StoryEditor

Kauza správ od Grendela má dôsledky. Objektivitu RTVS prešetria špeciálne komisie

26.10.2016, 12:07
Autor:
(pš)(pš)imim
Šéf spravodajstva RTVS Lukáš Diko je na dovolenke, vo funkcii zostáva.

V stredu doobeda mimoriadne rokovala Rada RTVS. (Správu sme aktualizovali o výsledok rokovania. pozn. red.) Dôvodom jej náhleho zasadnutia bola esemesková a mailová komunikácia šéfa spravodajstva verejnoprávnej televízie Lukáša Dika a ďalšími troma zamestnancami RTVS s opozičným poslancom Gáborom Grendelom (OĽaNO-NOVA). Mimoriadne zasadnutie Rady RTVS otvoril jej predseda Igor Gallo, ktorý na úvod zdôraznil, že táto otázka je pre celú RTVS mimoriadne senzitívna

​Na mimoriadnom zasadnutí Rady RTVS vystúpil aj súčasný generálny riaditeľ verejnoprávnej televízie Václav Mika, ktorý vo svojom prejave zdôraznil, že nesúhlasí so spôsobom ako boli zverejnené informácie o viacerých redaktoroch RTVS na čele so šéfom spravodajstva Lukášom Dikom. Spomínaná komunikácia podľa Miku nie je navyše ani overená a nik zatiaľ nevie, či je vôbec autentická.

Mika nesúhlasí s tým, že ako generálny riaditeľ v rámci kauzy nekonal. Naopak, Radu RTVS informoval o svojich krokoch. Jedným z nich bolo, že sa obrátil na generálnu prokuratúru, pretože podľa neho tu môže ísť o trestný čin. 

Ďalším krokom je návrh a snaha o založenie špeciálnej internej komisie, ktorá má celú kauzu prešetriť. Jedno miesto v komisii by patrilo aj vybranému členovi Rady RTVS. Komisia by vznikla len na účel vyšetrenia celej kauzy a po predložení výsledkov generálnemu riaditeľovi RTVS a Rade RTVS by zanikla. Mika tento postup považuje za štandardný.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo prečítal aj list šéfa spravodajstva Lukáša Dika, ktorý si na základe vlastného rozhodnutia čerpá dovolenku, ale je zároveň pripravený zodpovedať všetky otázky či už Rady RTVS alebo samotnej RTVS. Václav Mika na margo čerpania dovolenky šéfa spravodajstva zdôraznil, že nejde o personálne konanie zo strany RTVS, Lukáš Diko zostáva vo funkcii.  

Rada RTVS ukončila svoje mimoriadne zasadnutie, na ktorom sa zhodla, že neprijíma návrh Václava Miku o účasti jedného člena Rady RTVS v internej Komisii na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS. 

Rada RTVS rozhodla, že paralelne s dočasnou komisiou RTVS zriadi aj vlastnú Kontrolnú komisiu, ktorej úlohou bude vykonávať dozornú činnosť v súvislosti s činnosťou Komisie  na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS  z možného nadržiavania konkrétnej politickej strane.

Rada RTVS menovala členov Kontrolnej komisie. Stali sa nimi Martin Kabát, Martin Kákoš a Ildikó Nagy.

Rada RTVS zároveň požiadala generálneho riaditeľa RTVS o sprístupnenie všetkých releventných dokumentov a výstupov. Václav Mika súhlasil so všetkými prijatými uzneseniami Rady RTVS. Komisia, ktorú založil generálny riaditeľ, má nasledovné zloženie:

  1. Predseda komisie: Juraj Fellegi, šéfeditor televízneho spravodajstva
  2. Zástupca Sekcie ľudských zdrojov: Roman Tóth, riaditeľ Sekcie ľudských zdrojov RTVS
  3. Odborník z oblasti mediálneho práva: JUDr. Mária Horváthová, právnička, Sekcia generálneho riaditeľa RTVS
  4. Nezávislý pracovník spravodajstva verejnoprávneho média inej krajiny: Michal Kubal, vedúci redaktor zahraničného spravodajstva Českej televízie a moderátor hlavnej spravodajskej relácie ČT Události.

List Lukáša Dika predsedovi Rady RTVS Igorovi Gallovi:

List Lukáša Dika List Lukáša Dika RTVS

Pozrite si záznam z Kočnerovej tlačovky:

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 01:41