Marcel Grega, generálny riaditeľ JOJ Group a viceprezident pre televíznu sekciu Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska (ANRTS)
StoryEditor

Šéf JOJ Group: Je ochrana maloletých naozaj prioritou?

Podľa Marcela Gregu sa tak len zdá.

Dôležitú celoeurópsku diskusiu k problematike ochrany maloletých zorganizovalo nedávno naše ministerstvo kultúry. Pod hlavičkou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie usporiadalo v Bratislave konferenciu s témou Regulačné konvergencie, ktorá sa zaoberala práve spoločnou reguláciou a ochranou maloletých pred nevhodným obsahom. Nielen ministerstvo, ale aj vláda si túto tému určila ako jednu z priorít v oblasti kultúry a audiovízie počas slovenského predsedníctva.

O to viac ma teda prekvapilo načasovanie, podľa ministerstva takej významnej konferencie na deň, keď sa všetka pozornosť upriamovala inam. Uskutočnila sa totiž v deň neoficiálneho samitu európskych lídrov, v piatok 16. septembra, keď celý svet sledoval, aká budúcnosť Európu čaká. Nie je teda prekvapením, že debata o ochrane maloletých prebehla prakticky bez povšimnutia. Slovenských zástupcov diskusie zároveň k účasti rozhodne nepodnietilo zorganizovanie konferencie medzi štátnym sviatkom a víkendom, keď navyše ministerstvo vnútra vyzývalo Bratislave sa skôr vyhnúť.

Z pohľadu samotných diskusií je kľúčová orientácia na spoločnú reguláciu všetkých médií. Dodnes sme totiž svedkami prakticky nulovej regulácie internetu a webov, kde je práve najväčšia koncentrácia mladých ľudí. Najvýraznejšie opatrenia sa, naopak, dosiaľ zavádzali pre tradičné médiá so starším publikom a ani medzi nimi nie je miera regulácie zďaleka jednotná. Už len v samotnom televíznom odvetví sú neraz prísne pravidlá platné iba pre lokálnych vysielateľov, pričom opatrenia nemajú dosah na stovky ďalších staníc, ktoré sa nachádzajú v rovnakej ponuke operátorov.

Ak chceme skutočne chrániť deti pred nevhodným obsahom, inak ako zavedením jednotlivých pravidiel pre všetkých to nepôjde. Súčasné diskusie už naznačujú pozitívny trend, keď by sa mala regulácia výraznejšie dotknúť aj tých médií, ktoré sa jej doteraz úspešne vyhýbali.

01 - Modified: 2023-08-15 08:31:54 - Feat.: - Title: Cestopisy, dejiny, architektúra a vesmír. Nová stanica JOJ Svet chce zaujať aj vlastnou tvorbou 02 - Modified: 2022-03-02 13:54:21 - Feat.: - Title: Televízia JOJ dnes oslavuje 20. narodeniny 03 - Modified: 2021-08-13 13:42:12 - Feat.: - Title: Televízia Joj predstavila jesenné novinky. V nových seriáloch stavila na emócie 04 - Modified: 2021-08-06 11:06:13 - Feat.: - Title: Platený videoportál aj športovú stanicu chceme spustiť už v tomto roku, hovorí obchodný riaditeľ skupiny JOJ 05 - Modified: 2021-03-12 09:55:21 - Feat.: - Title: Ranné noviny televízie Joj oslavujú tretie narodeniny
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:10