StoryEditor

Kúpi Penta ďalšie vydavateľstvo?

17.12.2016, 12:38
Hovorí sa o Perexe, v ktorom vychádza denník Pravda.

Už viac ako mesiac sa v kuloároch médií špekuluje o tom, že o vydavateľstvo Perex, ktoré vydáva denník Pravda, má záujem nový majiteľ. Záujemcom má byť finančná skupina Penta Investments. Informáciu na svojej stránke zverejnil v týchto dňoch portál Mediálne.sk. S podobnou informáciou pracovali v redakcii aj Stratégie pred pred viac ako mesiacom. Na začiatku novembra sme s otázkou o možnej kúpe vydavateľstva Perex, kontaktovali Martina Danka, manažéra pre vonkajšie vzťahy finančnej skupiny Penta Investments. Kúpu vydavateľstva Perex nám ani nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Martin Danko sa pre Stratégie začiatkom novembra vyjadril, že "v Pente nevidia nijaký dôvod sa k téme vyjadrovať. Penta zásadne komentuje len transakcie, ktoré považuje za dohodnuté, respektíve uzavreté a k špekuláciám sa nevyjadrujeme."

Uvidíme, či sa nakoniec špekulácie, ktoré sa šíria v kuloároch médií aj potvrdia. Napríklad pri zakladaní mediálnej agentúry Media and Digital Services, ktorá patrí Pente, sa tak  stalo. Stratégie najskôr informovali, že trh dlhodobo hovorí, o tom, že si Penta založí vlastnú mediálnu agentúru. Na otázku či je to pravda, nám hovorca spoločnosti Penty povedal, že zatiaľ nie je nič oficiálne na stole: "Nemáme však v súčasnosti v tejto oblasti žiadne zámery, ktoré by sme mohli konkretizovať."  Bolo to v polovici júna 2015. O viac ako tri týždne Stratégie uverejnili oficiálnu správu Penty o tom, že finančná skupina si na Slovensku založila mediálnu agentúru Media and Digital Services. Jej vedením poverila Michala Teplicu.

Finančná skupina Penta vstúpila na mediálny trh začiatkom septembra v roku 2014, kedy kúpila prostredníctvom spoločnosti V3 MP druhé najväčšie vydavateľstvo na našom trhu Spoločnosť 7 Plus (Plus 7 dní, Plus Jeden deň, EMMA a ďalšie tituly) a vydavateľstvo Trend holding (týždenník Trend). Obe spoločnosti sfúzovali pod jednu strechu a fungujú pod značkou News and Media Holding, ktorú vedie Peter Mertus. V polovici októbra 2014 získala Penta 45-ný podiel vo vydavateľstve Petit Press (Sme, Sme.sk), a to prostredníctvom spoločnosti NAMAV. Vydavateľstvu Petit Press šéfuje Alexej Fulmek.  Začiatkom júla 2015 oznámila, že si na Slovensku založila vlastnú mediálnu agentúru pod názvom Media and Digital Services. Investície do médií však urobila aj v priebehu minulého roka v susednom Česku. Koncom leta minulého roka médiá oznámili že Penta Investments kúpila v Česku spoločnosti Vltava - Labe - Press (VLP), ktorému dnes šéfuje Michal Klíma.

Generálnym riaditeľom vydavateľstva Perex je Karol Biermann. Perex od roku 2010 vlastní  spoločnosť Florena. Kúpu od britského majiteľa pre českú Florenu zabezpečovala spoločnosť J&T. Vlajkovou loďou vydavateľstva Perex je denník Pravda, ktorému šéfuje Nora Slišková. Vydavateľstvu patria weby: Pravda.sk, Varecha.sk, Pivnička.sk, Birdz.sk a Avízo.sk. V lete tohto roku vydavateľstvo kúpilo Bratislavské noviny. Špekuluje sa o ich prepojení s J&T.

01 - Modified: 2022-05-06 11:06:33 - Feat.: - Title: O2 Športová akadémia má vlastnú reláciu v TV Pravda 02 - Modified: 2020-12-14 08:31:24 - Feat.: - Title: Denník Pravda sa vrátil do oficiálneho auditu predaja tlače 03 - Modified: 2020-10-27 12:15:50 - Feat.: - Title: Pravda sa vracia do oficiálneho auditu predaja tlače 04 - Modified: 2018-10-16 11:14:18 - Feat.: - Title: Vydavateľstvo PEREX spúšťa nový webový portál. Jeho názov je ahojmama.sk 05 - Modified: 2018-03-07 20:54:53 - Feat.: - Title: Dva slovenské denníky majú nových majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:30