StoryEditor

Pápež František: Najväčšie škody páchajú dezinformácie v médiách

08.12.2016, 13:52
Autor:
(čtk)(čtk)
Médiá majú veľkú zodpovednosť, mali by sa vyhnúť dezinformáciám, hovorí súčasný pápež.

Európe chýbajú politickí lídri, ktorí by ju posunuli vpred. V rozhovore s belgickým týždenníkom Tertio to povedal pápež František. V interview hovoril aj o médiách, ktoré podľa neho majú veľkú zodpovednosť a mali by sa vyhnúť najmä dezinformáciám, ktorými sa páchajú najväčšie škody.

Osídlo dezinformácií

K otázke médií František okrem iného povedal, že majú možnosť formovať názor, a to dobrý, alebo zlý. „Vo svojej podstate sú (médiá) pozitívne. A, samozrejme tak, ako my všetci sme hriešnici, aj médiá môžu zísť zo správnej cesty. Môžu byť náchylné k ohováraniu (teda ohovárať a pošpiniť ľudí), najmä v politike,“ uviedol pápež.

Najväčšiu škodu však môžu podľa pápeža médiá napáchať dezinformáciami. Pokiaľ „o nejakej situácii povedia len časť pravdy a tú druhú nie, nasmerujú tak názor ľudí iba jedným smerom.“

Médiá by podľa hlavy katolíckej cirkvi tiež nemali "ochorieť na koprofíliu", teda nemali by podľa pápeža vyhľadávať vždy len informácie o škandáloch a prinášať správy o zlých veciach, aj keď sú pravdivé.

Úsilie napredovať

„V súčasnej dobe chýbajú vodcovia, Európa potrebuje vodcov, ktorí by ju posunuli vpred,“ odpovedal pápež na otázku ohľadom dávneho záväzku európskych krajín nedopustiť už nikdy vojnový konflikt.

Podľa hlavy katolíckej cirkvi tento záväzok nebol braný vážne, pretože po prvej svetovej vojne prišla druhá a po nej "tretia, ktorú zažívame teraz po kúskoch".

„Svet je v tretej svetovej vojne: Ukrajina, Blízky východ, Afrika, Jemen...,“ vymenoval pápež súčasné ohniská konfliktov.

Pontifex tiež uviedol príklady politikov, ktorí podľa neho skutočne pracovali na tom, aby v Európe bol mier. Menoval povojnového spolkového kancelára Konrada Adenauera, niekdajšieho francúzskeho ministra zahraničia Roberta Schumana či skoršieho talianskeho premiéra Alcide De Gasperiho.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2022-02-28 14:32:40 - Feat.: - Title: Oddnes štartuje zálohovanie plastových fliaš a plechoviek 02 - Modified: 2021-06-25 17:06:16 - Feat.: - Title: Adam Valček odchádza zo SME. Ako bloger bude zarábať z príspevkov čitateľov 03 - Modified: 2021-01-02 20:18:02 - Feat.: - Title: Američan vzdal otázku za pol milióna dolárov. Nedokázal si poradiť s českým slovom 04 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 05 - Modified: 2019-10-07 14:12:25 - Feat.: - Title: Súd v Maroku odsúdil na rok novinárku kvôli údajnej interrupcii
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 04:35