HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Václav Mika: Lukáš Diko podľa komisie nepochybil. Na pozíciu šéfa spravodajstva RTVS sa môže vrátiť

12.01.2017, 11:40
Interná komisia na prešetrenie možnej manipulácie spravodajstva RTVS zverejnila výsledky. Ovplyvňovanie v prospech politickej strany nenašla. Mika sa so šéfom spravodajstva stretne v piatok.

Po tom, ako v októbri zverejnil kontroverzný podnikateľ Marian Kočner esemeskovú a mailovú komunikáciu medzi poslancom Gáborom Grendelom (OĽaNO–NOVA) a viacerými slovenskými novinármi, medzi ktorými boli aj štyria redaktori RTVS, vyvstala otázka o zasahovaní do integrity RTVS. Tá začala konať takmer okamžite.

Šéf spravodajstva RTVS Lukáš Diko, ktorý bol medzi štyrmi novinármi, si po zverejnení komunikácie sám vzal dočasné pracovné voľno. Riaditeľ telerozhlasu Václav Mika zriadil internú komisiu, ktorá mala preskúmať prípadné politické zásahy do objektívnosti vysielania. Mikova komisia začala fungovať 2. novembra. V rovnakom čase vznikla aj Komisia Rady RTVS, ktorá pôsobila paralelne ako jej kontrolný orgán.

Spreneverenie voči nestrannosti nenastalo

Internému vyšetrovaciemu orgánu telerozhlasu predsedal šéfeditor spravodajstva RTVS Juraj Fellegi. Komisia posudzovala funkčnosť redakčného systému, neutralitu spravodajstva či neutralitu redakčných výstupov. Šlo najmä o obdobie od 15. októbra – 31. decembra 2012 a celý rok 2014. Dôraz sa kládol na politickú stranu Nová väčšina, respektíve NOVA.

S výsledkami vyšetrovania na dnešnom zasadnutí vystúpil predseda komisia a šéfeditor spravodajstva Juraj Fellegi. Spolu s ním boli súčasťou komisie aj Michal Kubala, vedúci redaktor z Českej televízie či dnes už exšéf IPI Pavol Múdry. „Komisia po preskúmaní materiál skonštatovala, že spravodajstvo má vytvorené rámce, aby jeho výstupy boli nezaujaté, nestranné a nezávislé.“

Komisia si pod Fellegiho vedením tiež nechala vypracovať kvantitatívnu analýzu od spoločnosti Slovakia Online. V inkriminovaných obdobiach, v ktorých figurovala Nová väčšina, resp. NOVA, bol výskyt politickej stany vo vysielaní v porovnaní s konkurenciou primeraný.

V rokoch 2012 – 2014 neviedla podobne Rada pre vysielanie a retransmisiu voči RTVS ani jedno správne konanie, ktoré by sa týkalo spomínanej strany. Fellegi zdôraznil, že spreneverenie voči kľúčovým hodnotám - nestrannosti, nezaujatosti a nezávislosti média nenastalo.

„Mika: S Dikom sa zajtra stretnem“

Následne si na zasadnutí vzal slovo generálny riaditeľ Václav Mika. „Dňa 5. januára som prevzal správu komisie. Vzhľadom na jej závery dnes konštatujem, že zanikajú dôvody, pre ktoré ma Lukáš Diko požiadal o pracovné voľno,“ vyhlásil Mika. Riaditeľ RTVS má v pláne stretnúť sa so šéfom spravodajstva zajtra, v piatok 13. januára, kde s ním prerokuje závery komisie osobne.

Mika ďalej navrhuje súbor opatrení, ktoré majú zamedziť vstup do integrity verejnoprávneho média, a to nie len do sekcie spravodajstva, ale celej RTVS. Jedným z nich má byť vytvorenie stáleho kontrolného orgánu Etickej komisie.

„Kauza poškodila meno RTVS“

„V správe sme to zdôraznili. Naša komisia neskúmala etický a morálny rozmer prípadu, sústredili sme sa, ak to tak smiem povedať, čisto na „technokraciu,“ výlučne na údaje, čísla,“ povedal na zasadnutí predseda Komisie Rady RTVS Martin Kákoš.

„Záverečná správa bola vytvorená fundovane. Napriek tomu kauza poškodila meno RTVS a jej stúpajúcu kredibilitu. A to je škoda,“ vyhlásil Kákoš. 

„Bola to skúška“

Václav Mika samotnú kauzu neberie iba ako negatívnu skúsenosť, bola to skúška. „V tejto krajine nie je úplným štandardom, že sa koná okamžite. Napriek tomu, o aké informácie šlo, ich otázny zdroj i autenticitu, sme konali ihneď. Pretože šlo o integritu RTVS.“

Mika si nevie predstaviť, že by po tom, ako bola komunikácia bez potvrdenej autenticity a navyše z pochybného zdroja zverejnená, urobil okamžité personálne opatrenie. „Šlo by o precedens, ktorý by bol nezdravý,“ vyhlásil Mika. Riaditeľ RTVS chce svoj mandát podľa vlastných slov dokončiť s manažmentom, ktorý si v úvode funkčného obdobia vyvolil.

01 - Modified: 2016-10-27 06:29:19 - Feat.: 0 - Title: Kauza správ od Grendela má dôsledky. Objektivitu RTVS prešetria špeciálne komisie
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 18:40