StoryEditor

„Bolo to za hranicou toho, čo si premiér môže dovoliť.“ Šéfredaktori reagujú na slová Roberta Fica

23.11.2016, 16:50
Premiér Robert Fico na tlačovej konferencii označil novinárov za „protislovenské prostitútky.“ Nie, toto nemá byť súčasťou verejného diskurzu, reagujú šéfredaktori na urážky zo strany verejného činiteľa.

Problematický vzťah predsedu vlády Roberta Fica k slovenským médiám napriek novému komunikačnému tímu pokračuje. Ďalšia kauza súčasnej vlády, na ktorú v spolupráci s Transparency International upozornila bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničia Zuzana Hlávková, zatlačila tam, kde doteraz nebolo zvykom: na diplomata so svetovým renomé a rovnako mierenými ambíciami - ministra Miroslava Lajčáka. A reakcia Fica na tlak médií, akokoľvek očakávaná, prekvapila.

​Predseda vlády na tlačovej besede, v ktorej mal spolu s ministrom Lajčákom vysvetliť situáciu ohľadom predražených podujatí v rámci slovenského predsedníctva použil slová, ktoré nie len že do úst verejných činiteľov nepatria, ale výrazne podkopávajú úlohu médií ako kľúčovej inštitúcie demokratického fungovania krajiny.

Robert Fico počas besedy označil novinárov za "protislovenské prostitútky." Minister Lajčák, ktorý na mieste zostal, aby objasnil podozrenia súvisiace s hospodárením počas predsedníctva, vulgárne slová premiéra na adresu zástupcov médií komentovať odmietol. Viacerí šéfredaktori sa však rozhodli na slová premiéra reagovať.

Ficova stúpajúca nervozita

​„Premiér Robert Fico má s novinármi problém. Keď je nervózny, nazýva ich prostitútkami. Stávalo sa mu to za jeho prvej, druhej a po včerajšku aj v tretej vláde,“ reaguje šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. Kostolný premiéra podľa svojich slov za hulváta s vulgárnym slovníkom nepovažuje, reakcie Roberta Fica podľa neho iba odhaľujú premiérovu nervozitu. „Robí tak vždy, keď je pod tlakom a čelí škandálu. Presne to je dôvod, prečo sa téme oplatí venovať,“ tvrdí Kostolný.

„Považujem to za úplne neadekvátnu reakciu,“ vníma vulgárne vyjadrenia predsedu vlády šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková.

„Idem práve z pohrebu môjho otca, o to je kontrast ticha a hrubosti silnejší. Som smutný z tohto typu verejnej diskusie. A stále ešte dúfam, že máme na viac,“ vyjadril sa šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb.

Štefan Hríb Štefan Hríb

„Vyprosujem si od premiéra SR Roberta Fica, aby nazýval novinárov „protislovenskými prostitútkami.“ Tento jazyk paholkov možno zaberá na lúzu, ale je neprípustné, aby ho používal ústavný činiteľ ubytovaný u Bašternáka. Takto sa medzi sebou bavia ľudia, čo sa nedokážu ovládať,“ zverejnil reakciu na svojom Facebooku moderátor, zakladateľ a šéfredaktor ľavicového portálu Jetotak.sk Michal Havran

Program modernizácie a kultivácie krajiny nemá s takýmito nízkymi myšlienkovými pudmi nič spoločné a ženie nás všetkých spolu opäť k položeniu si otázky, na čo vlastne vznikol takýto štát,“ hovorí Havran.

„Je to iná situácia ako pri Kaliňákovi

​Šéfredaktora Konzervatívneho denníka Postoj Fera Múčku premiérove slová nerozrušujú, Múčka v jeho vyjadreniach vidí tri benefity, pre ktoré to premiér robí. „Po prvé, jeho elektorát sa s ním opäť raz v niečom stotožní, spolu prežijú pár sekúnd súznenia. Po druhé, Robert Fico sa tentoraz spolieha aj na to, že keď sa spraví obrancom Miroslava Lajčáka, ktorý je vnímaný ako štandardný politik, získa nejaké body aj u nevyhranenej časti verejnosti.

​Ak sa ľuďom podľa Múčku povie, že včera to bol ešte skvelý diplomat, takmer šéf OSN, za ktorého sa otvorene postavil napríklad aj prezident a dnes je Lajčák korupčník a zlodej kvôli predraženej zákazke na kultúrny program, len mávnu rukou.

„Myslím si preto, že si Robert Fico poriadne užije aj tretí benefit, a síce, že si dobre uľaví, keďže tentoraz nič neriskuje. Pretože to nie je to isté, ako keby to povedal pri Kaliňákovi, tam by to vypálilo prudko proti nemu. Teraz tým len celkom efektívne zahltí verejný priestor a nejde do rizika. V časoch, keď denne kľučkuje medzi ľadovcami, to nie je zanedbateľná vec,“ dodáva Múčka. 

Šéfredaktor Konzervatívneho denníka Postoj, Fero Múčka Šéfredaktor Konzervatívneho denníka Postoj, Fero Múčka

„Slová, ktoré dnes na tlačovej besede povedal predseda vlády Robert Fico, sú podľa nás absolútne za hranicou toho, čo si môže premiér dovoliť,“ reagujú šéfredaktorky PLUS JEDEN DEŇ Ivana Mandáková a Nancy Závodská z Plus 7 dní. 

Médiá slúžia verejnosti, nik ich v tom nenahradí

Novinári si robia svoju prácu, keď kontrolujú verejných činiteľov a ľudí blízko moci. Ak by médiá nevykonávali tento druh kontroly, tak v mnohých prípadoch by sa verejnosť vôbec nedozvedela o podozreniach z korupčného správania mocných,“ vysvetľuje situáciu šéfredaktorka denníka SME a súčasná členka výkonného výboru International Press Institute (IPI) Beata Balogová

Balogová upozorňuje, že ide o službu verejnosti, v ktorej nikto iný dôveryhodné médiá nenahradí. Aj v prípade kauzy použitia verejných zdrojov počas slovenského predsedníctva si novinári robili a robia svoju prácu. Keď ich premiér krajiny nazýva „protislovenskými prostitútkami“ posúva tak verejný diškurz do priestoru, kde už neexistuje seriózna diskusia prinášajúca osoh verejnosti.“

Spochybňovanie dôveryhodnosti médií označuje šéfredaktorka denníka SME za obľúbenú taktiku politikov, a to najmä populistov v rôznych krajinách, keďže práve novinári poukazujú na zlyhania, zneužívanie verejných zdrojov a nereálnosť ich sľubov verejnosti.

Archív SME, Tomáš Benedikovič

​„Premiér nepoužil ostrý slovník voči novinárom prvý raz,“ hovorí šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy. Zvyčajne to však podľa neho robil pred voľbami.

„V prípade kauzy ministerstva zahraničných vecí mi reakcia predsedu vlády príde úplne neopodstatnená, pretože médiá nemajú ministra Lajčáka ako cieľ, ale veľmi profesionálne tému sledujú a hľadajú pravdu. Pokiaľ chcel premiér ukázať, že stojí za ministrom Lajčákom, mohol to urobiť bez toho, aby slovne strieľal po tých, ktorí na neho nepoľujú. Ten, kto sa pýta nepríjemné otázky, totiž nemusí byť nepriateľ.

„Fico má zodpovednosť. Jeho slovník na tom nič nezmení“

Podľa šéfredaktora týždenníka Trend Olivera Brunovského nesie premiér Robert Fico za správu verejných vecí už vyše desať rokov najvyššiu exekutívnu zodpovednosť. K nej patrí aj povinnosť starostlivo a hospodárne nakladať s peniazmi, ktoré patria všetkým obyvateľom Slovenska. „Na tejto zodpovednosti nič nezmení ani jeho hrubý slovník a argumentácia, ktorá k verejnej službe vysokého štátneho úradníka nepatrí,“ hovorí Brunovský.

Ako novinári si robíme svoju prácu, hoci je niekedy nepríjemná, pretože sme si vedomí zodpovednosti, ktorú aj my máme voči obyvateľom Slovenska. Osobne som veľmi rád, že verejnosť precitá a aj mladí ľudia ako je Zuzana Hlávková začínajú uplatňovať svoje občianske práva a morálne princípy,“ dodáva na záver šéfredaktor Trendu. 

01 - Modified: 2023-11-13 13:57:34 - Feat.: - Title: Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie 02 - Modified: 2023-08-08 14:02:53 - Feat.: - Title: Novinárka so sudkyňou na dovolenke. Ohrozuje to nezávislú žurnalistiku a justíciu? 03 - Modified: 2023-06-21 11:59:05 - Feat.: - Title: Vydavateľstvá veria, že podcasty budú významne ziskovým kanálom 04 - Modified: 2021-12-08 12:45:55 - Feat.: - Title: Sťažovateľ Fico: TA3 odmietla odvysielať reprízu relácie Téma dňa, v ktorej som bol hosťom 05 - Modified: 2021-09-21 14:42:08 - Feat.: - Title: Prokuratúra zrušila obvinenie novinárov Denníka N. Označila ho za nezákonné a neopodstatnené
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:43