."

Milan Vidlák okrem iného vidí aj krítériá na zaradenie do zoznamu za nerelevantné: "Pokiaľ by sa naozaj kritériami riadili, musel by byť na zozname i samotný denník SME, najmä kvôli bodu 2 a 5. Dôvod, prečo sme na zozname my, je evidentne úplne iný: dávame priestor informáciám, ktoré sa denníku SME nehodí zverejňovať."

 

Redakcia protiprudu.org tiež Stratégiám poskytla svoje stanovisko. Podľa nej po publikovaní zoznamu konšpiračných webov nedôjde k zníženiu príjmov z reklamy, alebo iba k minimálnemu. Dôvod, prečo zoznam vôbec vznikol, vidí v tom, že "alternatívne" weby zapĺňajú dieru na trhu a poskytujú iné informácie ako hlavný prúd médií. A to predstavuje podľa redakcie konkurenciu pre mainstreamové médiá. "Máme voľný trh a akýkoľvek spôsob, ako získať naspäť stratený reklamný trh je súčasťou konkurenčného boja. Avšak v tomto boji ťahajú za kratší koniec. Dôvodom je totiž to, že pre nás peniaze nie sú dôležité. Podstatná časť uvedených webov to nerobí pre peniaze, ale pretože to považuje za správne. Teda my neskrachujeme, ako to môže hroziť komerčným médiám. Tu nejde o akúsi fiktívnu "pravdu" alebo "osvetu", ale iba o peniaze. Je to konkurenčný boj, nič iné," píše v stanovisku redakcia protiprudu.org. Redakcia má podobný názor na kritériá, aký má aj šéfredaktor casopis-sifra.cz.

 

Ukážka, ako o zozname webov publikoval portál hlavnespravy.sk, ktorého šéfredaktor je Róbert Sopko. 

 

Svoje pohoršenie verejne vyjadril i šéfredaktor portálu hlavnespravy.sk Róbert Sopko. Rovnako ako článok Milana Vidláka (šéfredaktora casopis-sifra.cz) aj článok Róberta Sopka bol prebratý a vypublikovaný webmi zo zoznamu. V článku R. Sopko uvádza svoj názor, podľa ktorého sa "denník SME znížil k bezprecedentnému útoku na svoju konkurenciu". V článku ďalej rozoberá jednotlivých členov komisie, ktorá rozhoduje, ktorý web bude zaradený na zoznam. Spomína Juraja Smatanu a pripája ukážku jeho facebookového statusu, kde vyjadruje obavu "z tajných bojových skupín, ktoré vytvára prezident Putin."

V článku Sopko tiež píše: "Chápem ľudí z denníka SME, že majú strach. Prestali byť dôveryhodní a iné médiá, ktoré vedia priniesť objektívnejšie a pravdivejšie spravodajstvo, stúpajú na popularite. Je smutné, že mainstreamové noviny formátu SME, namiesto toho, aby prestali šíriť propagandu a začali tlačiť na objektívnosť a pravdivosť nimi prinášaných informácií, sa znížili k tomu, že vedú očierňovaciu kampaň voči konkurencii. Nevedia sa presadiť spravodajstvom, a tak sa snažia odlákať od konkurencie inzerentov nechutnou ohováračskou kampaňou cez zvyšky svojho mediálneho vplyvu. Rovnica, ktorou sa riadia, je jednoduchá. “Nebudú mať peniaze oni – my budeme mať o to viac. Poškoďme ich preto v ich obchodných vzťahoch.”

Róberta Sopka sme vo veci tiež oslovili a požiadali o vyjadrenie postoja. Do redakcie zaslal mail, v ktorom žiadal o úpravu nášho článku v zmysle stanoviska, ktoré dnes zverejnili na stránke. Odpovede zašle v prípade, že článok redakcia Stratégií zobjektívni. 

 

Svoje stanovisko nám poskytla i Oľga Dúbravská, ktorá je riaditeľka projektu parlamentnelisty.sk: "Riešime najmä naše zaradenie do zoznamu, ktoré pokladáme za absolútne hrubý, nepochopiteľný a absurdný útok, ktorého cieľom je poškodiť nás. Sme úspešný spravodajský portál s vysokou návštevnosťou, ktorý je rešpektovaný a citovaný významnými slovenskými médiami a pre ktorý nemajú problém sa vyjadrovať aj renomované osobnosti. Naozaj je niekto taký hlúpy, aby si myslel o týchto ľuďoch, že sú bez triezveho úsudku a budú sa vyjadrovať pre konšpiračný web?". A dodáva: "Doposiaľ sme nemali problém so zadávateľmi, ktorí u nás inzerovali. Pozrite sa, vzhľadom na naše vynikajúce výsledky návštevnosti, ktoré nedosahujú ani niektoré fungujúce weby, a záujem zadávateľov o reklamu na našom portáli, asi nemusíme dlho hľadať motív útoku konkurencie. Chápem, že môžeme byť tŕňom v oku."

 

Marián Prekop z nazorobcana.sk nepovažuje zoznam na relevantný a to najmä z dôvodu, z akých členov je komisia zostavená: "Napríklad pán Smatana sa už dlhšiu dobu snaží o poškodzovanie týchto webov a pritom on sám je jednostranné zaujatý, pričom nedáva možnosť na žiadnu konštruktívnu debatu, a máme za to že je financovaný zo strany USA." Podľa jeho názoru inzerenti na zoznam reagovať nebudú. Tiež si myslí, že názorobcana.sk bol do zoznamu zaradený preto, že je nezaujatý voči konkrétnym osobám alebo organizáciám. 

 

Zdroj: Erika Brindzová

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:28