StoryEditor

TV Joj pripravuje nový seriál s Českou televíziou. Kriminálku Svět pod hlavou uvedie budúci rok

31.10.2016, 16:19
Autor:
hrnhrn
V hlavných rolách sa predstavia Ivan Trojan, Václav Neužil a Judit Bárdos.

Česká televízia oslovila na spoluprácu TV Joj a spolu pripravujú 10-dielny kriminálny seriál z 80-tych rokov s názvom Svět po hlavou. "Na našej ceste za stále kvalitnejšou vlastnou tvorbou sa v jednom z nových seriálových projektov spájame s Českou televíziou. Pôjde o vôbec prvý koprodukčný seriál TV JOJ a prvý seriál, ktorý ČT pripravuje s komerčnou televíziou," informoval na facebooku Marcel Grega, generálny riaditeľ Joj Group. V hlavných úlohách sa predstavia české herecké esá ako Václav Neužil a Ivan Trojan a slovenská herečka Judit Bárdos.

Česká televize

Detektívna miniséria Svět pod hlavou je voľne inšpirovaná britským seriálom Life on Mars, ktorý existuje v britskej i americkej verzii. Tvorcovia českej verzie sľubujú, že bude špecifická práve dobou a miestami, kde sa odohráva. Objaví sa v nej cez 150 českých a slovenských hercov, 2 000 komparzistov a viac než 100 dobových áut.

„Svet pod hlavou ponúka spletitú kriminálnu krížovku. Je vtipné, bizarné i mrazivé, ako kriminalista súčasného slobodného sveta na vysokej technickej úrovni musí vyšetrovať kriminálne skutky zo sychravých osemdesiatych rokov. Autorský štýl Ondřeja Štindla (Pouta, pozn. red.) naviac dáva príbehu magický kontext,“ povedal pre Českú televíziu kreatívny producent Michal Reitler.

Réžie sa ujali Marek Najbrt a Radim Špaček. O dôvodoch, prečo sa rozhodli ponuku Českej televízie prijať, Marek Najbrt hovorí: „Do projektu Svět pod hlavou som vstúpil kvôli zaujímavému scénáru. Česká verzia sa od pôvodnej britskej predlohy dosť líši, a to najmä vďaka komunistickému režimu, ktoré u nás v roku 1982 panoval. Nejedná sa o klasickú detektívnu sériu, ale o príbeh muža, ktorému návrat do doby tesne pred jeho narodením umožní poznať rodičov a vysporiadať sa s traumou z detstva.Radim Špaček dodáva: „Ako náruživý divák zahraničných seriálov žánru ‚quality TV‘ mám nádej, že sa teraz podarí niečo podobné vyprodukovať i u nás – ako predloha, tak autori scenáre a skúsení producenti sú sľubnou zárukou."

Autor scenára Ondřej Štindl, ktorý stojí za filmami Pouta (2009) a Miesta (2014), hovorí: „Je to moja prvá práca pre televíziu, som vďačný za šancu skúsiť niečo na poli televízneho seriálu, kde sa v posledných rokoch deje toľko zaujímavého."

O seriáli Svět pod hlavou:

Je rok 2016. Policajt Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukradnúť dôkaz, aby zachránil svojho brata pred mafiou. Krátko na to ho zrazí auto a upadne do bezvedomia. Prebudí sa v nemocnici v roku 1982. Ako sa v minulosti ocitol a prečo? Aká je cesta naspäť? Filip stretáva svojich rodičov, niekoľko mesiacov predtým, než sa mal narodiť. Poznáva otca, ktorého si z budúcnosti pamätá len ako zlomeného muža, ktorý dobrovoľne ukončil svoj život. Na pozadí pátrania po príčinách, ktoré jeho rodine zmenili život, je Filip nútený vyšetrovať sériu detektívnych prípadov z 80-tych rokov.

Réžia: Radim Špaček, Marek Najbrt
Scenár: Ondřej Štindl, Robert Geisler, Benjamin Tuček
Kamera: Martin Štěpánek
Hrajú: Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Bárdos, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Kryštof Hádek, Michal Dalecký, Jan Cina, Marie Doležalová, Marek Daniel, David Máj, Marek Adamczyk, Igor Chmela, Alžbeta Stanková, Jiří Šimek, Marek Pospíchal, Richard Němec, Tomáš Bambušek, Jitka Schneiderová, Ljuba Krbová, Jan Španbauer, Roman Zach, Roman Mrázik, Jana Plodková, Ladislav Hampl, Jiří Černý, Ondřej Malý, Jan Plouhar, Aneta Krejčíková, Robert Mikluš, Daniel Tůma, Pavel Gajdoš
Producenti: Michal Reitler, Vratislav Šlajer
Strih: Michal Hýka, Petr Mrkous, Anna Ryndová, Pavel Hrdlička ml.
Scénografia: Jan Vlasák
Kostýmy: Andrea Králová

01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 10:31