Reuters
StoryEditor

Clintonová mobilizuje celebrity, Trumpa už nepodporuje takmer žiadna tlač

05.11.2016, 14:44
Autor:
(čtk)(čtk)
Clintonová chce získať voličov pomocou koncertov zadarmo, Trump podľa svojich slov celebrity nepotrebuje, lebo má idey.

Zrejme nikdy v novodobej histórii neboli americká printové médiá tak jednotné v podpore jediného prezidentského kandidáta ako tento rok v prípade Hillary Clintonovej. Jej rival Donald Trump získal na svoju stranu iba jediné významnejšie noviny a niekoľko lokálnych denníkov. Značná časť konzervatívnych médií tradične podporujúcich republikánov, čitateľom buď odporučila voliť Clintonovú, alebo sa zdržala vyjadrenia podpory.

Trump, ktorý sa v posledných týždňoch opakovane sťažuje na údajnú manipuláciu verejnej mienky zo strany amerických médií, sa doteraz od významnejších novín dočkal podpory iba od nevadského Las Vegas Review-Journal, ktorý vydáva hazardný magnát a Trumpov dlhodobý stúpenec Sheldon Adelson. Magazín Politico zmapoval, že okrem toho podporilo Trumpa len ďalších päť denníkov lokálneho významu.

​Ďalšie väčšie periodiká, ktoré tradične pred voľbami vyjadrujú sympatie republikánskym kandidátom, sa priklonili ku Clintonovej.  Denník USA Today, známy svojou prísnou neutralitou, sa vôbec prvýkrát pred voľbami vyslovil s jednoznačným názorom a nabádal čitateľov, aby nevolili Trumpa. Konzervatívny denník The Wall Street Journal sa naopak úplne zdržal jasnej deklarácie podpory.​

Hillary Clintonová v posledných desiatkach hodín jednej z najvypätejších prezidentských kampaní americkej histórie láka voliča v nerozhodnutých štátoch na vystúpenie celebrít. Donald Trump, ktorého kampaň má výrazne nižší rozpočet a chýba mu podpora šoubiznisu, sa tomu na svojich mítingoch vysmieva. "Nepotrebujeme celebrity. Namiesto nich máme idey," vyhlásil na akcii v Pensylvánii, kde označil kampaň svojej súperky za "mašinériu" a "divadlo". "Ja som tu sám za seba. Iba ja. Žiadna gitara, piano, nič," dodal.

Demokratická politička sa rozhodla vybojovať dva štáty - Ohio a Floridu, pomocou koncertov zadarmo. Ak nevyhrá totiž Trump v týchto dvoch štátoch, nemá prakticky žiadnu šancu na zvolenie za prezidenta. "Prosím, vezmite túto energiu so sebou. Pomôžte nám vyhrať v Ohiu," predniesla v piatok Clintonová k davu niekoľkých tisícok nadšených divákov počas predvolebného koncertu slávneho manželského dua Beyoncé a Jay-Z v Clevelande.

Na Floride, kde sú preferencie prakticky vyrovnané, pre zmenu vystúpi vedľa Kate Perryovej, ktorej bezplatný koncert má pritiahnuť ďalšie tisícky ľudí a pomôcť presvedčiť predovšetkým tunajšiu hispánsku populáciu, aby išla voliť.

​Niektorí experti sa domnievajú, že prínos celebrít je pre Clintonovú skôr sporný, lebo ju Trump môže lepšie označovať za kandidátku establishmentu.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:03