SME.sk
StoryEditor

SME.sk prinieslo nový formát. Opisuje príbeh úspechu Petra Sagana

23.12.2016, 09:14
Autor:
imim
Nový formát vizuálneho opisu udalostí a rozprávania príbehov je vo svete rozšírený, ale na Slovensku až doteraz nedostal priestor.

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia je prvým príbehom, v ktorom online redakcia stavila na iný typ vizuálne zaujímavého spracovania udalostí, uvádza denník na svojom blogu. Podobné formáty vo svete existujú už niekoľko rokov a sú medzi čitateľmi obľúbené.

Vizuálne príbehy vo svete

Americký verejnoprávny rozhlas NPR ich publikuje niekoľko do roka, naposledy to bolo o probléme mentálnych chorôb medzi študentmi. Denník The New York Times publikuje takéto vizuálne príbehy (visual story) pravidelnejšie.

V roku 2016 to bola napríklad séria o amerických športovcoch, ktorí sa zúčastnili olympiády v Riu. Nezabudnuteľne bol spracovaný príbeh gymnastky Simone Biles.

Prvýkrát aj na Slovensku

SME.sk v spolupráci s agentúrou 2fresh pripravilo prvý slovenský vizuálny príbeh o cyklistovi Petrovi Saganovi. Čitatelia sa v ňom dozvedia o detstve slovenského športovca, o jeho prvých úspechoch aj úskaliach a aj o tom, prečo ho na konci roka môžeme považovať za najlepšieho cyklistu planéty.

V takomto vizuálnom príbehu ide o kombináciu longform rozprávania, fotografií, videí a audio nahrávok z rozhovorov so známymi aktérmi v cyklistickej komunite.

Keďže Sagan je medzinárodne známy športovec, projekt vychádza aj v anglickej verzii.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 18:24