StoryEditor

RTVS prezradila detaily o novej šou Zem spieva. Nemá to byť formát na jednu sezónu

17.01.2017, 14:50
Autor:
(pš)(pš)

S výpravným talentovým projektom Zem spieva sa diváci môžu na verejnoprávnej televízii pravidelne stretávať každú sobotu v prime-time. Prvá časť šou štartuje už 28. januára. Rozdiel  v porovnaní s inými talentovými súťažami  je v tom, že v prípade projektu Zem spieva  porota hľadá to najlepšie v slovenskom folklóre - v tanci, hudbe či speve. 

Generálny riaditeľ Václav Mika si praje, aby divák tento projekt prijal, pretože patrí na obrazovky verejnoprávnej televízie. Pre verejnoprávnu televíziu to nie je projekt na jednu sezónu. "Bol by som rád, aby sa relácia stala súčasťou programovej štruktúry RTVS každý rok", hovorí Tibor Búza, riaditeľ programu verejnoprávnej televízie.  "Tým, akým spôsobom priniesť na televízne obrazovky folklór, sa zaoberáme už od roku 2013. Prezreli sme si viac ako 250 relácií s podobnou témou a uvažovali sme aj o licencovaných formátoch," hovorí Tibor Búza. RTVS sa nakoniec rozhodla uprednostniť vlastný formát, s ktorým verejnoprávnej televízii pomohla spoločnosť NFE  režiséra a producenta Petra Núñeza. "O tom, že folklór má svojho staršieho konzervatívneho diváka, som presvedčený. Ale myslím si, že folklórny svet je zaujímavý, sexi a trendy aj pre hipsterov," hovorí Búza, ktorý projektu verí. Síce nechce hovoriť o konkrétnych číslach sledovanosti, ale verí, že by to mohlo byť nad priemerom prime-tímového priemeru Jednotky.

RTVS

​Verejnoprávna televízia pripravila pre divákov celkom desať dielov, plus špeciálny zostrih. Sedem epizód je z kastingov, v ktorých sa predstaví postupne 63 účinkujúcich, ktorých vybrala porota. Dva živé prenosy budú patriť semifinálovým kolám a finále, v ktorom budú o víťazovi rozhodovať prostredníctvom SMS-hlasovania diváci.

"Chcel by som, aby si folklórna časť divákov našla v relácii to, čo je pre nich dôležité. Na druhej strane by som chcel tým, ktorí vnímajú folklór okrajovo, ponúknuť emócie, ktoré im otvoria dvere k folklóru, hovorí o projekte jeho režisér Peter Núñez.

Okrem súťažiacich sa v každej epizóde objavia traja lokálpatrioti, ktorí predstavia spolu deväť súťažiacich - jednotlivcov, skupín alebo súborov. Lokálpatriotmi pre východ Slovenska sú Kristína, Ondrej Kandráč, Michal Hudák, Milan Zimnýkoval - Junior, Igor Timko, Ľubica Čekovská a Marián Čekovský. Pre stredné Slovensko budú lokálpatriotmi Marek Ťapák, Lukáš Latinák, Eňa Vacvalová, Peter Cmorík, Peter Marcin, Matej Tóth a Adriana Kučerová. Pre západné Slovensko sa ako lokálpatrioti objavia Andrej Bičan, Adela Banášová, Matej Cifra - Sajfa, Eva Máziková, Hana Gregorová, Nela Pocisková a Iveta Malachovská.

Porota je zložená z kapacít slovenského folklóru: Vladimíra Michalku, Alžbety Lukáčovej, Barbory Morongovej, Lenky Štúrovej Konečnej, Samuela Smetanu. Sú to odborníci na jednotlivé zložky folklórneho umenia: spev, tanec a hudba.

Programom budú divákov sprevádzať úplne noví moderátori mladí ľudia z projektu S hudbou Vesmírnou: Daniel Kis, Marek Koleno a Dominika Zeleníková. Tú diváci mohli vidieť aj v JOJ-kárskom seriáli Divoké kone či v rozprávke Johankino Tajomstvo.

Pozrite si trailer:

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:24