TIS
StoryEditor

Primátorka Humenného (Smer): Hodnotenie Transparency je tendenčné

09.02.2017, 11:34
Autor:
TASRTASR
Jana Vaľová nesúhlasí, že Humenské noviny sú využívané na napádanie oponentov.

Primátorka Humenného a zároveň poslankyňa Smeru Jana Vaľová nesúhlasí s tým, že mestské Humenské noviny sú hlboko podpriemerné a neobjektívne. Reaguje tak na rebríček Transparency International Slovensko, ktorý porovnáva verejnoprávny prínos periodík v 100 najväčších mestách na Slovensku.

"Hodnotenie mestských novín vydávaných samosprávami na Slovensku zo strany Transparency International považujeme za nedôveryhodné, tendenčné a politicky motivované," uvádza v reakcii Vaľová.

​V prieskume Transparency International sa spomedzi celej vzorky ako najmenej užitočné pre verejnú kontrolu ukázali rimavskosobotské Gemerské zvesti a Humenské noviny, ktoré skončili hlboko podpriemerne takmer vo všetkých ukazovateľoch. Výnimkou je podiel samosprávnych tém v Humennom, ktorý patril naopak medzi najvyššie.

Problémom podľa Transparency International je, že tamojšia primátorka a poslankyňa NRSR za Smer Jana Vaľová tento priestor využívala do veľkej miery aj na napádanie svojich oponentov a to bez toho, aby im noviny poskytli akýkoľvek priestor na reakciu.

Humenské noviny však podľa Vaľovej prezentujú predovšetkým to, čo sa samosprávne podarilo uskutočniť, resp. aké sú plány mesta pre rozvoj a zlepšenie kvality života v meste. "V novinách sa napríklad píše aj o tom, aké investície v meste sa zrealizovali a čo je v pláne," konštatuje Vaľová. Občania sa v nich podľa nej tiež dozvedia o prijatých všeobecne záväzných nariadeniach a ich dopadoch na život obyvateľov, zverejnené sú tiež pozvánky na kultúrne podujatia či dotácie schválené pre športové kluby.

Humenské noviny nie sú bulvár

Za klamstvo označuje Vaľová tvrdenie Transparency International , že v periodiku nedostávajú priestor politickí oponenti vedenia mesta. Poukazuje pritom na články z rokovania mestského zastupiteľstva o schvaľovaní investičných akcií na rok 2017, kedy boli odprezentované aj názory a návrhy opozičných poslancov. "Humenské noviny však nie sú bulvárny klebetník, aby v ňom boli prezentované hádky a urážky niektorých poslancov," dopĺňa Vaľová s tým, že nezostrihanú podobu zasadnutí zastupiteľstiev si môžu občania pozrieť v mestskej televízii alebo na internete.

Transprency International si za výsledkami stojí

Transparency International porovnával verejnoprávny prínos periodík v 100 najväčších mestách na Slovensku, pričom do rebríčka napokon zahrnul 83 periodík, ktoré v aktuálnom volebnom období vyšli aspoň v piatich vydaniach. Všímal si pozitívne i negatívne stránky z pohľadu verejnoprávnosti, ako napríklad podiel samosprávnych tém, poskytnutie priestoru pre kritické a polemické názory, zapájanie verejnosti do budúcich rozhodnutí, ale tiež anonymitu článkov, nadmernú propagáciu primátora či vedenia samosprávy alebo podiel zmienok poškodzujúcich oponentov.

"Výsledky potvrdzujú upozornenia, ktorými aktivisti, ale i nezávislí novinári, dlhodobo poukazujú na to, že radničné noviny, platené z daní obyvateľov, sú často zneužívané na glorifikovanie vedenia samosprávy a zároveň na poškodzovanie oponentov," uviedol Michal Piško, projektový koordinátor Transparency International Slovensko.

TIS

01 - Modified: 2022-01-25 19:59:14 - Feat.: - Title: Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie zlepšilo, v rámci EÚ sme na chvoste 02 - Modified: 2021-04-01 07:10:49 - Feat.: - Title: Transparency International Slovensko má oddnes nového riaditeľa 03 - Modified: 2020-02-26 18:04:13 - Feat.: - Title: Končí sa najdrahšia predvolebná kampaň v histórii. Rekordná suma skončila v online 04 - Modified: 2020-02-23 16:32:30 - Feat.: - Title: Najdrahšiu predvolebnú kampaň má PS/Spolu. Predbehla už Smer 05 - Modified: 2020-02-26 17:49:33 - Feat.: - Title: Predvolebná kampaň je najdrahšou v histórii. Štyri strany už minuli viac ako milión eur
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:54