Reuters
StoryEditor

ČT má problém. Podľa televíznej Rady nadržiavala Clintonovej

13.01.2017, 10:14
Nevyvážené spravodajstvo v prospech Hillary Clintonovej. To na svojom poslednom zasadnutí skonštatovala česká Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie.

„Rada upozorňuje prevádzkovateľa Českej televize na porušenie zákona, ktorého sa dopustil tým, že v rámci programu, charakterizovanom prevádzkovateľom ako spravodajský s názvom Americká volebná noc, 9. novembra 2016, v časovom úseku 03:00 - 08:00 hodín, na programe ČT 24, odvysielal nevyvážené a neobjektívne spravodajstvo, počas ktorého dochádzalo k nadržiavaniu jednej strane, najmä sústavnej a úplne jednostrannej kritiky len jedného z kandidátov na amerického prezidenta,“ uviedla Rada.

Podľa jej záverov v čase 4:35 hodín (reálny čas - SEČ) došlo k manipulatívnemu spojeniu obrazu a slov počas reportáže o pozícii amerických celebrít k obom kandidátom - v okamihu, keď v komentári znela informácia, že „proti Donaldovi Trumpovi už medzi hviezdami vznikla aj petícia, pripojilo sa k nej približne 70-tisíc ľudí s heslom: zastavte nenávisť,“ boli v obraze zaradené fotografie osobností, čím mohol byť u diváka vzbudený jednoznačný dojem, že sa jedná práve o osoby, ktoré sa pripojili ku zmieňovanej petícii.

Medzi týmito zobrazenými osobami pritom figurujú oi. aj Clint Eastwood alebo Chuck Norris, teda herci, ktorí naopak v kampani Donalda Trumpa otvorene podporili. Toto podsúvanie obrazovej informácie do falošného kontextu s komentárom tak vytvorilo nepravdivý a zavádzajúci obraz reality.

Pobaltie, predmestie Petrohradu

„V čase 7:15 sa moderátor v rámci otázky kladenej americkému veľvyslancovi odvoláva na výrok Trumpovho potenciálneho ministra Newta Gingricha, ktorý povedal, že si nie je istý, či stojí za to riskovať jadrovú vojnu kvôli takým predmestiam Petrohradu, akým je Estónsko.

Moderátor však vystrel tento výrok na všetky baltské štáty a položil otázku v tomto znení: „Ako si vysvetliť výroky, že baltské štáty sú predmestím Petrohradu?,“ čím sa dopustil nepravdivých tvrdení a hrubým spôsobom zveličil a prekrútil realitu,“ uviedla Rada.

V štúdiu alebo v rámci rozhovorov natáčaných na kameru mimo štúdio (v živom prenose alebo predkrútených) potom podľa Rady dali autori relácii široký priestor na vyjadrenie celkom štyrom zainteresovaným respondentom - občanom inkriminovanej krajiny, teda USA.

Všetci títo respondenti boli transparentnými priaznivcami Clintonovej a odporcami Trumpa (jeden člen administratívy demokratickej strany - Andrew Schapiro, druhý ideový a finančný podporovateľ Clintonovej - Brady Clough, tretí republikán angažujúci sa v hnutí NEVER TRUMP - Tom Nichols a štvrtá ľudskoprávna aktivistka - Anne Petráková).

Boli teda pozvaní hostia zastupujúci výhradne len jednu stranu, a to v pomere 4:0. Tento výber respondentov výrazným spôsobom ovplyvnil vyznenie relácie.

Spravodajstvo alebo komentáre?

„Prevádzkovateľ sa teda v uvedených prípadoch dopustil porušenia povinnosti poskytovať objektívne a vyvážené informácie nevyhnutné pre slobodné vytváranie názorov. V rámci relácie došlo opakovane k situáciám, kedy nebola rešpektovaná zásada, že názory alebo hodnotiace komentáre musia byť oddelené od informácií spravodajského charakteru, keď od moderátorov alebo reportérov napr. zaznelo:

„Ako jednoznačného nepriateľa vníma Donald Trump islam. Plošne. (čas 5:31); „Ženy sú veľkým bremenom muža, ktorý dvadsať rokov vlastnil súťaž Miss Universe.“ (5:32); „Trumpov sexizmus korunovala nahrávka z roku 2005.“ (5:32); „Aj toto sa snažil obrátiť vo svoju prednosť ako efektívnu prácu pre firmu v súlade so zákonmi. "(5:34);" Američania sa postupne zmierujú s tým, že budú mať ako nového prezidenta Donalda Trumpa. "(6:36);" Outsideri uspeli. "(zdôvodnenie Trumpová úspechu, 6:37);"

Nakoľko sa (Trump) zbaví doterajších zvyklostí, keď mal vo zvyku sa ľuďom, ktorí mu skrížili cestu, ktorí sa mu nejakým spôsobom postavili, aj mstiť. (7:52)," uviedla ďalej vo svojej správe Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie.

Rada stanovila termín na nápravu sedem dní odo dňa doručenia upozornenia.

01 - Modified: 2023-05-25 14:46:09 - Feat.: - Title: Exodus českých staníc zo Slovenska: Nafúknutá bublina, alebo veľký problém? 02 - Modified: 2020-12-29 10:54:58 - Feat.: - Title: Päť najzaujímavejších seriálových noviniek roka 2020 03 - Modified: 2019-04-04 09:11:33 - Feat.: - Title: Česká televízia tento rok investuje takmer 20 miliónov eur, uviedol jej riaditeľ Dvořák 04 - Modified: 2017-12-28 17:40:19 - Feat.: - Title: Trump kritizoval Vanity Fair kvôli ospravedlneniu za video o Clintonovej 05 - Modified: 2017-04-26 16:31:17 - Feat.: - Title: Českú televíziu opäť povedie Petr Dvořák
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:48