StoryEditor

Týždeň v médiách: Ako Robert Fico zatočil s extrémizmom a novinárske tipy na vianočné darčeky

20.11.2016, 02:42
Prinášame to najlepšie zo slovenského mediálneho diania za uplynulý týždeň. Satiricky, zato zvesela.

Za nami je 17. november, sviatok, keď si tlieskajú ako slobodné médiá, tak i celá demokracia. Aspoň by mali. 

Ako na extrémizmus

Premiér Robert Fico počas „sviatku slobody“ nekachličkoval, svoj mediálny záujem strategicky sústredil na novembrový symbol, študentov. Tí už tretí rok užívajú benefit vlakov zadarmo a otázky na komplex U Bašternáka v priateľskej atmosfére teplého vozňa tak nik nečakal. Vyplatilo sa. O drvivej kauze sa nerozprávalo, nebudeme si kaziť november. Miesto stretnutia navyše dobre padlo aj štátnej radkyni, cestovný lístok si nik nepýtal ani od nej.

„Pravicový extrémizmus je na takom vzostupe, aký priestor mu dáva RTVS a ďalšie médiá,“ odpovedal na jednu z kľúčových otázok ponovembrového sveta na tlačovke premiér po tom, ako sa mu medzi študentmi s úľavou podarilo identifikovať a odviesť Máriu Troškovú.

Aké je teda sviatočné ponaučenie? Novinári sa smú usadiť, vypnúť kamery a oddať sa eufórii z úbytku zelených tričiek. Krásny november všetkým!

Digitál vymiera. Budúcnosť je v printe

Pri sviatkoch ešte zostaneme. Ste pripravení na Vianoce? Žiaden stres. Slovenské vydavateľstvá ich pripravili za vás. Slovenské mediálne domy sa opätovne nevedia zmieriť s faktom, že papier vymiera. Zvianočnieva sa, a tak sa mnohé z nich chýbajúce RUčka a nejasnú digitálnu budúcnosť rozhodli oddialiť vydajom kníh. Nevieme, kto od koho nápad kopíroval, ten však vyústil v masový súzvuk a police kníhkupectiev sa začínajú otriasať.

Ringier Axel Springer:
Novinka známeho investigatívneho novinára Mareka Vagoviča (Aktuality.sk) s jasným názvom „Vlastnou hlavou“ z vydavateľstva Premedia nepojednáva o ničom inom, ako naznačuje podnadpis: Ako predal Fico krajinu oligarchom. Kniha ilustruje príbeh strany SMER, a.s. až do doby kešu a odhodlaného letného grilovania na Radvanskej.

Kniha popisuje už 10 rokov vládnutia politika Roberta Fica a hladného klanu, ktorý ho túžobne obklopuje. Veľmi dôležité čítanie, hoci vám pri ňom zvädne jedlička i celá vianočná nálada.

Konzervatívny denník Postoj:
Webový denník sa svoje kolísavé hospodárenie usiluje vyrovnávať rozhovorom so svätým hlasom, ktorý dokáže v slovenských reáliách takmer nemožné: spájať bipolárny konzeratívno – liberálny svet. Keď arcibiskup Cyril Vasiľ pred rokom prehovoril na púti v Šaštíne, jeho kázeň zdieľali aj weby, ktorých šéfredaktori sa v čase referenda o rodine usilovali vzdať slovenského občianstva.

Ostré a silné slová arcibiskupa a najvyššie pôsobiaceho Slováka v Ríme rezonovali. Je pravdepodobné, že tomu nebude inak ako tentoraz. Súčasnosť ukazuje, že po jasných, zrozumiteľných a tento-svet-reflektujúcich slovách cirkevných hodnostárov existuje stále silný dopyt, ten si uvedomujú a radostne využívajú i mnohí križiaci a samozvaní vykladači konzervatívneho poriadku.

Ak niekto na policiach vianočných kníhkupectiev porazí birmovaného premiéra, bude to arcibiskup. Život vie byť krutý.

Cyril Vasiľ Cyril Vasiľ Konzervatívny dennik Postoj

​Petit Press:
Šťavnatý štýl nesmrteľnej novinárskej hviezdy z Košíc sa skoncentroval do unikátneho papierového súboru. Kniha komentátora denníka SME „Rok Petra Schutza“ v sebe skrýva myšlienky a reflexie súčasnej doby tak, ako to vie len Schutz.

S dávkou humoru pichá aj tam, kam si iní nedovolia. Schutz to môže a Schutz to vie. Navyše vám pri tejto sume zostane aj na dvojitú klobásku do vianočnej kapustnice.

SME

​W Press:
Týždeň neprodukuje týždenne už len časopis, ale i knihu. Po titule Ešte netlačte, ktorý v tlačiarni spôsobil mnohé nedorozumenia, sú v ponuke aj ďalšie tohtoročné tituly: Jiří Grygar: Takto sa ma nikto nepýtal, Súkromný život molekúl či Dvanásť rozhovorov. .týždeň s vervou tlačí a v snahe o sebazáchovu prispieva k vianočnému plieneniu lesov. Tá grafika však za to stojí.

.týždeň

Ako vás smelo povzbudzuje aj poslankyňa Zmajkovičová: vyberajte, voňajte, obklopujte sa! Dožičíte si vianočnú eufóriu, a súčasne tým zachránite aj hospodárenie nejedného slovenského vydavateľstva.

Ak máte stále málo vianočných nápadov, kúpte svojim drahým predplatné. Niektoré sa po novom možno aj oplatia.

Bratstvo ohrozených

Po zániku ambícií vytvoriť národný paywall sa niektoré slovenské médiá začali obzerať, čo s načatou digitálnou budúcnosťou. Rozpad Piana sa dotkol najmä časopisu .týždeň a denníka SME, posledných preživších, ktorí verili v spoločnú národnú online budúcnosť.

SME však verilo predsa len trochu menej a vlastný paywall si vytvorilo už skôr. Väčší otáznik visel nad slovenským týždenníkom. Znižujúci sa printový náklad a zánik klopúci na dvere však v neľahkých časoch generuje aj spojenectvá, ktoré by bežný ideologicky zaradený čitateľ neočakával. .týždeň sa v rámci online predplatného spája s Denníkom N.

​Denník svoj paywall už má, zvolil ho už v čase vlastného zárodku, keď pochopil, že by sa nový titul na slovenskom minitrhu v rámci Piana, ktoré si tretinu tržby nechávalo pre seba, neuživil. Vsadil preto na vlnu antiPenty, ktorú strategicky víril a rozhodol sa vysvetliť Slovákom pojem crowdfunding. Podarilo sa, občiansky kolektív a súkromný ESET denník podporili a ten tak smelo funguje aj dnes.

Liberálne nastavený denník a konzervatívnejší týždenník, hoci ochudobnený o dravé krídlo v Postoji, čaká v spoločnej práci sčasti harmonizujúca cesta. Všetky ideologické spory však končia tam, kde sa začína finančný boj o prežitie.

Spojenie sa napriek všetkému zdá logické, oba tituly mieria na rovnakú urbánnu a produktívnu cieľovku, otázkou zostáva, či väčší menšieho časom neabsorbuje. Uvidíme čoskoro, nevídanému projektu zatiaľ držíme palce. 

Mediálne epilógy

​A to je na tento týždeň všetko, s dávkou mediálnej satiry sa uvidíme opäť o sedem dní. Dovtedy krásny čas a mnoho úspechov v práci! V prípade, že sa vám pracovný stres bude zdať enormný, zastavte. Vzoprite sa nebesám a skrátka stojte. Stačí to. 

Ak si pamätáte na Ice Bucket Challenge, teraz valcuje internety iná výzva: #mannequinchallenge. Takto po novom pracuje napríklad redakcia BBC. Heslo znie "len efektívne!" Dovidenia o týždeň priatelia.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 12:53