StoryEditor

Týždeň v médiách: Labutia pieseň Martinky z Turca alebo načo si Pat a Mat opravujú anténu?

21.08.2016, 22:47
Aj minulý týždeň sa v médiách diali veľké veci.

Začiatkom minulého týždňa doznieval v médiách Ficov záchodový pavúk. Túto informáciu však prekonala správa o tom, že k Robertovi Ficovi sa vracia Erik Tomáš. Divíte sa, čo dokáže jedno video so záchodovým pavúkom? Presvedčiť  Erika Tomáša, že funkcia mediálneho poradcu unaveného premiéra Fica je omnoho dôležitejšia ako funkcia štátneho tajomníka. „Nie som typ človeka, ktorý, ak to preženiem, bude štyri roky sedieť v kúte, brať plat v podstate za nič a tešiť sa zo sekretárky a auta s vodičom,“ povedal Tomáš Denníku N a vzápätí prezradil, že jeho prioritou je komunikačná stratégia. Imidž Roberta Fica Tomáš meniť nechce, ten je už podľa neho rokmi vyformovaný.  

Rokmi sa vyformoval aj ľudový imidž Martinky z Turca. Správa o jej úmrtí dostala do pozoru slovenský bulvár. "Infošky" o slovenskej Kleopatre gradovali minulý týždeň - seriózne top správy mienkotvorných denníkov a spravodajských webov dostali po fraku. Kde sa podel Fico, Kaliňák či Baštrnák?  Martinku z Turca vďaka nášmu bulváru spoznal dokonale aj sám Google. Zadali ste už do vyhľadávača heslo Martinka z Turca? Stačí dokonca zadať iba M a Google už chrlí: Martinka z Turca: pohreb, youtube, životopis, svadba, strýko,  online, osobný profil, vo videoklipe, pokec... Labutia pieseň Martinky z Turca bola minulý týždeň síce najsledovanejšia udalosť pre bulvárne médiá, zároveň aj jej posledným tancom. A  bulvárne médiá z toho chceli vyťažiť čo najviac, vrátane online prenosu z pohrebu.

  Portál Pluska.sk pluska.sk

Zasa na druhej strane tento typ informácie je pre bulvár omnoho zrozumiteľnejší a chytľavejší ako správa: „Televízia Markíza nebude po skončení roka 2016 pokračovať v šírení televíznych staníc skupiny Markíza prostredníctvom pozemného terestriálneho DVB - T. V budúcnosti namiesto DVB –T alebo DVB – T2 sa jej distribučným kanálom stanú modernejšie platformy – OTT, HbbTV, IPTV.“   Z tejto správy by mohla byť zrozumiteľná iba fotografia bratislavského Kamzíka, keby ju tam Markíza dala. Ale nedala. A preto táto informácia neašpirovala na top správu týždňa. Okrem Towercomu jej totiž neporozumel nik. Škoda. Pre Kamzík.

Zavolala som babke, či vie, čo Markíza chystá. Jasné, že vedela. „Česko-Slovensko má talent. No a tú Adélu.“ Hovorím jej, že Markízu si už nechytí cez anténu.  „Ale, moja zlatá, na mňa o siedmej večer prichádza moja magická hodina a ja idem spať. Vôbec ma nezaujíma, čo dávajú neskôr. Inokedy mám šak aj iné kanály,“ Odrovnala ma v priamom prenose. Druhý boj ma čaká. Ako teraz vysvetlím dcére A je to! - špeciálne časť s názvom Porucha, čo a vôbec načo si Pat a Mat opravujú anténu?

Aje to! Pat a Mat archív ČT

Po rozhovore s babkou som sa chvíľu obávala aj o budúcnosť komerčných televízií. Ale fakt len chvíľu. Spomenula som si na jeden môj rozhovor, ktorý sa týkal sledovanosti.  Sledovanosť televízií neklesá. Kto to hovorí, spýtala som sa. Prieskumy. Aké prieskumy? No, všetky prieskumy. Ale ktoré prieskumy? Predsa všetky! Ale ktoré presne  to sú? No predsa všetky!!! Niečo podobné, ba až brilantné sa odohralo minulý týždeň v priamom prenose CNN.

Raz a opäť boli minulý týždeň na pretrase koncesionárske poplatky. Kým minister kultúry Maďarič by nedbal, aby sa koncesie zvýšili, SNS a najmä jej líder Danko si myslia pravý opak. Dankova tvár už znie povedome, keď dookola opakuje vetu: "Vidím veľké rezervy v činnosti Rozhlasu a televízie (RTVS).“ SNS onoho času kritizovala aj to, aká je nízka jazyková úroveň redaktorov vo verejnoprávnej televízii. Médiá však vrátili Dankovi úder narážajúc na jazykovú kultúru šéfa SNS a nazvali ho jednoducho Tomtom. Chápem. Nie každý mal takú dobrú učiteľku ako ja. Doteraz si pamätám vetu: Brat má pri robote svoje vlastné zvyky, ktorú ma naučila.  Začiatočné písmená sú vlastne obojaké spoluhlásky. A tiež si pamätám aj vetu: „Pane, pane, vy ste bol, taký veľký ako vôl.“ To ale už nie je o Tomtom.  Pointa je v tom, že má byť boli, nie bol, no ale to by sa už tak pekne nerýmovalo.

V nedeľu večer som chcela vidieť Sagana na olympiáde. Hneď ako Sagan vypustil dušu na prednom kolese svojho bicykla, prepla RTVS na volejbalové  finále Taliansko – Brazília. Tak som si to dopozerala na ČT4.  Ako vždy, keď RTVS nečakane menila réžiu priamych prenosov a najmä záznamov z olympiády.

A je tu zahraničie jednou vetou: Egyptská televízia stiahla osem moderátoriek s nadváhou. Donald Trump napadol médiá, ktoré môžu za to, že prehráva v prieskumoch.

Monitoring najčítanejších správ cez víkend:

1. Sklamaná Jana Kirschner? Prečo sa na ňu partner vykašľal?

2. Módna ikona brázdila ulice bez podprsenky: Skryla všetko, aj bradavky.

3. Vráti sa Mečiar do politiky? Chcel finančne dotovať národniarov.

4. Maliarka Dovičáková mala z menštruácie panickú hrôzu, vyjadrila ju v obraze.

5. Sovietsky okupant  zbil matku a dve deti kladivom. Eštebák Pješak kryl zločin utajovaním a dezinformáciou.

6. Clintonová je ako Procházka, nevie to s ľuďmi ako Mečiar.

7. Toto by vás nenapadlo!  Prekvapí vás, čo škodí mužskému zdraviu!

8. Preboha, vyzerá ako tehotný: Jakub Prachař má riadny pupok!

9. Módne s(hity) z Markízy: Puškárová má gule!

10. Sagan po pretekoch v cieli penil ako besný! Zánický: Ani ho nechcite vidieť

Na top správu víkendu nominujeme: Americkí vedci prišli na to, že leniví ľudia sú múdrejší a inteligentnejší. Výsledky zistili vedci potom, čo respondentom zadali otázku:  „Myslíš len vtedy, keď musíš?“ 

Vážne i nevážne v Týždni v médiách aj budúci týždeň.

 

01 - Modified: 2022-01-18 10:49:29 - Feat.: - Title: Britská vláda sa chystá na dva roky zmraziť koncesionársky poplatok BBC 02 - Modified: 2021-11-16 14:13:01 - Feat.: - Title: RTVS dostane od štátu 5,5 milióna eur. Ako ďalšiu kompenzáciu výpadku príjmov z koncesií 03 - Modified: 2021-11-04 16:54:02 - Feat.: - Title: Nové kritériá koncesionárskych poplatkov pre firmy 04 - Modified: 2021-08-26 18:44:06 - Feat.: - Title: RTVS dostane od štátu 8 miliónov eur za výpadok v koncesionárskych poplatkoch 05 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 08:42