StoryEditor

Olympiádu v UltraHD vysiela v Európe len BBC a RTVS

18.08.2016, 16:17
RTVS už dávno nie je „dinosaurom“. Sleduje a testuje technologické štandardy budúcnosti.

Pre verejnoprávnu televíziu bol projekt UltraHD technologickou výzvou. Podľa generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku sú dva dôvody, prečo je RTVS súčasťou projektu 4K: „Verejnoprávny vysielateľ má vo svojej podstate prinášať inovácie, priniesť divákom pridanú hodnotu. Zároveň by mal sledovať technologické štandardy budúcnosti, hoci v súčasnosti štandardom ešte nie sú.“

Druhým dôvodom je, že RTVS má ambíciu byť aj v budúcnosti súčasťou každého veľkého športového podujatia. „Preto je nevyhnutné priniesť všetky úspechy našich športovcov v čo najvyššom štandarde,“ dodáva Mika.

Podľa technického riaditeľa RTVS Andreja Doležala už RTVS dávno nie je „dinosaurom“. „Dovolím si tvrdiť, že sme jednoznačne technologickým lídrom na televíznom trhu, možno nielen slovenskom,“ doplnil Doležal.

V Európe okrem RTVS len BBC

Olympijské prenosy sa nakrúcajú len v HD kvalite. Prenosy v rozlíšení 4K a 8K si pre vlastné potreby nakrúca televízia NHK. Japonský verejnoprávny vysielateľ s rozpočtom vyše jednej miliardy dolárov sa aktívne podieľa na určovaní trendov a štandardov. Keďže NHK bude vysielateľom olympijských hier v Tokiu v roku 2020, testuje si olympiáde v Riu produkciu vo vysokom rozlíšení.

Niektoré svetové televízie požiadali japonskú NHK, aby im poskytli časť signálu na testovanie. „4K obsah z letnej olympiády budeme vysielať ako jeden zo siedmich vysielateľov vo svete. V Európe to bude okrem RTVS už iba britská BBC,“ hovorí Doležal. Televízia NHK si kvôli technologickej náročnosti vybrala na snímanie v 8K športy, ktoré sa dajú zaberať vcelku. Sú to najmä plávanie, džudo, atletika, basketbal a futbal. Nebude chýbať záverečný ceremoniál.

RTVS

Krása detailu v kvalitnejších farbách

Rozlíšenie v UltraHD je dvojnásobné voči HD. Okrem dvojnásobného rozlíšenia je hlbšia aj farebná schéma. V súčasnosti ešte neexistuje cenovo dostupná technológia, ktorá by v reálnom čase dokázala spracovať UltraHD vysielanie.

„Naživo nevysielame z technologických dôvodov a preto, že z olympiády nám chodia len vybrané športy,“ vysvetľuje Doležal. RTVS vysiela vybrané športy s 12-hodinovým oneskorením, počas ktorého robí potrebnú postprodukciu. Následne na druhý deň od 14-tej vysiela premiérové časti.

Obsah šíri RTVS cez dve platformy - cez internet do UltraHD Smart televízorov cez aplikáciu 4K Telekom a cez DVB-T2, zatiaľ však len v bratislavskom kraji. Podmienkou je pripojenie domácnosti na internet s rýchlosťou 10Mbit.

Šport je unikátny mediálny obsah

RTVS má ambíciu byť ako verejnoprávny vysielateľ nielen obsahovo, ale aj technologicky ten, ktorý inovuje a prináša na trh to najlepšie. Otázkou, ktorá verejnosť zaujíma, je, koľko to divákov bude stáť. Japonská televízia NHK poskytla RTVS práva na šírenie signálu a samotný signál za 55-tisíc dolárov.

„Táto suma bude v plnej miere pokrytá komerčnými partnermi. Teda koncesionárov to nebude stáť ani jeden cent,“ objasnil financovane projektu Doležal. „Jediným reálnym nákladom, ktorý je ťažko vyčísliteľný, je vklad tímu technikov RTVS, ktorý sa pilotnému projektu vo svojom voľnom čase projektu venovali,“ doplnil technický riaditeľ.

RTVS

Prémiový šport na RTVS nebude spoplatnený

Václav Mika tvrdí, že trendom na trhu je spoplatňovať prémiový obsah. Zároveň dodáva, že RTVS ako verejnoprávny vysielateľ tento typ obsahu nebude spoplatňovať. „Poplatky za vysielanie sú jedny a sú zahrnuté v tzv. koncesionárskych poplatkoch. Dovolím si povedať, že pre budúcnosť bude a musí byť RTVS jedinou platformou, ktorá všetky veľké športové svetové a domáce podujatia bude šíriť zadarmo,“ tvrdí Mika.

Práva na olympiády v rokoch 2018 a 2020 získala Discovery Europe Sport, privátna spoločnosť, ktorá nie je štandardným licencorom, ale primárne je vysielateľom. Prvýkrát sa stane, že vysielateľ obchoduje mediálny obsah, v tomto prípade prémiový. Na ďalších olympiádach budú teda športové prenosy spoplatnené. „Okrem RTVS. Prvýkrát si budeme môcť porovnať, čo koľko stojí,“ dodáva Mika.

Televízia má priniesť emócie a zážitok

Unikátny projekt vysielania v UltraHD kvalite spustila verejnoprávna televízia počas olympiády v Riu. Obraz v nadštandardnom 4K rozlíšení je dostupný na špeciálnom digitálnom programe RTVS:UltraHD. Pozrieť si ho môžu diváci s kompatibilnými televízormi prostredníctvom aplikácie, ktorú pre RTVS vyvinula spoločnosť Slovak Telekom.

Verejnoprávna televízia prináša UltraHD ako pridanú programovú službu, ktorá žiadnym spôsobom nezasahuje do Jednotky a Dvojky. „Obsah v UltraHD budeme vysielať až do konca roka 2016. Hneď ako skončí olympiáda naživo, budeme pokračovať vo vysielaní toho najlepšieho a najkrajšieho obsahu,“ doplnil Doležal.

Na Slovensku si môže reálne vyskúšať vysielanie v UltraHD kvalite asi 15-tisíc domácností. Taký je odhad počtu predaných televízorov schopných prijímať 4K signál.

01 - Modified: 2016-08-11 09:55:14 - Feat.: - Title: RTVS je jednou z dvoch európskych televízií, ktoré vysielajú olympiádu v Riu aj v UltraHD kvalite
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 11:16