StoryEditor

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo po prvý raz vyšiel v nemčine

01.12.2016, 14:18
Autor:
TASRTASR
Na obálke prvého čísla nemeckej verzie týždenníka je karikatúra kancelárky Angely Merkelovej.

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorého parížska redakcia sa vlani v januári stala terčom krvavých útokov, vyšiel dnes po prvýkrát v nemčine.

Časopis si zvolil tento a nie iný jazyk preto, že práve v Nemecku sa mu dostalo po útokoch islamistov, ktoré si vyžiadali životy 12 ľudí, obzvlášť vrelé prijatie, uviedla podľa agentúry DPA šéfredaktorka jeho nemeckej verzie.

"Po útokoch prejavilo najväčšiu solidaritu práve Nemecko. Zrejme k tomu prispelo úzke vzťahy Francúzska a Nemecka; Nemci vnímali, že k útokom došlo blízko ich vlasti," povedala ďalej šéfredaktorka, ktorá sa z bezpečnostných dôvodov rozhodla vystupovať pod pseudonymom Minka Schneiderová.

Na obálke prvého čísla nemeckej verzie týždenníka je karikatúra kancelárky Angely Merkelovej natiahnutej na zdvíhacej plošine, aká sa používa v autoservise. "VW (Volkswagen) stojí za Merkelovou," píše sa v titulku vedľa obrázka a mechanik, nakreslený pod plošinou dodáva: "nový výfuk, ktorý vydrží ďalšie štyri roky."

Charlie Hebdo

​Titulná strana tak odkazuje na Merkelovej nedávne oznámenie, že sa bude v budúcoročných parlamentných voľbách uchádzať o ďalšie funkčné obdobie a tiež na škandál automobilovej spoločnosti Volkswagen ohľadne manipulácie s emisiami.

Nemecká 16-stranová verzia časopisu je od dnešného dňa dostupná na celom území Nemecka za cenu štyri eurá. Jej obsahom sú a budú najmä preklady materiálov zverejnených už vo francúzskej verzii, miesto si tam však nájdu aj exkluzívne príspevky. Prvé číslo časopisu vyšlo v náklade 200.000 kusov.

Schneiderová zdôraznila, že týždenník si chce zachovať zreteľného ducha francúzskej verzie a bude tak skôr Charliem Hebdo v Nemecku než nemeckým Charlie Hebdo. "Témy, ktorými sa (časopis) zaoberá sú do značnej miery univerzálne. Svet sa stal globálnejším. Veci ako brexit či Trump sa nedotýkajú len Francúzska. Je však vzrušujúce vidieť, ako ich interpretujú práve Francúzi," dodala.

01 - Modified: 2022-03-22 13:23:26 - Feat.: - Title: Charlie Hebdo zobrazuje obete vojny ako novodobých pracovných otrokov 02 - Modified: 2021-03-14 15:07:55 - Feat.: - Title: Charlie Hebdo čelí kritike. Za titulku s britskou kráľovnou 03 - Modified: 2020-10-29 06:30:36 - Feat.: - Title: Charlie Hebdo opäť provokuje. Turecko protestuje voči nelichotivej karikatúre prezidenta Erdogana 04 - Modified: 2020-09-23 10:55:52 - Feat.: - Title: Médiá po vyhrážkach podporili týždenník Charlie Hebdo 05 - Modified: 2020-09-07 18:51:32 - Feat.: - Title: Charlie Hebdo aj päť rokov po útoku funguje, redakcia však pripomína bunker
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:18