StoryEditor

Al-Džazíra vyvolala v arabskom svete mediálnu revolúciu

31.10.2016, 08:47
Autor:
(čtk)(čtk)
Žiadna téma nie je pre ňu tabu.

Pred 20 rokmi, 1. novembra 1996, zahájila vysielanie katarská televízna stanica Al-Džazíra. Televízia bola založená ako arabský spravodajský kanál s podporou vtedajšieho katarského emira Hamada bin Chalífa Sáního. Neskôr začala expandovať a v súčasnosti má viac než 70 pobočiek po celom svete a vysiela do 140 krajín sveta. Televízia od svojho vzniku vyvoláva značné kontroverzie, pretože sa nevyhýba témam citlivým pre arabskú spoločnosť i pre Západ.​

Podpora terorizmu zaistila televízii sledovanosť

Al-Džazíra čelí kritike aj kvôli tomu, že jej vysielanie dáva priveľa priestoru hlásateľom radikálnej verzie islamu. Cez obrazovky televízií tak prehovoril do sveta napríklad vodca teroristickej siete Al-Káida Usáma bin Ládin, vo vysielaní sa objavovali i ďalšie nahrávky členov Al-Káida alebo Islamského štátu, ale i zábery amerických obetí a oslavujúcich moslimov. Prvé kritiky na vysielanie stanice však prišli z arabských krajín, ktoré neboli zvyknuté na nezávislý oznamovací prostriedok, pre ktorý nie je žiadna téma tabu.

Nezávislý postoj k svetovej politike

Al-Džazíra bola tiež prvou arabskou televíznou stanicou, ktorá začala vysielať rozhovory s izraelskými politikmi, čo pobúrilo hlavne Sýriu. Ozvali sa však i židovské organizácie v Spojených štátoch a Wiesenthalovo centrum v Los Angeles, ktoré považovali vysielanie Al-Džazíry za antisemitské. Vedenie televízie všetky kritiky odmieta s tým, že hlavnou snahou je objektivita.

aljazeera.com

​Al-Džazíra vznikla v roku 1996 na troskách BBC TV Arabic service a britskú stanicu má ako vzor. Najprv vysielala šesť hodín denne, ale už v roku 1999 začala s nepretržitým 24-hodinovým spravodajstvom. V súčasnosti čelí rastúcej konkurencii. V roku 2003 vznikla dubajská Al-Arabíja zo skupiny MBC šejka Valída bin Ibráhíma al Ibráhíma, príbuzného zosnulého saudského kráľa Fahda. Obe televízie sa dostali do problémov kvôli údajnej straníckosti v spravodajstve o arabských revolúciách. Vlani zahájil vysielanie nový panarabský spravodajský kanál Al-Arab, ktorý podporuje saudskoarabský miliardár a synovec zosnulého saudskoarabského kráľa Valíd ibn Talál.

Celý multimediálny konglomerát Al Jazeera Media Network má cez 100-tisíc zamestnancov a televízia Al-Džazíra ich má približne 4-tisíc. Kvôli úsporám by ale malo televíziu opustiť 500 zamestnancov. V januári Al-Džazíra tiež oznámila ukončenie prevádzkovania svojho kanála v Spojených štátoch, kde sa jej nepodarilo získať významnejšiu sledovanosť. Katarská spoločnosť tam v roku 2013 kúpila za 500 miliónov dolárov televízny kanál Current TV, ktorý spoluvlastnil bývalý americký viceprezident viceprezident a držiteľ Nobelovej ceny mieru Al Gore.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 18:22